Güncel Haberler

Gherardini, Obradovic ile Fenerbahçe Serüvenine Nasıl Başladıklarını Anlattı

Fenerbahçe Beko‘nun başarılı genel menajeri Maurizio Gherardini, Cantieri Aperti 365’de katıldığı canlı yayında corona günlerinin basketbola etkisini, Türkiye’deki günlerini ve koç Obradovic ile ilişkilerini anlattı.

Tecrübeli basketbol adamı öncelikle coronavirüs salgını ve takımın durumu hakkında açıklamalarda bulundu:

Treviso’da, evimdeyim. Türkiye Ligi ertelenir ertelenmez buraya dönme fırsatı buldum, çünkü Türkiye Ligi, ertelenen ligler arasında en son ertelenenlerden biriydi. Yani iki haftadır Treviso’dayım. Ancak takım ve teknik ekip olarak birazcık dağıldık. ABD’li oyuncular memleketlerine döndüler, iki Avrupalı oyuncu evlerine döndü. Obradovic ve iki yardımcısı Belgrad’da. Her gün irtibat hâlindeyiz ama.

Cantieri Aperti 365 & Eurohoops

Gherardini şimdiye kadar görev aldığı takımlarda uzun süre çalışması hakkında da ifadelerde bulundu:

Bence bir projenin gelişmesi, oyuncuların olgunlaşması için zaman her zaman en temel etkenlerden biri. Her şeyden öte demeye çalıştığım şey bir yapı oluşturmak, felsefesi olan bir iş dünyası yaratmaktan bahsediyorum. Çünkü saha dışında kazanan değilseniz sahada kazanan olmak imkansız. Bir kulüpte o yüzden aynı ilkeleri, aynı hedefleri, aynı iş ahlakını paylaşmalısınız. İnanılmaz insanlarla çalışmanın yanında ben ayrıca yıllarca kendi şehrimde ve Fenerbahçe‘de çalışma şansına sahip oldum. Ancak bu konuda tek bir proje yok. Proje her zaman için o döneme, dönemin temposuna ve oyunculara adapte edilmeli. Çünkü oyuncular da koçlar da çok değişti bütün bu geçen yıllarda. Bu sebeple her zaman izlenecek bir fikir, gidilecek bir yol aramak çok önemli oluyor. Özellikle üst düzey sporda özellikle kısa vadeli sonuçlar önemli oluyor elbette çünkü insanlar sonuçlara bakıyor. Ancak bu bizim görevimizin bir parçası. İdareci olarak böyle bir hedefi de paylaşıyoruz. Fenerbahçe’ye gittiğimde Obradovic ile birlikte ilk yaptığımız şey toplumu durum konusunda bilgilendirmek ve belirlenen seviyeye çıkmak için takip edilmesi gereken yolu göstermek oldu. Şanslıydık ki kulüp de bizim yolumuzu izledi ve o dönemde elimizde olan durumu radikal biçimde değiştirebildik. Fenerbahçe’nin ilk 1-2 yıldaki kadrosuna bakarsanız görürsünüz ki tüm kadroyu baştan aşağı değiştirdik ve sadece bir oyuncu kaldı. Çünkü daha atletik, daha agresif, belirli bir liderliğe sahip bir takım olmamız gerektiğini anlamıştık. Bu yüzden de bir projeyi izlemek, o yolda gitmek lazım. Dediğim gibi, şans da lazım. Olgunluk lazım. Antrenörün seçtiği oyuncular konusunda yetenekli olması lazım. Sonra hepsi birbirine ekleniyor.

Cantieri Aperti 365 & Eurohoops

Fenerbahçe’de göreve başladığı günleri de değerlendirdi Gherardini:

Türkiye’deki durum tamamen farklı. Ben ilk gittiğimde bunu kendime bir ‘challenge’ olarak kabul ettim. Oklahoma’da danışmanlık yapıyordum ve o rolü de seviyordum açıkçası. Sam Presti ile ilişkimden memnun olduğum gibi o pek de baskısı olmayan işten de memnundum. Ancak Obradovic beni sürekli teşvik etmeye çalışıyordu çünkü Türkiye’de 15 yıldır deneniyordu ama EuroLeague için tüm yatırımlara rağmen Final Four başarısı bile yakalanamamıştı. Dedi ki ‘Gel deneyelim, Final Four’a gitmeyi, şampiyon olmayı deneyelim.’ Challenge kısmı buydu. Ancak tamamen günü yaşayan bir dünya var orada. Bizim Avrupa’da alışık olduğumuz gibi yapısı belli, organize bir dünya değil o tam olarak. Çok cömert insanlar, duygularını çok fazla yaşayan insanlar, işe rasyonel bakmakta ve program yapmakta zorlanan insanlar… Başlangıçtaki büyük sorun buydu. Bir plan yapmadan önce ‘Bize güvenin’ dememiz gerekiyordu. Bu EuroLeague şampiyonluğu için çıkılan yolda en önemli kırılma noktası belki de o sezonun yarısıydı. Çünkü işler kötü gidiyor gibi gözüküyordu. Hatırlıyorum, Baskonia‘dan 30-40 sayı fark yemiştik, Maccabi‘den fark yiyorduk, Türkiye Ligi’nde 20 sayı fark yemiştik. O dönemde başkan bizi aradı, kahve içmeye çağırdı otelde ve dedi ki ‘Korkmayın, bizim projemiz sizde. Size inanıyoruz. Mümkün olduğunca burada kalmanızı istiyoruz. 3-5-10 yıl… İstediğiniz zaman yeni sözleşmeyi yaparız. Biz sizin arkanızdayız, siz yolunuza devam edin.’ Bu hiç kolay değil. Şaşırtıcıydı, çok güzeldi. Ayrıca o ortamda bahar gelmiş gibiydi, çok önemliydi. Çünkü oyuncular da böylece bir yolda gitmek için o yolu takip etmemiz gerektiğini anladı. Sonra da EuroLeague’i kazandık.

Cantieri Aperti 365 & Eurohoops

Gherardini hem NBA’de hem de Euroleague sahnesinde kendisini kanıtlamış çok değerli bir baskebol adamı. Ancak şu bir gerçek ki son yıllarda koç Obradovic ile birlikte transfer konusunda kendilerinden beklenmeyen hatalara da imza attılar ve bu sezon takımın atmosferini iyi şekilde tutamadılar. Yeni sezonda büyük olasılıkla onun da koç Obradovic gibi Fenerbahçe macerasının sona ereceğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Tecrübeli basketbol adamının da artık bir değişime ihtiyacı var.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …