Güncel Haberler

Gaziantep Basketbol’u Mercek Altına Alalım

2020-21 sezonu öncesi tüm ING Basketbol Süper Ligi takımları hazırlık dönemine girdiler. Ben de sizler için takımlarımızın yeni kadrolarını ve bizleri yeni sezonda nelerin beklediğini analiz etmeye devam ediyorum.

Bu yazıdaki konuğumuz, mercek altına alacağımız takım Gaziantep Basketbol olacak. Keyifli okumalar.

Güneydoğu ekibi öncelikle Bosnalı koç Markovic ile yola devam etmeye karar verdi. Sonrasında da her sezon öncesi olduğu gibi belirlediği düşük maliyetli yüksek potansiyelli isimlerle bir bir anlaşmaya başladı.

Geçtiğimiz sezon guard rotasyonunda gayet iyi iş çıkaran takımın tecrübeli kaptanı Can Uğur Öğüt ve artık olgun bir BSL oyuncusu olan İsmail Cem Ulusoy’a güvenerek 1 numara için yabancı transferi yapmadılar. Skorer pozisyonu için ise bu sezon performansı takımın başarısı adına çok önemli olacak bir ismi, Brynton Lemar‘ı kadrolarına kattılar. Polonya ekibi Start Lublin’de iyi bir sezon geçiren potansiyelli skorer, kaliteli kumaşı ile yine Gaziantep’in parlatıp üst seviyelere hazırlayacağı isimlerden biri olacak bana göre. Belki Euroleague seviyesi için henüz erken ama bu sezon beklentileri karşılayabilir, Gaziantep’i play-off’a taşıyabilirse yeni sezonda onu Şampiyonlar Ligi ya da EuroCup sahnesinde göreceğimize kesin gözüyle bakıyorum.

Forvet rotasyonunu ise bu sezon daha güçlü tutmak istemiş koç Markovic ve 3 yabancı ile doldurdular bu rotasyonu. Trevis Simpson, atletizmi, güçlü fiziği ve bir kanat oyuncusu olmasına rağmen ribaundlara verdiği önemli katkıyla koç Markovic’in jokerlerinden biri olacak. Onun enerjisi, patlayıcılığı ve fiziksel oyunu Gaziantep’e güç katacak, kilit isimlerden biri olacak. Emektar şutör Tomas da tecrübesi, kritik anlarda soğukkanlılığı ile bulduğu sayılarla takıma liderlik etmesi beklenen isimlerden olacak. 4 numarada ise Rashard Kelly ve Orhan süreleri paylaşacaklar. Kelly, fiziksel oyunu, ribaundlara katkısı ve topu yere vurabilmesi ile oyunun iki alanında da takımın en güvendiği isimlerden olacak ki zaten hazırlık maçlarında da bunu ortaya koymayı başardı. Burada koç Markovic’in yaptığı farklı tercihe deyinmek lazım, ilk defa dış şutu olmayan bir 4 numaraya yöneldi. Ama Kelly 3 sayılık atışlarda vasat bir isim olsa da oyunun diğer alanlarında çok önemli bir isim.

Pota altında ise geçen sezon Buva’da yaşanan hüsranın ardından bu sezon daha güvenilir bir isme gitmeyi tercih ettiler. Fransız uzun Mouhammadou Jaiteh genç yaşlarından bu yana NBA potansiyeli olarak gösteriliyordu ama bir türlü o patlamayı yapamadı. Kaliteli kumaşı, güçlü fiziği ve boyalı alandaki dominant oyunu ile özel bir uzun. Jekiri’den sonra her iki pota altında aradıkları, enerji, patlayıcılık, atletizm ve sertliği yeniden bulmuş oldu Gaziantep. Lemar ile beraber onun da bir sonraki sezon sınıf atlayabileceğini, hatta Lemar’dan farklı olarak onun Euroleague dahi yapabileceğini düşünüyorum. Artık BSL sahnesinde tecrübe kazanmış olan Metahan da onun dakikalarını kontrol altında tutmaya çalışacak isim olacak.

Gaziantep, elindeki mütevazi bütçeyle yine yüksek potansiyelli ve can yakabilecek bir kadro kurdu. Ancak ellerinde sınırlı bir rotasyon var. Alt yapıdan ve BGL’den gelen genç isimleri bir kenara bırakırsa sadece 9 kişilik bir rotasyonla oynamak zorunda kalacaklar. Tek kulvarda BSL sahnesinde bu yeterli gibi görünse de özellikle pota altında bir ismin bile sakatlanmasının onları çok zorlayacağını, düşüreceğini tahmin ediyorum. Özellikle Jaiteh ile Kelly’nin sağlıklı kalmaları onların yeni sezonda gidebilecekleri noktayı belirleyecek. Son olarak bu sezon da düşük tempoda oynayan, zaman zaman skor bulmakta zorlanan ama sert ve disiplinli savunması ile rakipleri zorlayacak bir Gaziantep izleyebileceğimizi söyleyebilirim. Elbette play-off’u zorlayacaklardır ama %100 performansla bile oynasalar onların ilk 8 içinde olup olmayacaklarını kendi performansları değil Bahçeşehir, Bursaspor ve Petkim Spor’un ortaya koyacağı performans belirleyecek. Bana göre ilk 8 şansları bu sezon yok.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …