Güncel Haberler

Çin’deki Yeni Transfer Kuralı ve Avrupa’ya Dönebilecek Serbest Yıldızlar

Son yıllarda Avrupa basketbolunun başbelası olmuştu Çin Ligi!

Bir çok yıldız oyuncu, özellikle Birleşik Amerikalı oyuncular, kısa süreli sezonda daha az mücadelenin ve maçın olduğu bir ortamda çok daha fazla para kazanmayı tercih ediyorlardı. Bu nedenle de NBA sahnesine geçiş olarak gördükleri Çin Ligi’nin çoğu zaman Euroleague‘e bile tercih ediyorlardı.

Ancak Çin Ligi yönetiminin aldığı yeni karar daha doğrusu kendi bacaklarını sıkmaları ile bu durum artık değişebilir. Yeni kurala göre takımlar yabancı oyuncularını her iki ayda bir değiştirebilecekler. Bu da demek oluyor ki kulüpler artık çok daha kısa süreli ve az maliyetli kontratları tercih edecekler ve sezon içerisinde iddialarının kalmadığı andan itibaren yabancı oyuncuları ile yollarını ayırabileceker.

İşte bu yeni kuralın etkisiyle artık bir çok oyuncu için CBA cazibesini kaybetmiş durumda. Peki geçtiğimiz sezon Çin’de mücadele eden ve bu yeni kurallar lige dönme ihtimallerinin oldukça zayıf olduğu düşünülen serbest yıldızlar kimler, gelin birlikte inceleyelim.

*** Her zamanki gibi serbest oyuncular arasından 10 kişilik bir kadro kurdum sizin için. ***

Malcolm Delaney (G / 19.4 sayı, 6.1 ribaund, 5.6 asist)

Delaney Avrupa basketbolunda Lokomotiv Kuban forması ile iz bırakmış bir guard. Liderliği ve skorer oyunu ile fark yaratmıştı. Ancak artan maç sayısı ve mücadele düzeyinin yükselmesi onu tam anlamıyla kolay para yöneltmişti. Önce NBA’de oturarak para kazandı son olarak da Çin Ligi’nde. Larkin ile tekrar anlaşamazsa Anadolu Efes ve Sloukas’ı kaybetse de kaybetmese de Fenerbahçe’nin mutlaka düşünmesi gereken opsiyonlardan biri olacak.

Joe Young (G / 36.1 sayı, 5.1 ribaund, 5.2 asist)

Çin’de oynayan en yetenekli guardlardan biri. Henüz Avrupa tecrübesi yok ve büyük olasılıkla bu yaz tekrar NBA kontratı kapacaktır. Ama olur da Avrupa’da forma giymeyi düşünürse sürati ve delici özellikleri ile bütün Euroleague takımlarının iştahını kabartacak bir guard olduğunu hatırlatalım.

Darius Adams (G / 36.6 sayı, 8.4 asist, 7.5 ribaund)

Adams da Delaney gibi Euroleague’de iz bırakmış isimlerden biri. Baskonia forması ile sergilediği skorer oyun halen hafızalarımızda. Hem etkili üçlükleri hem de açık alandaki etkinliği ile özel bir guard. Özellikle Anadolu Efes Larkin’i takımda tutamazsa mutlaka düşünmesi gereken opsiyonlardan biri olması gerektiğini düşünüyorum.

Andrew Goudelock (G / 23.3 sayı, 3.4 asist, 2.9 ribaund)

Sarı lacivertli taraftarların halen kalplerinde olan bir skorer Goudelock. Mesafe tanımayan yüksek yüzdeli üçlükleri ve el yakan toplardaki başarısı ile halen Euroleague takımlarının şiddetle aradığı skorerlerden biri. Milano’da geçirdiği kötü sezonu ben referans almıyorum çünkü kötü olan Milano organizasyonunun çok kötü olduğu bir döneme denk geşmişti…

Shabazz Muhammad (G-F / 29.8 sayı, 11.2 ribaund, 2.8 asist)

Muhammad NBA’deki ilk sezonlarında beklentilerin altında kaldığı için yolu Çin’e düşmüştü. Burada ise beklentileri karşıladı ve bireysel anlamda dikkat çekici istatistiklere imza attı. Belki bu istatisttikler NBA takımlarından bir kontrat kapabilmesini sağlar. Ama olmazsa Euroleague takımlarının onu mutlaka gündeme almasını bekliyorum. Anderson ile yollarını ayıracak olan ve Higgins’i Barcelona’ya kaptıran Anadolu Efes’in değerlendirmesi gerekli bir opsiyon.

Brandon Paul (G-F / 28.4 sayı, 9.1 ribaund, 4.9 asist)

Temsilcimiz Anadolu Efes ile Euroleague tecrübesi yaşamış olan Paul, sonrasında NBA’de de boy göstermişti. Ancak beklentilerin altında kalınca kontrat bulamadı ve Olympiakos ile Baskonia ile adı anılmasına rağmen istediği rakamları göremeyince Çin’e gitti. Yeni kuralla beraber Çin’de kalması zayıf ihtimal ve ilk opsiyon olarak NBA’i düşünüyor. Ancak olmazsa yine Olympiakos ve Baskonia başta olmak üzere bir çok Euroleague takımı onu listeye alacaktır.

Brandon Bass (F / 22.3 sayı, 9.5 ribaund, 2.1 asist)

34 yaşındaki veteran NBA oyuncusu henüz kariyerinde Avrupa macerası yaşamadı ancak son 2 sezonunu Çin’de geçirdi. Şimdi yeni kuralla ligde kalması pek kolay görünmüyor. NBA’de de Avrupa’daki paraları kazanamayabilir. Bu nedenle kariyerinin son dönemlerini zirve yarışı içinde olan bir takımda geçirmek isteyebilir. Sanki koç Pitino’nun Panathinaikos’u onun için çok uygun olur, ne dersiniz…

Jarnell Stokes (F / 25.0 sayı, 12.4 ribaund, 2.7 asist)

Stokes son yıllarda G-League’de şampiyonluk yaşamış, en değerli oyuncu seçilmiş özel isimlerden biri ama bir türlü NBA’de istediği kontartı alamadığı için yolu Çin’e düşmüştü. Halen NBA sahnesinde talipleri olacaktır ve bu nedenle onu Euroleague’e getirmek kolay olmayacaktır. Ancak yine istediği rakamları göremezse bir sürpriz yapabilir basketbol severlere. Onu Euroleague sahnesinde izlemek büyük keyif olur

Justin Hamilton (C / 23.9 sayı, 9.9 ribaund, 2.3 blok)

Birleşik Amerikalı uzun Valencia forması ise Eurocup ve Liga Endesa’da etkili olmuş ve bir çok Euroleague takımını da peşinden koşturmuştu. Ancak NBA patentli uzun 2 sezondur Çin’de oynamayı tercih ediyor. Üç sayı tehditi ve ribaundlardaki etkinliği ile Euroleague’de fark yaratabilecek, gideceği takıma seviye atlatabilecek bir uzun. Pleiss ile yollarını ayırması beklenen Anadolu Efes ve Lauvergne’nin kontratından çıkabilirse Fenerbahçe’nin onunla mutlaka ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ioannis Bourousis (C / 16.5 sayı, 8.1 ribaund, 3.7 asist)

Yunan uzun 35 yaşına geldi ama tam anlamıyla yıllanmış şarap gibi oynuyor. Milli takımda da Dünya Kupası elemelerinde ne kadar formda olduğunu gösteren Bourousis de Avrupa’ya dönüş için sinyal yakan isimlerden biri. Baskonia ve Yunan ekipleri Pnaathinaikos ile Olympiakos onu gündeme alacaklardır. Bakalım hem içerden hem de dışarında halen etkili bir hücum silahı olan tecrübeli uzunu nerede izleyeceğiz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …