Güncel Haberler

BSL’de Sezon Böyle Tamamlanırsa Ödüller Kimlere Gider?

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi 2019-20 sezonu da Avrupa’daki bir çok lig gibi coronavirüs salgını nedeniyle askıya alınmıştı ve halen sezonun akibeti netleşmiş durumda değil.

Ben de sizler için sezon bu şekilde tamamlansaydı ödülleri kimler alırdı sorusunun cevabını kaleme aldım. Keyifli okumalar.

En İyi Yerli Beş:

Cevher Özer (OGM Ormanspor)
PF – 2.06 metre – 37 yaş

Tecrübeli uzun ilerleyen yaşına rağmen halen BSL seviyesinde önemli oyunculardan biri. Dış şut tehditi, topu yere vurabilmesi, temastan kaçmayan savaşçı kimliği, ribaundlardaki sezgileri artı pozisyon bilgisi ve yüksek basketbol zekası ile her takıma lazım bir isim. Ligin yeni takımı Ormanspor’a liderlik eden ve arkadaşlarını derleyip toplayıp açıklarını kapatan Cevher, sezon askıya alınana kadar 23 maçta ortalama 31.5 dakika sahada kalırken 11.9 sayı, 6.5 ribaund, 2.8 asist, 12.6 verimlilik puanı ile en iyi yerli beşteki yerini aldı.

OGM Ormanspor - Anadolu Efes maç sonucu: 68-79

Rıdvan Öncel (Teksüt Bandırma)
G – 1.90 metre – 23 yaş

Türk basketbolunun çok şey beklediği isimlerden biri olan Bandırma’nın kaptanlarından Rıdvan, bu sezon da gelişimini sürdürdü. Sürati, açık alandaki etkinliği ve geliştirdiği saha görüşü artı pas yeteneği ile keyif veren bir oyun sergiliyor genç oyuncu. Ayrıca yaşına rağmen olgun karakteri ile kendinden daha da genç oyunculardan kurulu Bandırma ekibine özellikle sezonun ikinci kısmında iyi liderlik etti. Dış şutlarını istikrarlı hale getirebilirse çok daha değerli bir oyuncu olacak. Rıdvan bu sezon 20 maçta ortalama 21.2 dakika süre alırken 11.8 sayı, 1.8 ribaund, 2.2 asist istatistikleri ile mücadele etti.

Melih Mahmutoğlu (Fenerbahçe Beko)
SG – 1.93 metre – 30 yaş

Fenerbahçe Beko’nun başarılı şutörü ve kaptanı Melih, geliştirdiği savunması ve artık topu yere vurmayı da öğrenmesiyle takımının değerli parçalarından biri oldu. Koç Obradovic’in özellikle BSL’de en güvendiği, en çok süre verdiği isimlerden biri olan Melih, bu fırsatı iyi değerlendirdi ve 30 yaşında olmasına rağmen gelişimini sürdürdü. Özellikle artık dribbling üstünden de skor üretmeye başlaması milli takımımızın için de çok değerli. Sarı lacivertliler ile 23 BSL maçında ortalama 24.7 dakika süre alırken 12.8 sayı, %39.5 3sayı, 1.8 ribaund istatistikleri ile mücadele etti.

Fenerbahçe'de kaptan sürprizi! Melih Mahmutoğlu... | FenerKolik

Metecan Birsen (Pınar Karşıyaka)
F – 2.08 metre – 24 yaş

Fenerbahçe altyapısından yetişen ve sonrasında Anadolu Efes’te şansını deneyen, basketbolumuzun çok şey beklediği Metecan, kendisini koç Sarıca yönetimindeki Karşıyaka’da buldu adeta. Yetenekli forvet, özellikle ribaundlar ve savunma konusunda koç Sarıca’nın en güvendiği isimlerden biriydi bu sezon. Hem 3 hem de 4 numara için çok iyi bir fiziği olan ve tüm özelliklere sahip olan Metecan, topu yere vurabilmesinin yanında şut tehditine de sahip. Sezon askıya alınana kadar 23 maçta ortalama 9.1 sayı, 4.7 ribaund, 1.6 asist istatistikleri ile mücadele etmişti.

Sertaç Şanlı (Anadolu Efes)
C – 2.11 metre – 28 yaş

Sertaç bu sezon kendisini en çok geliştiren oyunculardan biriydi. Özellikle Dunston’ın sakatlanması ile koç Ataman’ın kendisine verdiği dakikaları çok iyi değerlendiren tecrübeli uzun enerjisi ve savaşçı kimliği ile iki pota altında da etkili oldu. Ayrıca orta mesafe tehditini çok iyi kullanarak rakip savunmaları yüksek posttan da ciddi şekilde yaralayan Sertaç, koç Sarıca’nın da milli takımda vazgeçilmez isimlerinden biri oldu. Anadolu Efes formasıyla BSL sahnesinde 23 maçta ortalama 15.7 dakika süre alırken 7.8 sayı, 4.7 ribaund istatistikleri ile mücadele etti.

ÖZET | Anadolu Efes 86 - 55 Frutti Extra Bursaspor (Basketbol ...

En İyi Beş ve En Değerli Oyuncu (MVP):

MVP – Trae Golden (Bahçeşehir Koleji)
PG – 1.89 metre – 29 yaş

Tecrübeli oyun kurucu Fransa Ligi ve ardından Avtodor’da sergilediği başarılı performansla kariyerinde yükselişe geçmişti. Bu yükselişi de adeta Bahçeşehir forması altında zirveye taşıdı. Sürati, deliciliği, açık alandaki etkinliği ve yüzdeli üçlükleri ile komple bir skorer olmasının yanı sıra takım arkadaşlarını, özellikle uzunları çok iyi beslemesiyle alkışları topladı. Ancak tabiki onu MVP yapan asıl özelliği harika bir skorer olması. BSL sahnesinde sezon askıya alınana kadar 4 kere 30 ve üstü skor üretirken, son 7 maçta minimum 24 sayı üreterek adeta seriye bağladı. Bir oyun kurucu olmasına rağmen ribaundlara da çok iyi katkı veren Golden, 21.6 verimlilik puanı ile bu sezonun MVP ödülünü fazlasıyal haketti. 22 maçta ortalama 35 dakika süre alırken 23.0 sayı, %39.3 3sayı, 4.3 ribaund, 7.8 asist istatistikleri ile adeta tek başına bir takım gibiydi.

Devin Williams (Tofaş)
C – 2.06 metre – 26 yaş

Büyükçekmece’de başlayan macerasında da ne kadar potansiyelli bir oyuncu olduğunu gördüğümüz Williams, üstüne koyarak ilerlemeye devam ediyor. Erken olarak nitelendirebileceğimiz Buducnost formasıyla çıktığı Euroleague sahnesinde başarısız olsa da sonrasında Tofaş’a gelerek koç Ene’nin maharetli ellerinde tekrar yeteneklerini sergilemeye başladı. BSL’nin en dominant uzunlarından biri olan Williams, aslında klasik bir uzun ve boyalı alandaki dominantlığı çok yüksek. Atletizmi ve güçlü fiziği ie ikili oyunlarda da hareketli olarak topla buluşup yüksek yüzdeli bitiriyor. Bu sezon alçak posttaki birebirlerini de geliştirdi, bir taş daha koydu üstüne ve adını en iyi beşe yazdırdı. 22 maçta ortalama 28 dakika süre alırken 16.5 sayı, 9.22 ribaund, 1.85 asist, 19.95 verimlilik puanı ile mücadele etti.

TOFAŞ'tan Devin Williams MVP seçildi - Son dakika Basketbol ...

Nando De Colo (Fenerbahçe Beko)
G – 1.96 metre – 33 yaş

Sarı lacivertlilerin büyük umutlarla transfer ettiği Euroleague tarihinin en önemli yıldızlarından biri olan De Colo, he ne kadar tam olarak beklentileri karşılayamamış olsa da ısınma sezonunda BSL sahnesinde istatistikleri ile yine ön plandaydı ve genelde iyi basketbol oynamayan takımını ligde ayakta tutan isim oldu oynadığı maçlarda. Her iki guard pozisyonunda da süre alan Fransız yıldız Sloukas ile oynamaya biraz daha ısınabilirse çok daha faydalı olacaktır. Skoru adeta koklaması, etkili dış şutları, akıllı penetreleri ve müthiş saha görüşü “ölüsü yeter” diyebileceğimiz yıldızlardan biri. 13 maçta ortalama 28 dakika sahada kalırken 16.8 sayı, 3.2 ribaund, 3.5 asist, 17.4 verimlilik puanı ile ligimizin en iyi beşinde yer aldı.

Nando De Colo Fenerbahçe'de tarih yazdı! İlk maçında...

Jordan Morgan (Pınar Karşıyaka)
PF&C – 2.03 metre – 28 yaş

Ligimizin en tecrübeli uzunlarından biri olan Morgan, çalışkanlığı, profesyonelliği, savaşçı kimliği ve istikrarı ile Karşıyaka’nın saha içindeki liderlerinden biriydi bu sezon. Koç Sarıca’nın kadroyu üstüne kurduğu bir iki isimden biriydi diyebiliriz rahatlıkla. Pota altında güven veren, fiziğine rağmen 5 numarada da görev alabilen ve orta mesafe tehditini de çok verimli, çok akıllıca kullanan Morgan her takımın kadrosunda görmek isteyebileceği ço faydalı bir oyuncu. Karşıyaka’nın Anadolu Efes ile beraber zirve mücadele vermesinin temel mimarlarından biri olan Morgan, 22 maçta ortalama 25 dakika süre alırken 13.1 sayı, 7.4 ribaund, 1.4 asist, 17.3 verimlilik puanı ile takımına yardımcı olarak en iyi beşte yer almayı haketti.

Vasilije Micic (Anadolu Efes)
G – 1.96 metre – 26 yaş

Sadece ligimizin değil Euroleague’in de en yetenekli en özel guardlarından biri olan Micic, müthiş fiziği ve yüksek basketbol IQ’su ile koç Ataman’ın en güvendiği isimlerin başında geliyor. Larkin ligde az kullanılmasıyla beraber BSL maçlarında genelde lider olarak sazı eline alan Sırp guard, hem takımına gerektiğinde skor katkısı verirken hem de servisleriyle tüm takımı oyunu sokan, her silahı verimli kullanan bir komutan. Hem 4 hem de 5 numaralar onla oynamaktan çok büyük keyif alıyorlar ki onun yanında oynayan diğer guardlar da tam anlamıyla kendilerini buluyorlar, işlerini çok kolaylaştırıyor. 16 maçta ortalama 26 dakika süre alırken 12.3 sayı, 1.9 ribaund, 6.4 asist istatistikleri ile sezonun en iyi beşinde kendisine yer buldu.

En İyi Savunmacı:

Bu sezon BSL’nin dişli takımlarından biriydi Türk Telekom ve play-off yarışındaki iddiası ile beraber Türkiye Kupası’nda da iyi işlere imza attı. Koç Gören’in kurduğu geniş kadroda belki de yeri doldurulamayacak tek isim 2.18 boyundaki dev Fransız uzun Moustapha Fall idi. 28 yaşındaki tecrübeli uzun özellikle işin savunma tarafında ve tabiki ribaundlarda fiziğini çok iyi kullanan bir isim. İkili oyun savunmasında tepeye çıkmayan ve tamamen çemberibi koruyan Fall hem blokları ile hem de savunma ribaundlarındaki dominantlığı ile bu sezon ligin en iyi savunmacısı olmayı haketti. Fall 22 maçta ortalama 26.0 dakika süre alırken 12.0 sayı, 8.2 ribaund, 2.1 asist, 1.5 blok, 17.1 verimlilik puanı ile etkili olmuştu.

En İyi Genç Oyuncu (Yükselen Yıldız):

Teksüt Bandırma fabrikasının en önemli yıldız adaylarından biri olan Şehmus Hazer, sezonun ikinci bölümünde takımının ekonomik sebeplerden dolayı tüm yabancıları ile yollarını ayırmasıyla birlikte daha fazla sorumluluk aldı ve bunu da çok iyi değerlendirdi. 1.90 boyunda olan 21 yaşındaki yıldız adayı, sürati, deliciliği, soğuk kanlılığı ve özgüveni ile kesinlikle yıldız kumaşına sahip bir oyuncu. Dış şutlarını biraz daha geliştirip, oyun içindeki istikrarlı anlarını da arttırdığında onu izlemek çok daha keyifli olacak. Ayrıca hatırlatmak isterim ki 2020 NBA Draftı’na katılacağını açıkladı. Şehmus, Bandırma ile bu sezon ortalama 19.0 dakika süre alırken 7.4 sayı, 2.4 ribaund, 1.8 asist istatistikleri ile mücadele etmişti. Türk basketbolunun çok şey beklediği genç yeteneğe alkışlarla sezonun yükselen yıldızı ödülünü veriyoruz.

TEKSÜT Bandırma BK - Anadolu Efes: 84-66 - Basketbol Spor Haberleri

En İyi Koç:

İlk Pınar Karşıyaka döneminde takımı şampiyonluğa taşıyan ve tarihte ilk kez Euroleague sahnesinde mücadele etmesini sağlayan koç Ufuk Sarıca, geçtiğimiz yaz yuvaya geri döndü. 2. döneminde de elinde mütevazi bir bütçe olmasına rağmen çok doğru ve akıllı hamleler yaparak hem tecrübeli oyunculardan hem de potansiyelli yerli oyunculardan bir kadro kuran Sarıca, sezon boyunca BSL sahnesinde takımına benchten aşıladığı özgüven, disiplin ve teknik destek ile oyuncularını bir üst seviyeye taşıdı. Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko gibi yüksek bütçeli Euroleague takımlarının önüne geçen, hatta onları çok zorlayan, zaman zaman da yenen bir takım kurdu. Müthiş Karşıyaka taraftarının da çok sevdiği ve bu sevgiyi, desteği de rakiplerine karşı silah olarak kullanmayı çok iyi bilen Sarıca’ya alkışlarla yılın koçu ödülünü veriyoruz.

En Skorer Oyuncu:

Kendisine zaten sezonun MVP ödülünü vermemizin temel nedenlerinden biri de skorer oyunuydu. Bahçeşehir Koleji‘nin lideri Trae Golden, bu sezon sergilediği performansla rakip savunmaların korkulu rüyasıydı. Komple bir skorer olan tecrübeli oyuncu, 22 maçta yakaladığı 23.0 sayı ortalamasıyla sezonun en skorer ismi olmayı da başardı.

Trae Golden - TrendBasket

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …