Güncel Haberler

TBF CEO’su Ömer Onan, Gündem ve Planlar Hakkında Açıklamalarda Bulundu

TBF CEO’su Ömer Onan güncel konularla birlikte geleceğe dönük planlamalar konusunda Basketfaul’e detaylı açıklamalarda bulundu.

Onan, Milli Takım Koçu Sarıca ile anlaşmanın yenileneceğini, 5 yabancı kuralının sonuçlarının alınmaya başlandığını, TBL ve TKBL takımlarına destek verilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü, oyuncu derneği konusunda istek olması halinde yardıma hazır olduklarını söyledi.

Milli Takım Koçu Ufuk Sarıca’nın sözleşmesi sona erdi. Yeniden anlaşmaya vardınız mı?

Hiçbir sorunumuz yok, Sarıca ile devam edeceğiz, bu sene Karşıyaka’da çok iyi başlangıç yaptı ve çok pozitif basketbol oynuyorlar.

Avrupa’ya kaçırılan oyuncular konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Bu konuda federasyonlardan ziyade FIBA’nın bir karar alması gerekiyor. Aslına bakarsanız 16 kulüp yan yana gelerek, örneğin menajerler konusunda ortak bir davranış içine girebilirler. Biz de federasyon olarak iki tarafı da üzmeden ne önlemler alabileceğimizi araştırıyoruz.

Ömer Faruk Yurtseven’e bakış açınız nasıl?

Kendisini takip ediyoruz, NCAA’de iyi de oynuyor. Milli Takımımız için önemli bir pivot olabilir. Kapımız kendisine açık, uzun yıllar ay yıldızlı formaya hizmet edebilir. Ancak onun da olumlu yaklaştığından emin olmamız gerekiyor.

Sarıca’nın “Son periyodlarda en fazla 4 yabancı” düşüncesine nasıl bakıyorsunuz?

Diğer liglerde yabancı kısıtılaması yok ancak Hidayat Başkan ve yönetim kurulumuz milli takımlara fayda getirmesi açısından BSL’de en fazla 5 yabancı kuralını getirdi, çok da iyi oldu. Şimdiden bunun yararlarını görmeye başladık. Türklerin dakikasının ve rolünün artmasının sonuçları milli takıma da yansıyacak. Bu kuralın sonuçlarının daha da netleşmesinin ardından 3 yıl sonra yabancı oyuncu konusunda yeni bir değerlendirme yapılabilir. Bu arada kulüplerimizin de Avrupa Kupaların’nda yarışmacı olarak yer aldığını da gözden kaçırmamamız lazım. Ben genç oyunculara bir kez daha seslenmek istiyorum: 21 yaşına kadar para kazanmayı değil, oynamayı ön plana alın ve oynayacağınız yere gidin. Artık genç oyuncu diyebileceğimiz yaşı geride bıraksa da Kenan Sipahi’nin oynamak için düşük bir paraya İspanya Ligi’ne gitmiş olması bu konuda güzel bir örnektir.

BGL’nin gelişimini nasıl görüyorsunuz?

Yeni bir lig olmasına karşın meyelerini vermeye başladı. Çekişmeli ve rekabetçi bir ligden çıkan genç oyuncular, kazandıkları öz güvenle çeşitli liglerde iyi işler başarıyor. Şu anda liglerde BGL’den mezun 100 civarında oyuncu olması çok önemli. BGL’de zayıf bir-iki takım var. Onların da gelecek yıl daha iyi organize olacağını umuyorum. Ayrıca kadro şişkinliği olan diğer kulüplerden alacakları takviyelerle zayıf takımlar da güçlenebilir.

Oyuncuların birçok sorunu var ancak bir araya gelip dernek kuramıyorlar. Eski bir oyuncu olarak bu konudaki görüşünüz nasıl?

Dernek kurmak isterlerse, biz de kendilerine yardımcı oluruz. Sorun yaşayan oyuncular federasyonumuza başvuruyor ve kendileri ile ilgileniyoruz. Kapılarımız kendilerine her zaman açık, ayrıca dernekleri olmasa da bazı toplantılara oyuncuları da davet ediyoruz.

İDDAA gelirlerinin artması konusunda girişimleriniz var mı?

Bu konuda Spor Toto yetkilileri ile temas halindeyiz ancak onların alacağı karar sadece basketbol değil, bütün branşlarla ilgili. Yani tek başına basketbolda bir artırım söz konusu değil. Olursa bütün branşlar için yapılacak. Ancak biz ligleri imkanlarımızı zorlayarak destekliyoruz. KBSL’ye ciddi bir desteğimiz oldu, TBL ve TKBL için de bazı çalışmalarımız var.

Basketbolumuzun geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Erkeklerde birer kez Avrupa ve Dünya Şampiyonası finaline kaldık, Kadın Milli Takımımız Olimpiyatlar’a katıldı, Avrupa Şampiyonası’nda final oynadı. Kulüplerimizin hem erkeklerde, hem kadınlarda büyük başarıları oldu. Basketbolumuzun planlamasını yaparken milli takım ve kulüp takımlarını birlikte gözetmek durumundayız. Erkek altyapılarında havuzun oldukça geniş olduğunu, çok iyi oyuncuların gelmekte olduğunu söyleyebilirim. Kadın Basketbolu için de havuzu büyütmek için projeler hazırlıyoruz. Basketbolumuzu büyütürken sponsorları mutlu edecek ortamları da yaratmalıyız.

Cedi ve Furkan’ın daha da gelişim göstererek milli takımımıza 10-12 yıl hizmet vereceğini görmek bir mutluluk. Onların yanına üst düzey 4-5 numaraları adapte etmemiz gerekiyor. Genç oyuncuların 2-3 yıl içinde rekabete gireceğini hesap ederek point guard pozisyonunda sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum.

Kulüplerin sağlıklı bir yapıya kavuşması için Hidayet Başkanımız ve yönetim kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda kriterleri uygulamaya sokacağız. Kriter deyince akıllara sadece bütçe denkliği gelmesin, kulüplerin seyirci sayısını artırmalarını, organizasyonlarını geliştirmelerini de zorlayacağız.

Abdi İpekçi yıkıldı, yerine hazırlanan proje konusunda bir gelişme var mı?

Abdi İpekçi yıkılmamış olsaydı dahi maç oynanması sakıncalıydı. Depreme dayanıklılık ve çatı onarımı için küçümsenmeyecek bir masraf yapılacaktı. Abdi İpekçi’nin yerine hazırlanan projenin Avrupa’da dahi örneği yok. Kompleks yapıldığında milli takımlar, kulüp takımları, altyapılar modern ve bütün sportif ihtiyaçlarının karşılanacağı tesislerde çalışma imkanı bulacak. Ayrıca bu tesis zaman içinde masrafını çıkarıp kara da geçecek. Başkanımız Türkoğlu’nun büyük rüyası gecikmeli de olsa mutlaka gerçekleşecek.

Kaynak: Basketfaul

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …