Güncel Haberler

Euroleague’de Sezon Böyle Biterse Ödüller Nasıl Dağılır?

Avrupa basketbolunun en prestijli organizasyonu Turkish Airlines Euroleague‘de sezon coronavirüs önlemleri nedeniyle süresiz olarak askıya alındı bildiğiniz üzere.

Askıya alınmanın yanı sıra 2019-20 sezonuna nasıl devam edileceği ya da devam edilip edilmeyeceği de belirsizliğini koruyor.

Hazır sezon böyle durmuşken ben de sizlerle 2019-20 sezonu 28.hafta itibariyle sonaermiş olsaydı, ödüller nasıl dağılırdı, kimler performansları ile bu sezona damga vurdular fikirlerimi paylaşmak istedim.

En İyi İkinci Beş:

Ödülleri dağıtırken öncelikle sezonun en iyi ikinci beşi ile başlayalım. Performansları ile bizleri basketbola doyuran ve takımlarını sırtlayan en iyi 10 oyuncunun ikinci beşini açıklayalım:

Tornike Shengelia (Kirolbet Baskonia)
PF – 2.06 metre – 28 yaş

İspanyol ekibi bu sezon her ne kadar beklentileri karşılayamamış olsa da Gürcü kaptanları Shengelia bildiğimiz performansı net olarak ortaya koydu ve istikrarını bir kez daha gösterdi. Enerjisi, savaşçı kimliği ve soğukkanlılığı ile bir kez daha ligin en iyi forvetlerinden biri olduğunu gösterdi. Çok yönlü performansı ile sezon ortasında gelen koç Ivanovic’in de en güvendiği isim olan tecrübeli oyuncu, 28 maçın tamamında sahada yer alırken ortalama 30 dakika süre buldu ve 15.9 sayı, 5.6 ribaund, 2.9 asist, 1.0 top çalma, 18.5 verimlilik puanı istatistikleri ile takımına liderlik etti.

Bojan Dubljevic (Valencia)
C – 2.05 metre – 28 yaş

Valencia’nın takım kaptanı olan Karadağlı uzun Euroleague sahnesindeki en iyi uzunlardan biri olduğunu gösterdi. Dış şut tehditi, enerjisi, hem yüzü dönük hem de sırtı dönük takımına sağladığı katkı ile bir çok maçta işin rengini değiştirdi. Alçak postta da savaşçı kimliği ve ribaundlardaki mücadelesi ile fark yaratan isim oldu. 2.05 boyunda olmasına rağmen 5 numarada güçlü fiziği ile sırıtmayan tecrübeli isim, çabuk ayakları ile 4 numarada da süre alabiliyor. Bu sezon 26 maçta ortalama 24 dakika süre alan Dubljevic 14.2 sayı, 6.5 ribaund, 1.7 asist, 18.0 verimlilik puanı ile katkı vermişti.

Nick Calathes (Panathinaikos)
PG – 1.96 metre – 31 yaş

Yunan maestro bu sezon da takımını çok iyi yönetti ve özellikle koç Pitino’nun göreve gelmesiyle tempoyu arttıran, açık alanda daha etkili olan Panathinaikos’da bizlere harika performanslar izletti. Müthiş saha görüşü, akıl dolu penetreleri ve harika servisleri ile takım arkadaşlarının da işini kolaylaştıran, onlara da seviye atlatan bir oyun kurucu Calathes. Bu sezon 28 maçın tamamında forma giyen Yunan maestro, 32 dakika sahada kalırken 13.3 sayı, 4.9 ribaund, 9.1 asist, 1.1 top çalma, 17.8 verimlik puanı istatistikleri ile takımına liderlik etti.

Vasilije Micic (Anadolu Efes)
G – 1.96 metre – 26 yaş

Bu sezon adeta fırtına gibi esen Anadolu Efes’te kuşkusuz takımın en önemli silahlarından biri de Sırp guard Micic’di. Bir guard için nefis bir fiziğe sahip olmasının yanı sıra saha görüşü, zekası ve çabuk ilk adımı ile savunmaların korkulu rüyası oldu adeta bu sezon. Dribbling üst üçlükleri ve delici penetreleriyle takımı ne zaman skora ihtiyaç dıysa sahne alan ve Larkin’e çok iyi destek olan Micic, savunmada da takımına liderlik eden isimdi. 24 maçta ortalama 31 dakika süre alırken 14.5 sayı, 2.5 ribaund, 5.8 asist, 1.3 top çalma, 16.0 verimlilik puanı ile takımına katkı vermişti.

https://www.youtube.com/watch?v=f0VO6o8Mg1g

Scottie Wilbekin (Maccabi Tel Aviv)
PG – 1.88 metre – 27 yaş

Koç Sfairopoulos yönetiminde son yıllardaki en iyi performansı sergileyen Maccabi’de takımın en önemli ismi hiç kuşkusuz milli oyuncumuz Wilbekin’di. Başarılı guard sürati, birebirdeki etkinliği ve mesafe tanımayan üçlükleri ile takımını hücumda taşırken, her geçen gün olgunlaşan oyunuyla savunmada da kendini geliştirmeye devam ediyor. Wilbekin bu sezon 26 maçta forma giyerken ortalama 26 dakika sahada kalmış ve 16.1 sayı, 2.0 ribaund, 3.4 asist, 1.2 top çalma, 15.8 verimlilik puanı ile katkı vermişti.

En İyi Beş ve En Değerli Oyuncu (MVP):

Geldik sezonun en prestijli ödüllerinden birine. Aralarında MVP’yi de barındıran ve tüm sezona damga vuran en başarılı oyunculardan oluşan ilk beşi sıralayalım birlikte:

MVP: Shane Larkin (Anadolu Efes)
PG – 1.82 metre – 27 yaş

Bu sezon Anadolu Efes forması ile sergilediği performansla Euroleague sahnesini yaktı geçti tam anlamıyla Larkin. 28 haftalık mücadelede üst üste 4 kez olmak üzere toplamda 6 kez haftanın MVP’si seçilen ve Kasım ile Ocak aylarının da en değerli oyuuncusu seçilen, 29 Kasım 2019’da Bayern Munich potasına gönderdiği 49 sayıyla rekor kırarak Euroleague tarihine geçen Larkin, sürati, müthiş üçlükleri ve açık alanda Anadolu Efes’i Micic ile beraber kusursuz yönetmesiyle alkışları ayakta haketti. Sahada tam anlamıyla akan ve deliciliği ile ikili oyun savunmalarının korkuluğu rüyası olan Larkin, 25 maçta ortalama 30 dakika süre alırken 22.2 sayı, %50.9 3sayı, 3.1 ribaund, 4.1 asist, 25.8 verimlilik puanı ile elde ettiği harika istatistiklerle de tartışmasız 2019-20 sezonun MVP’si olmayı haketti.

Nikola Mirotic (FC Barcelona)
PF – 2.08 metre – 29 yaş

Geçtiğimiz yazın en flaş transferi kuşkusuz Mirotic’di. İmzaladığı astronomik kontratla Euroleague tarihinin en çok kazanan oyuncusu olan tecrübeli forvet. Sezon boyunca aldığı tüm paraların hakkını verdi açıkçası. Barça’nın en skorer ismi olan ve takımın lideri konumunda olan Mirotic, ribaundlarda da çok etkiliydi. 4 numarada eşleşilmesi en zor oyuncuydu. Yüzü dönük silahları ve dış şut tehditiyle rakip savunmaların çözüm bulamadığı bir skorerdi. Mirotic 28 maçın tamamında forma giyerken ortalama 28 dakika süre aldı ve 19.0 sayı, 6.9 ribaund, 1.6 asist, 1.1 top çalma, 22.5 verimlilik puanı ile sezonun en iyi beşine girmeyi başardı.

https://www.youtube.com/watch?v=xVZx0XO5Ink

Mike James (CSKA Moskova)
G – 1.85 metre – 29 yaş

Milano’da geçirdiği verimsiz sezonun ardından bu sezon CSKA Moskova ile beyaz bir sayfa açan ve eski günlerine geri dönen James, Euroleague’in en kaliteli skorerlerinden biri olduğunu tekrar hatırlattı herkese. Sürati, güçlü fiziği ve sahanın her noktasından skor üretebilme yeteneğiyle gerçekten özel bir oyuncu. Zaman zaman bireyselliği fazla öner çıkarmış olsa da sakatlıklarla beraber daralan CSKA rotasyonuna çok iyi liderlik etti ve koç Itoudis ile de uyum sağladıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle işin hücum tarafında onu izlemek gerçekten büyük bir keyif. James bu sezon 25 maçta ortalama 29 dakika üre alırken 21.1 sayı, 3.3 ribaund, 4.3 asist, 20.9 verimlilik puanı istatistikleri ile sezonun en iyi beşine girmeyi haketti.

https://www.youtube.com/watch?v=Hq5XhuWN4-w&t=8s

Alexey Shved (Khimki Moskova)
SG – 1.98 metre – 31 yaş

Rus skorer tartışmasız kariyerinin en verimli sezonunu geçiriyor. Skor bulma konusunda zaten sıkıntı çekmediğini biliyoruz ama bu kez yaptığı asistler ile de gündemdeydi Shved. Avrupa’nın en pahalı ikinci oyuncusu olmanın hakkını verdi diyebiliriz rahatlıkla. Onun ne kadar verimli olduğunun bir göstergesi de Khimki’nin uzun bir aradan sonra play-off potasında yer almasıydı. Özellikle takımdaki uzunların devreye girmesi açısından Shved’in organizasyona yaptığı katkı çok önemliydi. Bencil oynamadığı her maçta Khimki rakipten bir adım öndeydi. Shved 26 maçta ortalama 31 dakika süre alırken 21.4 sayı, 2.7 ribaund, 6.2 asist, 19.4 verimlilik puanı ile sezonun en iyi beşinde yer almayı haketti.

