Güncel Haberler

Büyükçekmece’yi Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına sayılı günler kala, sizler için takımlarımızı mercek altına almaya devam ediyorum.

Bu yazımda analiz edeceğim takım Büyükçekmece Basketbol olacak, keyifli okumalar.

İkinci koç Çıvgın dönemini yaşayacak olan İstanbul ekibi geçtiğimiz sezon tamamlansaydı İTÜ ile beraber küme düşen takım olacaktı, dolayısıyla pandeminin bu anlamda onlara bir şans daha verdiğini söylemek yanlış olmaz. Yeniden yapılanmaya gidilen takımda bir kaç isim dışında, özellikle yabancı rotasyonunda önemli değişiklikler yapıldı.

Andrews ve Hayes’den sonra oyun kurucu rotasyonunu Matt Farrell’a emanet etmeyi tercih ettiler yeni sezon için. Ancak onu hiç bir hazırlık maçında göremedik, henüz takım antrenmanlarına da başlamadı. Dolayısıyla sezonun ilk haftasında oynaması beklenmiyor, adaptasyon süreci beklenenden de uzun sürebilir. Ama zaten sizlere transfer analizinde de belirttiğim üzere sınırlı bütçesi olan ve ligde kalmak için çetin bir mücadeleye girecek olan Büyükçekmece’nin çok daha skorer çok daha dominant bir oyun kurucuya ihtiyacı vardı. Farrell, organizasyon becerisi iyi ama hücumda az sayıda silahı bulunan, savunmada da orta halli bir isim, yerli rotasyonu da sınırlı olan bir takımın 5 yabancı hakkından birini böyle sıradan bir isimle doldurması hata. Genç guardlar Enes Berkay Taşkıran ve Ömer Utku Al ise onu yedeklemeye çalışacaklar. Özellikle onun yokluğunda hazırlık maçlarında Ömer, iyi süreler buldu ama bir BSL takımının ana rotasyonundaki oyun kurucu olabilecek seviyede değil elbette. 2 numarada ise tıpkı Hayes gibi etkili bir skorer tercih ettiler, Karvel Anderson ile anlaştılar. Avrupa’nın bir çok liginde görev almış olan tecrübeli skorer, yüksek yüzdeli üçlükleri ile hazırlık maçlarında en çok göze çarpan isimdi, bir çok maçta takımın skor yükünü adeta tek başına çekti diyebiliriz. Sadece üçlükleri değil, topla kendi skorunu da üretbilmesiyle değerli bir hücum silahı. Ayrıca Hayes’a nazaran daha kontrollü ve daha az bencil bir oyuncu olduğunu da gösterdi, pasör yönü de hiç fena değil. Bu sezon Büyükçekmece ligde kalacaksa Anderson’ın performansı çok ama çok belirleyici olacak. Kendine çok iyi bakıp sağlığını koruyarak sahada kalabildiği kadar çok kalması gerekecek. İki genç isim Atakan Erdek ve Enes onun kenarda olacağı kısıtlı sürelerde oyuna enerji ve savunma direci taşımaya çalışacaklar.

3 numarada ise takımın yıllardır güvendiği isim olan Osiris Eldridge takımı ayakta tutma görevine devam ediyor olacak. Güçlü fiziği, deliciği, açık alandaki etkinliği ve ritmini bulduğu zaman gönderdiği üçlüklerle takımın yine en önemli skor opsiyonlarından biri olacak. Ayrıca işin savunma tarafında da atletizmi, enerjisi ve fiziksel temastan kaçmayan mücadeleci tarzıyla rakip skorerlerin karşısında durabilecek en iyi opsiyon olacak Büyükçekmece’de. Çok yönlü oyunuyla koç Çıvgın’ın en güvendiği isim olacak ki hazırlık maçlarında da kredisinin ne kadar yüksek olduğunu, onun da bu güveni boşa çıkarmadığını gördük. Genç isimlerden Cengizhan onu yedeklemeye çalışacak ama BSL seviyesinde henüz çok tecrübesiz bir isim ve Eldirdge’nin kenarda olduğu her dakika Büyükçekmece hanesine eksi yazacaktır, bu nedenle de o da Anderson gibi bir çok maçı 35-40 dakika arasında oynamak zorunda kalabilir sezon boyunca… 4 numarada ise koç Çıvgın elinde aslında iki güvenilir isim var. Bandırma’da geçirdiği dönemden ülkemizi tanıyan solak forvet Devin Oliver, limitleri belli olan ve haddini bilerek oynayan çok yönlü bir isim. Dış şut tehditi var, topu yere vurabiliyor ve ribaunlarda da hiç fena katkı vermiyor. Wurzburg döneminde de savunmada daha sinyaller verdi. Pınar Cup hazırlık turnuvasında sakatlandı ve sezona giremeyebilir ama uzun vadede takımın önemli parçalarından biri. Geçen sezon bir çok maçta kendini aşan ve hatta milli takım kadrosu için de düşünülmeye başlayan Mert Celep takımın BSL sahnesindeki en tecrübeli isimi, koç Çıvgın’ın benche döndüğünde en rahat şekilde sahaya süreceği isim olacak. 3 numaradaki kısıtlı rotasyonu düşünürsek onun zaman zaman bu pozisyonda da kullanabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Uzun rotasyonunda ise ligimizi tanıyan, geçen sezon Bursaspor forması ile iyi işlere imza atmış olan Gabriel Olaseni’yi izleyeceğiz. İşin hücum tarafında hem alçak postta hem de ikili oyunlarda hareketli aldığı pozisyonlarda yüksek yüzdeli bir bitirici olan İngiliz uzun, ribaundlar konusunda da koç Çıvgın’ın beklentilerini karşılayacaktır. Ancak savunmada pek istenen katkıyı verebileceğini düşünmüyorum. Fiziksel teması çok sevmemesi ve ikili oyun savunmasında kısaların karşısında tepeye çıktığında çabuk yenilmesiyle dezavantajları fazla olan bir uzun. Çember koruyuculuğunun da üst düzey olduğunu söyleyemeyiz. Dolayısıyla yanında oynayacak Oliver ya da Mert’in işin savunma tarafında ekstra çalışmaları, enerji koymaları gerekecek. 5 numarayı iki genç isim Mehmet Alemdaroğlu ve Ahmet Can Duran ile yedeklemeye çalışacaklar ki iki ismin de işleri çok zor olacak…

Büyükçekmece modern basketbolun en önemli iki pozisyonu olan 1 ve 5 numarada ciddi sorunlar yaşayabilecek bir takım elindeki rotasyonla. Geride bıraktığımız sezon pandemi onları TBL’ye düşmekten kurtarmıştı ama bu sezon da işleri çok zor olacak. Hatta geçen sezon ellerinde Hayes, Andrews, Eldridge, Upshaw gibi değerli isimler olduğunu düşünürsek bu sezon ki kadrolarının daha da sınırlı olduğunu söylemek yanlış olmayacak. Bu yerli rotasyonu artı Farrell ve Olaseni ile bu sezon ligde kalabilmeleri benim için büyük sürpriz olacak açıkçası…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …