Güncel Haberler

Anadolu Efes – Barcelona Lassa Serisinin Anahtarları

Temsilcimiz Anadolu Efes facia şeklinde geçen 2017-18 sezonun ardından bu sezon koç Ataman ile birlikte çok iyi bir yapılanmaya gitti ve bunun da meyvelerini sezon boyunca topladı. Özellikle Sinan Erdem’de harika işlere imza attılar ve çok iyi bir iç saha takımı oldular. Ancak deplasmanlarda sorun yaşamaları onları ilk 2 sıradan uzak tuttu hatta neredeyse 4.sırayı v ev sahibi avantajını da kaybediyorlardı.

Rakibin Barcelona Lassa olmasıyla birlikte de basketbol severlerin bir çoğunda umutlar tavan yaptı, ev sahibi avantajı ile birlikte İspanyol ekibinin bu sezon sergilediği istikrarsız görüntü bir araya gelince Anadolu Efes’in Final Four yolunda önemli bir avantaja sahip olduğu bir gerçekti artık. İlk maçta da istediğini aldı lacivert beyazlılar. Larkin ve Micic’in müthiş performansı, Dunston ile Moerman’ın enerjisi karşısında Barça çaresiz kaldı diyebiliriz. İşte bu ilk maçın ardından her hafta katıldığım gibi TVnet’de Akşam Sporu programına konuk oldum ve canlı yayında temsilcimizin performansını artı serinin kalan maçları hakkındaki fikirlerimi dile getirdim. Detaylı analizim için program kaydını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

CANLI YAYIN KAYDI İÇİN TIKLAYINIZ.

Anadolu Efes ilk maçta sezonun geri kalanında olduğu gibi Sinan Erdem’i dolduran taraftarların enerjisini de yanına alarak çok değerli bir galibiyet çıkardı. Ama ikinci maçta maalesef korktuklarım başına geldi temsilcimizin. Ne demiştik Anadolu Efes’li oyuncuların yüzlerinde o özgüveni, kazanma hırsını görememiştik ve daha da önemlisi kazanma alışkanlığı kolay elde edilen bir özellik değildi ve lacivert beyazlılar henüz yolunda başındalar. Zaten kazandıkları ilk maçta bile Barça’nın her yaptığı geri dönüşte suratlar düşmüş, herkesin yüzünden acaba mı ifadeleri okunuyordu. İşte bu özgüven eksikliğini ilk maçta Larkin ve Pleiss’ın kenardan getirdiği performanslar kırmıştı. İkinci maçta ise Barça ana silahları Heurtel ile Tomic’i net olarak oyunun içine sokmayı başardı. Ama asıl kritik nokta sezon boyunca dış şutlar konusunda sıkıntı yaşayan İspanyol ekibinde Hanga’nın sahneye çıkarak bulduğu ekstra üçlükler oldu.

Peki koç Ataman ve Anadolu Efes neler yaptı ya da daha doğrusu yapamadı? Koç Ataman alternatif savunma planları üretemediği gibi Pleiss, Dunston, Anderson… kimseden hücumda x-faktör katkısı da alamadı. Beuabois yine hayal kırıklığıydı ve hep söylediğim gibi Fransız şutör ritmini bulamazsa Anadolu Efes’in bu seride işi giderek zorlaşacak. Koç Ataman ondan da çabuk vazgeçti, sadece 10 dakika süre vererek bana göre kritik bir hata yaptı. Motum’u bir çok kişi sezon içerisinde unutmuş olabilir ama Avusturalyalı uzun bu takımın ne kadar önemli bir parçası olduğunu bir kez daha gösterdi hem de oynamayarak. Moerman’ı hiç dinlendiremeyen Anadolu Efes, Fransız forvetin enerjisinin düşmesi ile birlikte Singleton, Oriola, Smits, Claver gibi fizikli ve sert Barça forvetlerine karşı özellikle ribaundlarda sınıfta kaldı. Koç Ataman’ın çift uzunu denememesi ya da Anderson’ı 4 numaraya çekerek kısa beşe dönmemesi en azından denememesi hanesine bir diğer eksi olarak yazıldı. Sonuç olarak bir kez daha gördük ki Anadolu Efes’in sezon boyunca deplasmanda sorun yaşamasının temel nedeni de aslında buydu, özgüven eksikliği, mental istikrarsızlık ve kazanma alışkanlığının henüz elde edilememiş olması. Tüm bunlar maalesef kadro kalitesi, basketbol anlayışı, taktik vs dışında temsilcimizi İspanya’da en çok zorlayacak konular olacak.

Serinin geri kalanında Anadolu Efes adına anahtarlar şöyle olacak:

  • Kazanmaya inanmak.
  • Pleiss dışında kenardan bir uzun katkısı daha almak, Sertaç ya da Anderson’ı da uzun rotasyonuna dahil edebilecek formüller.
  • Simon ve Micic’in savunmada da sorumluluk almaları ki artık Heurtel ve Pangos hatta Ribas daha fazla devreye girecek İspanya’da.
  • Koç Pesic henüz sahneye sürmese de hazır bekleyen bir Kuric var, ona karşı yapılacak dış şut savunması kritik.
  • Beaubois’nın bir şekilde devreye sokulması, mental olarak bu seride değil şuanda.
  • Ribaundlar ribaundlar ribaundlar… Özellikle forvetlerden gelen ribaundlar çok canımızı yaktı 2.maçta.
  • Doğuş-Micic ikilisinin daha fazla kullanılması, deplasmanda savunma ve kısalara baskı çok önemli olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …