Güncel Haberler

Selçuk Ernak: “Ligin 30 Nisan’da Başlama İhtimali Düşük.”

Darüşşafaka Tekfen koçu Selçuk Ernak, Tivibuspor yayınına videokonferans ile katıldı ve Virtus Bologna maçı ile coronavirüsün ligimize etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Coronavirüs salgını nedeniyle Belgrad’da oynamak zorunda oldukları Virtus Bologna maçı öncesi yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı tecrübeli koç:

Maçtan önce çok hummalı bir diplomasi oldu. Ülkemizin İtalya’dan gelen uçuşları kapatmasıyla birlikte Virtus Bologna takımının buraya gelme ihtimali ortadan kalktı. Kendi devletimizin sorumlularıyla yaptığımız yazışmalarda ise toplum sağlığı söz konusu olduğu başka bir yönde bir yaklaşım alamadık. Biz de bunu gördüğümüz zaman hem Bologna hem de EuroLeague’e resmi bir yazıyla başvurduk. Diğer kulüplerden önce bundan etkilenen ve bu etkiyi fark eden ilk bizim kulübümüz oldu. Bununla birlikte EuroLeague ile görüşmeler yürütülmeye başladı. Ev sahibi avantajımızı kaybetmek istemediğimiz için bu avantajı koruyabileceğimiz bir takım sahalar yaratmaya çalıştık. Bunun içinde Bosna, Makedonya, Romanya gibi birçok ülke vardı. Hatta bize teklifle gelip yardımcı olmaya çalışan dostlarımız oldu basketbol camiasından… Almanya ihtimali üstünde çok yoğunlaşmıştık. Türk sayısının çok olduğu ve destek bulabileceğimiz yerler açısından… Almanya’da 3-4 tane kulüple yazıştık ve onlardan belli olurlar aldık. EuroLeague ve EuroCup maçlarının oynanması için teknik bir donanımın olması gerekiyor. Aslında Berlin çok iyi bir seçenekti ve EuroLeague yönetimi de buna sıcaktı. Fakat sponsorluk ve ticarı anlaşmalarda söz konusu oluyor. Bir sürü farklı detay işin içine girdiği için Almanya teklifimizi ret ettiğini bildirdi bize EuroLeague yönetimi. Bunu gece 1.30’ta bildirdi. Hazırlıydık buna ama Belgrad’da uçmak zorunda kaldık. Diğer günde çıktık, boş bir salonda bence çirkin bir maç oynadık. Daha ileriye gidebileceğimizi düşündüğümüz ve gerçekten ümitli olduğumuz kupada bu şansımızı yitirdik.

Tivibuspor

ING Basketbol Süper Ligi’nin 30 Nisan’da başlaması hakkındaki ihtimallerin oldukça düşük olduğunu söyleyen koç Ernak fikirlerini şu şekilde ifade etti:

Öncelikle şu anda herhangi bir faaliyetimiz yok. Afyon maçından döndükten sonra biz, oyuncularımıza izin verdik. Devletimizin ve federasyonun kararını bekledik. Ligler askıya alınınca verdiğimiz bu karar da devam etti. Sonrasında yabancılarımız bize başvurdu ve onların da memleketlerine dönmesine izin verdik. Bir tanesi hariç onlar da evlerine geri döndü. Herkes bireysel bir takım egzersizlerle kendini hazır tutmaya çalışıyor ama tabii bu yeterli değil. Bunun değişebileceği bir ortamda yok. Bana sorarsanız 30 Nisan gerçekçi bir tarih değil. O tarihin ülke olarak yoğun bir seviyede corona virüsüyle uğraştığımız günler olacağını düşünüyorum. Oyuncular şu anda 2 haftadır basketbol oynamıyor. Bu iş 1 ay daha devam ederse 6 hafta oynanmamış olacak. 6 hafta bizim verdiğimiz yaz arası tatilinden daha uzun bir süre… O noktadan sonra sezonu açarsak bizim oyuncuyu hazır etme süremiz en azından 6 hafta. Evet, 2-3 hafta çalışıp yine oynayabilirsiniz ama bunlar hep zorlama olacak, sakatlığa açık olacak. Hangi oyuncular geri gelebilecek, hangileri gelemeyecek? Sezonu bitirmeye kalsak bile takımlar aynı kadrolarıyla oynamayacak. Oraları çok fazla göremiyoruz açıkçası… EuroLeague ve FIBA’nın alacağı nihai kararlar, federasyonumuzun kararını çok belirleyecektir. Yurt dışından bir oyuncumuz dönecekse 14 gün karantina süresi var. Bu antrenman dışı bir süre olarak hesaplanmalı. Bunların hepsini hesap ederek yolumuza bakmaya çalışacağız.

Tivibuspor

Ligin oynanmaması durumunda ise sezonun kaderinin belirlenmesinin zor olacağını, adaletli kararlar alınmasının kolay olmayacağını dile getirdi:

İki durumun da handikapları var. Çünkü bu durum sadece ligin sonunda bitecek bir problem değil. Normalde lig devam etseydi, şampiyon, Avrupa’ya gidecek takımlar, küme düşecek takımlar ve yukarı çıkacak takımlar belli olacaktı. Ligi bu haliyle tescil de etseniz, oynananmamış da saysanız önümüzdeki sezon için bu kararları almanız gerekiyor. Bitmemiş bir lig üzerinden alınacak kararlar, bütün takımlar için çok adaletli olamaz. Dün Ergin Ataman’ın açıklamalarını da okudum. Bence kimse bu şekilde şampiyon olmak istemez. Buna ihtiyaçları da yok.

Tivibuspor

Ligin oynanması elbette ideal olan ancak bu şartlar altında yaklaşık 6 hafta ara verildikten sonra ve bir çok oyuncu ülkesine dönmüşken bunun da adaletli olacağını düşünmüyorum. Diğer taraftan sıralama ve Avrupa kupaları hakkında koça katılmıyorum. Zaten Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko için lig pek bir şey ifade etmiyor ki Euroleague ve EuroCup katılımı için sıralama da önemli değil. Sadece Şampiyonlar Ligi ve FIBA Europe Cup için sıralama önemli. Ancak bunlar için de takımlarla ortak bir karara varılabilir. Hatta bana kalırsa itiraz eden takımlara seçenek sunulabilir, isterlerse aralarında bir maç yaparak bu hakkı onlara sundurabilirsiniz. Ama böyle bir kriz ortamında tekrar sezonu başlatmak akıl karı değil. Biz kendimizi Euroleague veya NBA ile bir tutmayalım lütfen. Onların alacağı kararlara göre hareket etmek mantık dışı. Elbette koç Ataman’ın da koç Ernak’ın da belirttiği gibi kimse böyle şampiyon olmak istemez ama bu zaten çok özel bir durum ve uzunca bir süre daha umarım benzer bir durumla karşılaşmayacağız ve bu özel durumlarda da özel kararlar alınır…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …