Güncel Haberler

ÖZEL: Euroleague Sahnesinde Henüz Kontrat İmzalamamış 10 Önemli Oyuncu

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden bazıları transferde hızlı davranırken bazı takımlar ise halen hamlelerini tamamlamadılar.

Bu noktada piyasada kontratı biten ve şuan için bir kontrat imzalamamış önemli oyuncular yer alıyor. Ben de sizler için bu isimlerden en önemli 10 tanesini sıraladım. Keyifli okumalar.

Anthony Gill (Uzun Forvet)

2.04 metre boyunda olan 27 yaşındaki Birleşik Amerikalı forvet, bu sezon askıya alınana kadar 25 maçta forma giymiş ve ortalama 19 dakika süre alırken 8.3 sayı, %44.0 3sayı, 4.5 ribaund, 1.2 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Ülkemizde Yeşilgiresun forması ile yıldızı parlayan ve ardından Euroleague’in yolunu tutan Gill, her sezon üstüne koyan, yeteneklerinin yanında çok da çalışkan bir oyuncu, iyi bir profesyonel. Zaman zaman sakatlıklar nedeniyle performansı düşüyor olsa da oyunun iki tarafında da yüksek enerjisi ve çok yönlülüğü ile takımına değer katan çok iyi bir tamamlayıcı. Savunmada da çabuk ayakları ile hem 3 hem de 4 numaraların karşısında durabilmesi önemli bir artı.

Valencia ve Fenerbahçe, onunla en ciddi şekilde ilgilenen takımlar ancak önceliği NBA ve oradan haber bekliyor halen.

https://youtu.be/aWL6krXknLQ

Billy Baron (Şutör Guard)

29 yaşında olan 1.88 metre boyundaki Baron, daha önce ülkemizde Eskişehir forması ile boy göstermişti. Bu sezon askıya alınana kadar ise Euroleague sahnesinde 26 maçta görev almış ve 11.6 sayı, %40.3 3sayı, 2.7 ribaund, 2.2 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Her iki guard pozisyonunda da süre alabilen Baron’ın elbette asıl verimli olduğu kısım bitiricilik. Etkili dış şutları ile gerek toplu gerekse topsuz pozisyonlarda skor üretebilen Baron, ikili oyunlarda organizatör olarak da katkı verebilen bir guard. Ancak fiziğinin 2 numara için yetersiz kalması nedeniyle zaman zaman iki guard pozisyonu arasına sıkışabiliyor. Özellikle 2 numarada savunma konusunda zaaflar yaratabiliyor fiziği nedeniyle.

Valencia, Zenit, Virtus Bologna, Baskonia ve Fenerbahçe Beko onunla ilgileniyorlar.

Greg Monroe (Pivot)

2.11 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli uzun, NBA’in dışına ilk kez çıktığı sezonda gayet iyi iş çıkardı Avrupa basketbolunun zirvesi olarak kabul edilen Euroleague sahnesinde; 28 maçta ortalama 23.7 dakika süre alırken 12.9 sayı, 6.8 ribaund, 2.5 asist, 1.3 top çalma istatistikleri ile katkı vermişti.

Tecrübeli solak uzun Euroleague seviyesinde kesinlikle fark yaratacağını gösterdi bu sezon. Alçak postta birebirde onun arkasında durabilecek uzun sayısı çok az. Diğer taraftan işin savunma tarafında da takımına liderlik edebilecek ve tecrübesi artı pozisyon bilgisi ile ribaundları domine edebilecek bir uzun. Bu sezon bir çok basketbolsever sadece onun bireysel performansını takip edebilmek için Bayern Munich maçlarını izledi. Umarım yeni sezonda da onu Euroleague sahnesinde izlemeye devam ederiz.

Zenit, Panathinaikos, CSKA Moskova ve Anadolu Efes’in gündemin yer alan isimlerden biri.

Gustavo Ayon (Pivot)

2.07 metre boyunda olan 35 yaşındaki tecrübeli uzun, bu sezon Euroleague sahnesinde 11.4 sayı, 6.1 ribaund, 3.0 asist istatistikleri ile mücadele etmiş ve ilerleyen yaşına rağmen halen Euroleague sahnesinde dominant bir pivot olduğunu herkese hatırlatmıştı.

Ayon ilerleyen yaşı ve ağırlaşan ayakları ile artık ikili oyun savunmasında zaaf teşkil edebiliyor ama güçlü fiziği ve tecrübesi ile bu açığını kapatabilir. Diğer taraftan ikili oyunlarda bitirici olarak halen çok etkili, ayrıca yüksek postta ve alçak postta pas kulesi olarak da faydalı olabiliyor. Özetle artık takımın ana uzunu olmak için gereken özelliklere sahip değil ama alternatif uzun olarak bütçesi iyi takımlarda görev alabilir halen.

Temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’nun yanı sıra eski takımı Real Madrid ile de adı anılmış ama somut bir gelişme olmamıştı şuana kadar.

https://youtu.be/6jW5EYRXEsQ

Lorenzo Brown (Oyun Kurucu)

1.96 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli guard, bu sezon Euroleague’de 27 maçta ortalama 24.8 dakika süre alırken 12.3 sayı, %28.8 3sayı, 3.3 ribaund, 4.6 asist, 1.1 top çalma istatistikleri ile mücadele etmişti.

Brown, ligin en fizikli ve aynı zamanda en delici guardlarından biri. Dış şutlarındaki istikrarsızlığını da bu özellikleri ve tabiki üstün saha görüşü ile kapatıyor. Kızıl Yıldız’ın artık play-off takımı olmaktan uzaklaştığını ve onun serbest kaldığını düşünürsek artık kariyerinde bir basamak daha atlaması için güzel bir fırsat var önünde.

Şuanda Panathinaikos ile Fenerbahçe Beko onunla en ciddi şekilde ilgilenen takımlar. Eğer NBA’den istediği bir haber gelmezse sarı lacivertlilerin teklifi daha iyi olduğu için ülkemizde forma giymesi bekleniyor.

Nate Wolters (Oyun Kurucu)

1.93 metre boyunda olan 29 yaşındaki Wolters, Euroleague sahnesinde 15 maçta 7.5 sayı, 1.8 ribaund, 2.7 asist istatistikleri ile mücadele etmişti.

Koç Jasikevicius öğretiminden geçmiş guardların son yıllarda ne kadar başarılı işlere imza attığını biliyoruz ve Wolters da onlardan biri. Tecrübeli oyuncu gerek fiziksel özellikleri, gerekse saha görüşü ile Euroleague’in en iyi oyun kurucularından biri. Ama bu sezon Maccabi’de pek beklentileri karşılayamadı. Aslında lider özellikleri ve savunmadaki katkısıyla da her Euroleague takımında rahatlıkla kendisine yer bulabilecek bir guard. Ama bu sene yaşadığı mental düşüşten sonra toparlanması gerekiyor.

Zalgiris Kaunas, Kızıl Yıldız ve Panathinaikos onunla ilgileniyorlar, Yunan ekibinin onunla anlaşmaya en yakın takım olduğu gelen haberler arasında.

Nikola Kalinic (Forvet)

2.02 metre boyunda olan 28 yaşındaki Kalinic, bu sezon askıya alınana kadar Euroleague sahnesinde 26 maçta görev alırken ortalama 23 dakika sahada kalmış ve 6.6 sayı, 2.5 ribaund, 1.7 asist gibi çok sıradan istatistiklerle katkı verebilmişti.

Sırp forvet koç Obradovic’in sisteminde savunmaya getirdiği enerji ve ribaundlardaki katkısı artı sırtı dönük hücumlarda yarattığı ters eşleşmelerde iki forvet pozisyonu için de kilit isimlerden biriydi. Ancak onun da son 2 sezonu kötü geçirdiğini rahatlılka söyleyebiliriz. Kontratının da bu yaz bitecek olmasıyla birlikte takımda kolay vazgeçilebilecek isimler arasına kendisini rahatlıkla koyabiliriz. Sarı lacivertlilerin onu tutmak için özel bir çaba harcayacağını düşünmüyorum. Bu sezon Fenerbahçe’de takımla beraber o da mental olarak çok yıprandı, artık bir değişime ihtiyacı var.

Eski takımı Kızıl Yıldız ve Maccabi Tel Aviv onunla ciddi şekilde ilgileniyorlar. Diğer taraftan Fenerbahçe Beko da ona yeni kontrat tekifinde bulundu. Karar vermesi bekeniyor.

https://youtu.be/FyVFt2cGLNw

Ante Tomic (Pivot)

Barça kariyeri boyunca tam 579 resmi maça çıkarak en fazla forma giyen yabancı ünvanını da kazanan Tomic, bu sezon Liga Endesa’da 28 maçta ortalama 19.2 dakika süre alırken 9.5 sayı, 5.0 ribaund, 1.4 asist ve Euroleague sahnesinde ise 28 maçta ortalama 16.1 dakika süre alırken 5.7 sayı, 4.0 ribaund, 1.0 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

2.17 metre boyunda olan 33 yaşındaki dev uzun, her ne kadar modern basketbolda çok zorlanıyor olsa da ve özellikle ikili adam savunmasında ağır kalıyor olsa da gerek tecrübesi ve pozisyon bilgisi ile boyalı alandaki etkinliği gerekse yüksek posttan servis ettiği paslarla hücumda halen önemli bir silah. Alçak posttan oynadığı birebirlerde de hem bitirici hem de dağıtıcı rolünde değer katabiliyor takımına. Özetle ilerleyen yaşının da etkisiyle süreleri 20 dakikalar hatta altında kalabilir ama bu sınırlı sürelerde dahi özellikle hücumda faydalı olacaktır Euroleague seviyesinde.

Zenit onunla ciddi şekilde ilgilenmiş ama bir sonuç çıkmamıştı. Şimdi adı bir diğer Katalan ekibi Joventut Badalona ile anılıyor.

K.C. Rivers (Şutör Guard / Kısa Forvet)

1.96 boyunda olan 32 yaşındaki solak şutör Zalgiris ile 18 Euroleague maçında ortalama 20.9 dakika süre alırken 9.3 sayı, %41.2 3sayı, 1.5 ribaund, 1.1 asist istatistikleri ile mücadele etmişti. 2012-18 yılları arasında Khimki, Real Madrid, Bayern Munich formaları giyen Rivers, 145 Euroleague maçında görev almış bir isim.

Gününde olduğu zaman yay gerisinden çok büyük bir tehdit olan Rivers, dribbling üstünden de kendi şutunu yaratabilen bir skorer olduğu için halen çok değerli bir parça. Tecrübesi ile de bu sezon Zalgiris’e sezon ortasında hareket getirmiş, hücumları çeşitlendirmişti. Halihazırda serbest bulunan sınırlı sayıdaki kanat oyuncuları arasında önemli bir isim. Orta seviye takımlarda ana rotasyonda rahatlıkla yer alabileceği gibi üst düzey takımlarda da alternatif skorer olarak faydalı olacaktır.

Koç Pascual yönetimindeki Zenit, onunla ciddi şekilde ilgileniyor.

Tarik Black (Pivot)

2.06 metre boyunda olan 28 yaşındaki tecrübeli uzun, bu sezon sadece 11 Euroleague maçında ortalama 19 dakika süre alırken 9.1 sayı, 4.8 ribaund, 1.0 asist, 10.6 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti.

Atletizmi, enerjisi, patlayıcılığı, güçlü fiziği ve çabuk ayakları ile Euroleague sahnesindeki modern uzunlardan biri olan Black, sağlıklı kalabildiği sürece hem savunmada hem de hücumda takımına değer katan bir uzun. Yarı saha basketbolunda şut tehditi olmaması ve sırtı dönük silahlarının az olması ile birlikte skor katkısı sınırlı kalsa da tempo arttıkça verimliliği üst seviyeye çıkan bir uzun. Diğer taraftan şunu da belirtmek lazım, sezonun büyük bir bölümünü sakat olarak geçirmişti, bu nedenle ne kadar sağlıklı olduğu ve rehabilitasyon sürecini nasıl geçirdiği de çok belirleyici olacak onu transfer etmek isteyen takımlar için.

Khimki ve Zenit onunla ilgilenen takımlar arasında ancak şimdiye kadar somut bir gelişme olmadı.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …

4 Yorumlar

  1. Siz olsanız kimleri alırsınız? Ben ilk sıraya Gustavo Ayon’u koyarım.

    • Çoğu oyuncunun kaderi yavaş yavaş belli oluyor. Bakalım bizim kulüplerimiz bu oyunculardan biriyle anlaşacak mı ?

  2. Akşam pazarı gibi olmuş, seç beğen al. Aralarında oldukça kıymetli basketbolcular var.

    • Ayakları artık çok ağır ve yavaş. Ancak tecrübesi ile her takıma katkı sağlar. Ancak kimse ondan eski gücünü beklemesin.