Nikola Milutinov (Olympiakos)
C – 2.13 metre – 25 yaş

Her ne kadar Euroleague basketbolu her geçen gün daha tempolu daha çok dış şuta yöneliyor olsa da halen geleneksel pivotların basketboldaki yerleri çok önemli. İşte bu tarz oyuncuların en önemli temcilsi de Sırp uzun Milutinov. Bu sezon Olympiakos takım olarak beklentilerin altında kalsa da o bireysel performansıyla ön plana çıkmayı başardı. Her iki pota altında da boyalı alanı güçlü fiziği ve pozisyon bilgisiyle domine eden Milutinov, kendisini geliştirmeye devam ettiğini de gösterdi. 24 maçta ortalama 25 dakika süre alan Sırp pivot, 10.3 sayı, 8.2 ribaund, 1.2 asist, 19.2 verimlilik puanı istatistikleriyle sezonun en iyi beşindeki yerini aldı.

En İyi Savunmacı:

Savunma deyince bu sezon aklımıza hemen gelen bir kaç isim vardı. Ama bu isimler arasında biri var ki istatistiklerle de onun ne kadar ön planda olduğunu görebiliyoruz. Çoğunuzun tahmin edeceği gibi Real Madrid‘in Cape Verde’li dev uzunu Walter Tavares‘ten bahsediyorum. 2.18 metre boyundaki dev uzun çok dominant bir sezon geçirdi. Aslında her iki pota altında da rakiplerin çok canını sıktı 28 yaşındaki pivot ama asıl işin savunma tarafında parladı. Savunma ribaundlarında 4.89 ile ikinci sırada yer alırken konu bloklara gelince ise 2.18 ortalamasıyla açık ara ligin lideriydi.

https://www.youtube.com/watch?v=aIwFoNbe2UU

En İyi Genç Oyuncu (Yükselen Yıldız):

Kurallar gereği bu ödülün sahibi olan oyuncunun 1 Temmuz 1997’den sonra doğmuş olması gerekiyor. Bu şartlara uyan oyunculara baktığımızda iki tane 2001 doğumlu isim öne çıkıyor, Deni Avdija ile Theo Maledon. Her ne kadar işin yetenek kısmında Avdija çok daha önde olsa da Asvel Villeurbanne forması giyen Maledon, aldığı süre ve sorumluluk itibariyle önde olan isimdi. 1.92 boyunda olan yetenekli oyun kurucu, 12 maçta koç Mitrovic’in kendisine ilk beşte şans vermesiyle bizlere ne kadar olgun ve hazır bir oyuncu olduğunu gösterdi. Üstün saha görüşü, soğuk kanlılığı ve delici oyunuyla Fransa milli takımının uzun süre formasını terletecektir. Bu sezon Euroleague sahnesinde 22 maçta ortalama 18 dakika süre alırken 7.4 sayı, 1.8 ribaund, 3.1 asist, 6.6 verimlilik puanı ile sezonun en iyi genç oyuncusu ödülünün sahibi oldu.

En İyi Koç:

Bu sezonun askıya alınmasına en çok üzülen takımlardan biri kuşkusuz Anadolu Efes‘ti. Harika bir sezon geçiren lacivert beyazlılar açık ara önde, liderlik koltuğunda oturuyorlardı ve bunun en önemli sebeplerinden biri de kesinlikle koç Ergin Ataman‘dı. Tecrübeli koç geçen sezondan başlattığı başarılı düzeni ve takım atmosferini bu sezona da taşımayı başardı. Takımın iki yıldızı Larkin ile Micic’in de tüm röportajlarda ilettiği üzere takıma verdiği özgürlük ve güvenin yanı sıra teknik anlamda yaptığı akıllı müdahelelerle de alkışları topladı. Bir Türk koçun bu ödülü hakettiğini söylemek de hakikaten gurur verici.

En Skorer Oyuncu (Alphonso Ford Ödülü):

Sezon 28.hafta itibariyle askıya alındı ve geleceği belirsiz. Dolayısıyla tamamen istatistiklerle ölçülen bu ödülü şuanki tabloya göre veriyoruz. Bu durumda MVP ödülünün de sahibi olan milli takımımızın yeni üyesi, Anadolu Efes‘in lideri Shane Larkin, forma giydiği 25 maçta rakip potalara gönderdiği ortalama 22.2 sayıyla bu ödülün sahibi oldu.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …