Güncel Haberler

Bahçeşehir Koleji’ni Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nde yeni sezonun başlamasına artık çok kısa bir zaman kaldı. Ben de sizler için ekiplerimizi mercek altına almaya devam ediyorum.

Bu yazımda sizlere Bahçeşehir Koleji‘ni analiz edeceğim. Keyifli okumalar.

Koç Aktaş ile yola devam eden İstanbul temsilcisi kadrosunda önemli değişiklikler yaptı. Geçen sezon takımın değerli parçaları olan Golden, Johnson, Hardy ve Mathiang ile yollar ayrılıken, yerli rotasyonunda da kaliteli isimleri eklediler.

Oyun kurucu pozisyonunda ligimizi yakından tanıyan bir isim, Alex Perez yer alacak. Meksikalı guard geride bıraktığımız sezon Zalgiris Kaunas ile anlaşmış ancak ailevi nedenlerden dolayı basketboldan uzak kaldığı bir dönem geçirmişti, son maçına 17 Kasım 2019 tarihinde çıkmıştı. Pandeminin de getirdiği uzun arayla birlikte ciddi bir maç eksiği oluşmuş durumda. Takımın hazırlık kampına da geç katıldı ve son maçlarda görev alabildi. Açıkçası pek de iyi görüntü vermedi. Evet organizasyon ve asistler konusunda takıma katkı sağlayacağı bir gerçek ancak skorer oyununu tekrar ortaya koyması gerekiyor ki Bahçeşehir sınıf atlayabilsin, bu haliyle takıma katkısı çok sınırlı olacaktır. Ancak koç Aktaş’ın duruma canı çok sıkılmıyor çünkü İsmet Akpınar ve Rıdvan Öncel, Perez’in olmadığı ve kısa süreler aldığı maçlarda öne çıkarak takımlarına değerli katkılar verdiler, kalitelerini ortaya koydular. Özellikle İsmet için bu sezon çok önemli olacak. Beşiktaş’da aldığı sorumluluğu iyi değerlendirdi ve şimdi de hem 1 hem de 2 numrada koç Aktaş’dan alacağı süreleri değerlendirip kariyerinde seviye atlamak istiyor. Takımın yeni skoreri ise eski Fenerbahçeli Erick Green olacak. Euroleague sahnesinde belki beklentilerin altında kaldı ama Betis’de geçirdiği iyi sezondan sonra daha düşük seviyede takımların ana skor opsiyonu olarak çok değerli bir kariyere sahip olacağını gösterdi. Bahçeşehir gibi bir EuroCup temsilcisinde de çok başarılı olacağının sinyallerini hazırlık maçlarında verdi zaten. Kendi skorunu üretebilmesi ve dribbling üstünden de çok yüzdeli bir 3 sayı tehditine sahip olması onu hücumda farklı bir yere getirmiş durumda. Ayrıca beklediğimin aksine hiç de bencil bir oyun sergilemiyor, gerektiğinde takım arkadaşlarını da asistleri ile besliyor, takıma hızlıca adapte olmuş durumda ki yeni sezonda koç Aktaş’ın en önemli skor opsiyonu olacak. Thomas Akyazılı kenardan gelerek savunmada sorumluluk alacak ve belirttiğim gibi zaman zaman İsmet ile Rıdvan da Green’in sürelerini dengeleyecekler.

Resim

Forvet rotasyonunda ise güvenilir, istikrarlı ama sınırları belli olan oyuncular seçtiler. Geçen sezon ortasında takıma katılan Jamal Jones hem hücumdaki katkısı hem de savunmada takımını eksik bırakmayan mücadelesi ile koç Aktaş’ın beğenisini kazanmış, adaptasyon sorunu yaşamayacak bir isim. Gerektiğinde dribbling üstünden kendi skorunu üretebilmesi ve çabuk ayakları ile hem 2 hem de 3 numaraları savunabilmesi değerli özellikleri. Hücumda 2 ya da 3. skor opsiyonu olma konusunda sorun yaşamayan, iyi bir takım oyuncusu. Dolayısıyla onun her maçta oyunun içinde kalması ve skor katkısı vermesi Bahçeşehir’in başarısı için kritik olacak. Genelde Erkan Yılmaz onu yedekleyecek isim olacak. Atletik özellikleri ve pozisyonuna göre güçlü fiziği ile görev adamı olarak kendisini BSL seviyesinde kanıtlama fırsatı olacak. 4 numarada ise Afyon ile iyi bir sezon geçiren Peyton Aldridge var. Şutör bir uzun forvet ve topu yere vurabilmesi artı ribaundlara verdiği katkı onu her takımın ihtiyacı olacak kalitede bir oyuncu yapıyor. Modern basketbolda 4 numaraların dış şut tehditinin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Ancak savunma ve sertlik konusunda iyi seviyede olmadığını da biliyoruz, özellikle atletik ve kalın 4 numaralara karşı boyalı alanda sıkıntı yaşıyor. Diğer taraftan pandemi arası ona pek yaramamış ve hazırlık döneminde iyi sinyaller vermedi, ritmini bulması zaman alacak. Ama neyse ki bu pozisyonun rotasyonunda da koç Aktaş’ın elinde Burak Can Yıldızlı gibi kaliteli, yerli bir isim var. Beşiktaş’da sergilediği performansla adı milli takım kadrosunda da anılmaya başlayan, hem 3 hem de 4 numarada görev alabilen enerjik forvet, dış şut tehditini istikrarlı hale getirebilirse milli takımımızın da gelecek yıllarda önemli parçalarından biri olabilir. Enerjisi, fiziksel mücadeleyi sevmesi, ribaundlara katkısı ve açık alandaki etkinliği ile bu sezon Bahçeşehir’in jokerlerinden biri olacak İsmet ile beraber.

Pota altı için de forvet rotasyonu gibi güvenilir, istikrarlı ve limitleri belli olan isimleri tercih ettiler. Ayrıca seçtikleri oyuncuların temel özellikleri, sertlik, ribaundlar ve savunma etkinliği. Daha önce ülkemizde bir çok takımda forma giymiş olan Josh Owens pota altında en güvendikleri isim olacak. İkili oyunlardaki yüksek yüzdeli bitirişleri, açık alandaki mobilitesi ve topsuz katlarda yaptığı hava harekatları ile hücumda istikrarlı bir katkı verebiliyor. Sırtı dönük silahları sınırlı ve şut tehditi yok, potadan uzaklaştıkça etkisi azalan bir uzun. İşin ribaundlar ve savunma tarafında ise hücumun aksine çok daha değerli bir silah. Atletik özellikleri ve pozisyon bilgisi sayesinde hem ribaundlar hem de çember koruma konusunda çok faydalı bir isim. Ayrıca ikili oyunlarda kısaların karşısında kalabilecek çabuklukta bir uzun. Onu yedekleyecek isim ise Deniz Kılıçlı olacak. Savunmada onun kadar hareketli olmasa da güçlü fiziği ile itilmesi zor, alçak postta sağlam bir savunmacı. Ama halen zamanlama hatası ve kontrolsüz gibi eksilerinden dolayı erken faul problemine girebiliyor, ayrıca onun da hücumda silahları çok sınırlı. 4 numara ile beraber 5 numaradaki paylaşacak tecrübeli isim Hadi de enerjisi ve çalışkanlığı ile bu isimlere destek olmaya çalışacak.

Geçen sezona göre yabancı rotasyonunda güç kaybettiklerini söyleyebiliriz belki ama yerli rotasyonunda kesinlikle güçlendiler. Bu da onları daha dirençli daha istikrarlı bir takım yapacak. Ayrıca savunmada da adaptasyon süreci tamamlanınca daha diri bir takım olacaklarını düşünüyorum. Greeni’in skorer performansı ve Owens’ın ribaundlar artı savunmadaki enerjisi koç Aktaş’ın sistemindeki 2 önemli faktör olacak. Bu iki ismin sahada kalacağı sürelerin artması Bahçeşehir’in de başarı oranını bir o kadar yükseltecektir. Ayrıca İsmet, Rıdvan, Burak Can üçlüsünün elinde çok değerli bir fırsat var, önemli dakikalar alacaklar ve bu durum hem onların kariyerlerindeki bir sonraki basamağın yüksekliğini hem de Bahçeşehir’in sezon içerisinde ulaşabileceği hedeflerin seviyesini belirleyecek. BSL’de play-off yarışını sonuna kadar zorlayacak bir takım olacaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …