Güncel Haberler

BSL’de 13.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde 13.haftayı geride bıraktık. Oyuncuların ve teknik direktörlerin performanslarının yanı sıra hakemlerimizin de performansları sonuçlarda belirleyici faktör oldu her zamanki gibi. Şimdi gelin kalemi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na bırakalım ve onun hakem gözüyle haftayı nasıl değerlendirdiğini okuyalım.

  • Geçtiğimiz sezon tıvı bu spor tv de yayınlanan pozisyonların değerlendirildiği –Karar anı- isimli program neden yayınlanmıyor.
  • Halbuki yayınlanan 10 pozisyonun 8 inde hakemlerin doğru verdikleri kararlar yayınlansa da basketbol ailesini bilgilendiren eğiten bir programdı.
  • Sevgili hakem kardeşlerimden ricam,lütfen derdini anlatmak isteyen koç ve oyuncuları dinleyiniz. Tabi bunun için yeteri kadar yabancı dil bilmek de gerekiyor, o da işin başka tarafı.

TOFAŞ-ANADOLU EFES MAÇI HAKEM DEĞERLENDİRMESİ

İSTATİSTİKLER/HAKEMLER Emin Moğulkoç Halil Baldemir Ahmet Tatlıcı
Fizik ve kondüsyon 60 75 85
Kararlarda standart uygulama 70 55 30
İşaretler ve seremoni 65 60 60
Hakem mekaniği 70 55 35
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 75 40 30
İhlal değerendirmeleri 55 40 30
Faul değerlendirmelei 65 55 30
Maçın kontrolu 100 40 30
ORTALAMA 70 52,5 41,3

Bahçeşehir Koleji-Sigortam net İTÜ(zor)
Mehmet Keseratar(35)Altuğ Köselerli(30)Duhan Köyiçi(35)

Galatasaray Doğa Sigorta-Frutti Extra Bursa S(orta)
Zafer Yılmaz(45)Semih Vural(55)Özge Şentürk(20)

Pınar KSK.–Beşiktaş Sompo Sigorta(orta)
Sinan İşgüder(50)Serdar Ünal(40)Sinem Tetik(40)

Fenerbahçe Beko-Tek süt (orta )
Aytuğ Ekti(55)Ziya Özorhon(40)Çağrı Hekimoğlu(30)

Türk Telekom-Gaziantep Basket(zor)
Erşan Kartal(35)Can Mavisu(30)Serhat Büker(30)

Darüşşafaka Tekfen-OGM Orman spor(çok kolay)
Mehmet Şahin(35)Ozan Çakar(70)Ayşenur Yazıcıoğlu(45)

Meksa Yatırım Afyon Bel.-A.Ü.B.Çekmece(orta)
Kerem Baki(65)Kaan Büyükçil(55)Polat Parlak(65)

MERAKLISINA

  • Kırmızı takım yediği sayıdan sonra dip çizgisi çizgisi dışından topu oyuna sokar.Geri sahasında ilk oyuncunun (kırmızı veya byaz)temasıyla arka hakem 8 saniyeyi saymaya başlar.
  • Şut saati ile arka hakemin 8 saniye sayımı ilgili değildir.Görev ve yetki arka hakemindir.
  • Arka hakem 5 .saniyede iken Beyaz 11 topu dışarı atar.Kırmızı takım topu geri sahasından oyuna sokar ve ön sahaya geçmesi için3 saniyesi vardır..
  • Beyaz takım geri sahasında topa sahipken Kırmızı 55 faul yapar.Arka hakem 8 saniye sayımında 3 de dir.Beyaz takım geri sahasından topu oyuna sokar ve ön sahaya topu geçirmesi için 5 saniyesi vardır.
  • Dribling yapan Kırmızı 44 ün sol ayağı ve top ön sahada sağ ayağı geri sahadadır, ön sahadaki sol ayağını geri sahaya çeker.Arka hakem 8 saniye sayımına devam eder.Top hala Kırmızı takımın geri sahasındadır.
  • Kırmızı 88 topu uzun pas olarak ön sahadaki arkadaşına attığında arka hakem 8 saniye sayımında 7 dedir.Top havada ve ön sahada iken 8 saniye dolar.Kural ihlalidir.Beyaz takım ön sahasından orta çizgiye en yakın yerden topu oyuna sokar.
  • Beyaz 42 geri sahasında top sürer ve bir ayağı ön sahada bir ayağı geri sahadaki Beyaz 9 a pas verir,arka hakem 8 saniye sayımına devam eder,top hala Beyaz takımın geri sahasındadır.
  • Top ön sahanın zeminine,oraya basan herhangi bir oyuncuya veya ön saha zeminine basıp sıçramış oyuncuya temas etmeden ön sahaya geçmiş sayılmaz.
  • Kırmızı 77 geri sahasından ön sahasındaki Kırmızı 13 e pas atar, Geri sahasındaki Beyaz 5 pas arası yapar ve topu tekrar topu Kırmızı takımın geri sahasına çeler.Kırmızı 3 topu geri sahasında tekrar temas ettiğinde ön sahaya topu geçirmek için yeni 8 saniyelik süresi başlar.
  • Şut saatinin 15-16-17 göstermesinin 8 saniye kuralıyla ilgisi yoktur.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …