Güncel Haberler

Ergin Ataman: “NBA’deki Gibi Minimum-Maksimum Maaş Sistemi Uygulanabilir.”

Anadolu Efes‘in tecrübeli koçu Ergin Ataman da corona günlerinde modaya uydu ve kendi instagram hesabından bir canlı yayın gerçekleştirerek taraftarlar ile buluştu.

Baskebolseverlerin sorularını yanıtlayan Anadolu Efes‘in başarılı koçu Ataman, sezonun devam etmesi, oyuncuların fiziksel durumları, Larkin’in kontratı ve kariyerindeki hayallerine dair bir çok konuda samimi açıklamalarda bulundu.

Öncelikle hem ING Basketbol Süper Ligi hem de Turkish Airlines Euroleague‘de sezonun geleceği hakkında konuştu:

Bu şartlar altında Türkiye Ligi ve EuroLeague’in oynanmayacağını düşünenler var. Böyle düşünürsek analiz yapmayı bırakmam lazım. Liglerin ertelendiği günden beri maçların yeniden başlayacağına inanıyoruz.

Biz oynayarak şampiyon olmak istiyoruz. Biz sahada bütün sezon ortaya koyduğumuz emeğin karşılığını kupayı kaldırarak almak istiyoruz. Belki o maçlar seyircisiz oynanacak ama eminim ki ekran başında bizi izleyen izleyicilerimiz de oynadığımız göze hoş basketbolu 8’li finallerde ve finalde görmek istiyorlar. İnşallah her şey güzel olur.

Ergin Ataman

Daha sonra karantina döneminde oyuncuların fiziksel kondisyonlarını koruması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Ergin Ataman:

Evinde çalışma ihtimali olmayan oyuncularımız 2-3 haftadır tesislerde çalışıyor. Tesisleri günde üç saat açıyoruz. 3 ya da 4 oyuncu geliyor, iki yardımcı antrenör denetiminde olmak üzere çalışıyorlar. Her oyuncuya bir top verdik. soyunma odasına girmeden tamamen bireysel çalışıyorlar. Ben de zaman zaman gidip orta sahada onları takip ediyorum.

Ergin Ataman

Ülkelerine dönen oyuncuların Türkiye’ye tekrar gelmesinde hakkında açıklamalarda bulunan Ataman:

Larkin de sıkıldı. ‘Ne zaman döneceğim’ diye bizi sürekli sıkıştırıyor. 28 Mayıs’ta uçuşlar kontrollü şekilde başlayacak. ABD’den uçuş olursa 28 Mayıs’ta büyün oyuncuların geleceği şekilde rezarvasyonlarımızı yaptık.

Ergin Ataman

Tecrübeli çalıştırıcı, NBA’de takım çalıştırma hedefi olup olmadığı sorusuna:

EuroLeague’de basketbol NBA ayarına gelmiş durumda. NBA’de gerçek maçlar play-off’ta başlıyor, orası bir şov haline geldi. EuroLeague’de her maç final havasında. Anadolu Efes gibi Avrupa basketbolunun en organize kurumunda böyle bir kadroya antrenörlük yapmak benim için çok güzel.

Ergin Ataman

Anadolu Efes’in kadro yapılanmasına hakkında da konuşan tecrübeli koç:

Larkin’in kontratında NBA opsiyonu var. İyi bir takım bulursa gidecek. Bunun için alternatif hazırlamamız lazım. İstikrardan yana olduğum için aynı takımla devam etmek istiyorum. Salgından dolayı basketbol global bir kriz yaşayacak, oyuncular da transferler de etkilenecek. Buna yönelik hazırlıkları yapıyoruz. Belki Avrupa Ligi’nin de NBA’deki gibi maksimum-minimum bütçe sistemine geçmesi gerekecek.

Ergin Ataman

Son olarak Türk basketbolunda beraber çalıştığında kendisi üzerinde iz bırakan oyuncuları da sıralayan Ergin Ataman:

Hidayet Türkoğlu, Hüseyin Beşok, Mehmet Okur, Mirsad Türkcan… son olarak Cedi Osman’ı söyleyeceğim. Bunun dışında Ersan İlyasova ve Ömer Onan gibi birçok oyuncu da var. Furkan Korkmaz genç olduğu için bu listeye girmedi.

Ergin Ataman

EDİTÖR YORUMU:

Koç Ataman’ın yaptığı yayında bence değindiği en önemli nokta NBA’deki Euroleague’e de bir maaş sınırı (salary cap) konulması önerisiydi. Diğer söylemlerini zaten bir çok röportajında duymuştu. Ama bu öneri gerçekten dikkate alınması ve Euroleague yönetiminin de üstünde çalışması gereken bir konu. Uzun yıllardır Euroleague’in de NBA gibi kapalı bir lig oluşturmak istediğini biliyoruz. Ama bunu yapacaklarsa maaş alt yapısını da bu şekilde hazırlamaları gerekiyor ki basketbolda ekonominin corona nedeniyle de küçüleceği önümüzdeki bir kaç yıl içinde bence bu yönteme geçiş yapmak için çok uygun bir altyapı olacak. Oyuncu maaşlarını serbest piyasada değil böyle kontrollü bir ortamda olması, belli limitlerin olması hem finansal olarak takımların kontrollü davranmasına hem de takımların arasındaki makasların açılmaması adına çok değerli bir hamle olacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …