Güncel Haberler

Merkezefendi’den TBF’ye Sert Eleştiri: “Bir Gecede Ne Değişti?”

Bandırma’nın ligden çekilmesinin ardından tek uygun başvuruyu yapan Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket‘in yeni sezonda ING Basketbol Süper Ligi‘nde mücadele etmesi bekleniyordu ama TBF‘den herkesi şaşırtan bir açıklama geldi, ligin eksik olarak, 15 takımla oynanacağı açıklandı.

Denizli kulübünün yönetimin kurulu BSL başvurularının reddi üzerine bir açıklama yayınladı ve TBF’nin kararını “Hukuk Garabeti” olarak nitelendirdiler. Ayrıca başkan Hidayet Türkoğlu’nun takımlarına BSL’de oynayacaklarını söylediğini belirttiler ve “Acaba bir gecede ne değişti?” diye de sordular. Merkezefendi yönetimi ayrıca bu kararla ilgili Tahkim Kurulu’na gidileceğini duyurdu.

Kulüpten yapılan açıklama şöyle:

Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Kulübü, Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulunun, Bakırköy Basketbol Kulübünün 30.06.2020 tarihli 682 sayılı kararıyla düşürülmesi sebebiyle, 2020-2021 sezonunda BSL de oynamak için müracaat etmiş ve belgelerini Basketbol Federasyonuna sunmuştur. Bu karar, Bakırköy Basketbol Kulübü’nün düşürülmesi sebebiyle alınmış ve Bakırköy Basketbol Kulübünün yerine BSL’ye Petkimspor alınmıştır. Bu aşamadan sonra Kulübümüz başvurusu dışında başka başvuru yapılmamıştır. Bu tarihten sonra, dün itibarıyla Bandırma ligden çekilmiş ve kalan tek başvurucu olan takımımız Basketbol Süper Ligine katılmaya hak kazanmıştır. Başvuru için gerekli şartlar ve süreler Bandırma’nın çekilmesiyle oluşmuştur. Basketbol Federasyonu, Bandırma’nın çekilmesi neticesinde yeni bir karar almamıştır.

HUKUK GARABETİ YAŞANDI

Bakırköy Basketbol Kulübü ile ilgili alınan karar, Petkim’in Lige alınmasıyla yerine getirilmişken, bir hukuk garabetiyle Kulübümüz bu karara ve burada kararlaştırılan sürelere tabi tutulmuştur. Oysa, olması gereken Bandırma’nın düşürülmesiyle birlikte yeni bir karar alınması ve ek süre verilmesidir.
Bağımsız denetçi Ergün Okçay tarafından Mali denetim yapılmış ve hiç bir borcu olmayan kulübümüz geçerli şartları sağlamıştır. Kulübün, vergi, sigorta, oyuncu ve personel, piyasaya hiç bir borcu yoktur. Muhtemel 2020-2021 BSL bütçesi de onaylanmıştır. Tüm basketbol ligleri içinde borçsuz olan bir kaç kulüpten biridir. Mali denetim raporuna kulübe ait her türlü yayından ulaşılabilir. Kulübümüze eksik belge olduğuna dair usulüne uygun olarak gönderilmiş resmî bir yazı ulaşmamıştır. Üstelik, Bandırma ligden çekileli henüz bir gün olmuştur. Bu süreçte, bizzat Basketbol Federasyon başkanımız tarafından Pazartesi fikstüre katılacağı söylenen Kulübümüzün, yazılı ve görsel medyada da BSL’de olduğu yoğun şekilde dillendirilmiştir. Tüm Basketbol camiası, kulübümüzün BSL’ de olmasından memnuniyetlerini belirtmiş ve bu karar sevinçle karşılanmıştır.

BİR GECEDE NE OLDU?

Bu şartlarda; ne olmuştur ki gece ansızın ligin 15 takımla oynanacağı açıklanmıştır? BSL de oynamak için her türlü hazırlığı olan, her maçı dolu seyirciye oynayan, harikulade bir salonu olan ve üstelik tek başvurucu olan kulübümüz gecenin bir vakti neden reddedilmiştir? Pandemi nedeniyle olağanüstü günler geçiren ülkemizde ve dünyada, bir önceki sezonu yarıda kalmış bir lig için sanki her şey normalmiş gibi, karar olmaksızın düzenlemeler yaparak, anlık kurallar koymak, bir kaç günlük sürelerde belgeler istemek, taleplerde bulunmak ve üstelik TFF düşmeyi kaldırıp 21 takımla ligi oynatırken, bir eksik takımla lig oynatmak nedendir?
Bandırma çekileli henüz bir gün olmuşken, hiç bir dayanak karar olmaksızın başvurumuzun reddedilmesi hangi talimata uygun düşmektedir?

Bandırma’nın çekilmesiyle ilgili karar dahi almayan Federasyon ve ancak bu şekilde doğacak bir hak için ek süre verilmesi gerekirken, bir günde Kulübümüzden beklediği nedir?
Gerekli süreler verilerek, bir kaç gün beklemek yerine , BSL nin bir eksik takımla oynatılmasına neden müsade edilmiştir?
Eğer bir eksiklik var ise Talimatlara göre tarafımıza süre verilmesi gerekirken neden verilmemiştir?
Eksik olan her ne ise hangi BSL takımında mevcuttur? Federasyon Başkanının yurt dışında olduğu ve katılmadığı bir toplantıyla bu kadar mühim bir karar niye aceleyle alınmıştır?

Tek isteği basketbol oynamak ve Denizli’ de basketbolun sevilmesini sağlamak olan Kulübümüz hem mantığa hem hukuka aykırı olan bu karara karşı tahkime gitme kararı almıştır…”

Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket

EDİTÖR YORUMU:

Maalesef halen ligimizin Avrupa’daki en iyiler arasında olduğunu sayıklayıp duruyoruz ama görünen o ki sadece sahada oynanan basketbolun yetersizliği değil yönetimsel ve organizasyonel anlamda da bırakın ilk 5’e girmeyi ilk 10 sırada bile zor yer alırız… Bu kadar kaliteli bir ligimiz var madem nasıl oluyor da eksik takımla sezona başlıyoruz? Bu kadar kaliteli bir sistemimiz var madem nasıl oluyor da Covid arasında bu konular netleştirilmiyor? Eğer Covid olmasaydı ve sezon normal seyrinde devam etseydi daha sıkışık bir takvimde bu sorunların çok ama çok daha büyümeyecek miydi? Kulüplerin ekonomik problemlerinin sadece Covid nedeniyle arttığını anlatmaya çalışıp lütfen kimseyi kandırmaya çalışmayalım…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …