Güncel Haberler

Beşiktaş Sompo Japan Değerlendirmesi

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına sayılı günler kala, mercek altına alacağım sıradaki takım Beşiktaş Sompo Japan olacak.

Bu sezon ülkemizi yine FIBA Şampiyonlar Ligi’nde temsil edecek olan siyah beyazlılar, transfer döneminde koç Sarıca ile yönetim arasında yaşanan krizin geç çözümlenmesi ile krizin eşiğinden döndüler. Göreve terübeli koç Dusko Ivanovic’i getirdikten sonra vakit kaybetmeden hamlelerini tamamladılar ve ligimizde play-off şansı yüksek, Şampiyonlar Ligi’nde de yarı finali zorlayacak bir kadro oluşturdular. Kadroyu derinlemesine incelemeden önce gelenlere ve gidenlere bir göz atalım:

Gelenler: Joe Alexander (Hapoel Holon), Burak Can Yıldızlı (Arel Büyükçekmece), Kyle Gibson (Buducnost), Robin Benzing (Wurzburg), Dusan Cantekin (Yeşilgiresun), Phil Pressey (Barcelona),  Ivan Buva (Anhui)

Gidenler: DJ Strawberry (Gran Canaria), Juan Palacios (Chalon Saone), Earl Clark (Buducnost), Sertaç Şanlı (Anadolu Efes), Kyle Weems (TOFAŞ), Cady Lalanne (Manresa), Semih Erden (boşta)

GUARDLAR

Beşiktaş, oyun kurucu konusunda geç kalmanın da etkisiyle biraz riske girmek zorundaydı. Öncelikle eski Banvitli, Milano ile yolları ayırmış olan Jordan Theodore ile anlaşma zemini aradılar ama maddi koşullarda anlaşamadılar. Sonrasında ise Sakarya’dan ayrılan Lazeric Jones ile görüştüler ama o da Monaco’yu tercih etti. Hal böyle olunca ellerinde kalan sınırlı opsiyonlardan biri olan, geçtiğimiz sezon Barcelona’da beklentilerin oldukça altında kalan NBA patentli Phil Pressey ile anlaştılar. Birleşik Amerikalı guard, topa baskı, savunma direnci ve tam saha basketbolu konusunda koç Ivanovic’in isteklerini yerine getirebilecek özellikte bir guard. Ancak iş yarı saha basketboluna dönünce hem katkı vermekte hem de takımını organize etmekte zorlanan bir guard. Diğer taraftan dış şutu yeteri kadar etkili değil, istikrarsız ve savunmada adam değişmelerde kısa boyu ile fiziksel dezavantajlara, ters eşleşmelere fazlasıyla açık bir oyuncu. Onu yedekleme görevi ise Kenan Sipahi ve genç yetenek Ömer Utku Al da olacak. Özellikle fiziksel artıları ve Pressey’e göre daha iyi olan organizasyon becerileri ile bir çok maçta ciddi süreler kapacaktır Kenan. Ömer de özellikle BSL maçlarında kendisine verilen süreleri verimli değerlendirmeye çalışacak. İki numarada ise siyah beyazlıların daha kaliteli bir rotasyonu olacak diyebiliriz. Kendisini Buducnost’da göstermiş ve takımın Adriyatik Ligi şampiyonluğuna yani Euroleague biletine ulaşmasında önemli rol oynamış olan Kyle Gibson ana isim olacak. Delici özelliklerinin yanı sıra önemli bir şut tehditinin olması ve tempo basketboluna yatkınlığı ile koçun istediği isimlerden biriydi. Can Maxim Mutaf da öldürücü üçlükleri ve savunmadaki direnci olan onun yedeklemeye çalışacak. Ayrıca bir diğer genç yetenek Enes Berkay Taşkıran da hem 2 numara hem de 1 numarada koçun kenarda güvendiği isimlerden biri olacak. Penetreciliği, atletizmi ve savunmadaki müthiş enerjisi ile özellikle BSL maçlarında çok süre alabileceğini düşünüyorum.

FORVETLER

3 numarada kısıtlı bir rotasyon var. Alman milli takımının da kaptanı olan tecrübeli forvet Robin Benzing ana isim olacak elbette. Almanya BBL takımlarından Wurzburg’da geçirdiği iyi sezonun ardından tekrar Avrupa kupalarında yer alacak bir takımda yer alacak. Etkili dış şutları, hem yüzü dönük hem de sırtı dönük silahları olması ve en önemlisi tam saha basketboluna yatkınlığı ile koç Ivanovic’in sistemindeki kilit oyunculardan biri olacak. Ancak özellikle birebir savunmadaki zaaflarının takım savunması tarafından kapatılması şart. Onu yedekleyecek isim ise emektar Erkan Veyseloğlu olacak. Solak forvet, kenardan gelerek hem savunmaya hem de hücuma kattığı enerjisi ile her eve lazım bir oyuncu. Soğukkanlı penetreleri ve savunma kaynaklı sayıları ile takımın x-faktörü olacak yine. Ayrıca koçun zaman zaman Can Maxim’i de 3 numaraya kaydırıp kısa beşlerle rakipleri baskı altına alıp tempoyu yükseltmesini bekliyorum. 4 numarada ise Joe Alexander ana isim olacak. Fiziksel ve sert oyunu, savunmadaki direnci, atletik özellikler ve blok tehditi ile çemberi koruması artı ribaundlardaki performansı sayesinde takımın savaşçı görev adamlarından biri olacak. Onu yedekleyecek isimler ise Samet Geyik ve Burak Can Yıldızlı olacak. İki isim de iyi niyetli ve çalışkan oyuncular, onlar da işin savaşçılık ve enerji konularında takıma destek vereceklerdir. Zaman Benzing ya da Erkan’ın da 4 numarada kullanılarak kısa beşlerle rakibin savunma düzenlerinde ters eşleşemeler de yakalanabileceğini düşünüyorum.

PİVOTLAR

Beşiktaş’ın pota altında en çok güveneceği isim ise hiç kuşkusuz Hırvat uzun Ivan Buva olacak. Geçen sezon İstanbul BBSK’daki dikkat çeken performansının ardından sezonun son bölümünde Valencia ile anlaşmış ancak beklentileri karşılayamamıştı. Geleneksel bir uzun gibi olsa da dış şut tehditi de bulunan Buva, özellikle alçak post etkinliği ve pasör bir uzun olmasının artıları ile Beşiktaş hücumlarına derinlik katabilecek bir isim. Artık onun sayesinde alçak posttanda da oyun kurabilecek siyah beyazlılar. Onu yedeklemesi daha doğrusu maç içerisinde dinlendirmesi beklenen isim ise müthiş fiziğine rağmen bir türlü istenene seviyeye çıkamamış olan Dusan Cantekin olacak. Ayrıca zaman zaman Samet ve Alexander’ı da 5 numarada kullanacaktır koç Ivanovic.

SONUÇ

Beşiktaş Sompo Japan, kısıtlı bütçe ve transfere geç başlamasına rağmen yine de play-offu zorlayacak bir kadro yaratmayı başardı. Elbette Ivanovic gibi tecrübeli bir koçun da takımın başında olması onlar için büyük bir artı. Ancak unutmamak lazım ki son yıllarda koçun yönettiği takımlara ve bütçelere baktığımızda Beşiktaş senaryosu onun için çok yeni ve farklı bir deneyim olacak, koç da pek bilmediği sularda yüzüyor şuanda. Pressey, Benzing, Gibson hamlelerinin tutması çok önemli siyah beyazlılar adına. Çünkü ben Buva ve Alexander’ın kendilerinden beklenen performansı tamı tamına sahaya koyabileceğini düşünüyorum, şüphem yok. Özellikle Pressey’in skora ne kadar katkı yapabileceği, savunmada ne kadar pozitif etki verebileceği ve en önemlisi takımını nasıl organize edip, verimli kullanacağı belirleyici olacak. Herşey yolunda giderse, BSL’de play-off biletini kapmış ve Şampiyonlar Ligi’nde yarı finali zorlayan bir Beşiktaş izleyebiliriz.

Önceki takım analizlerimin linkleri aşağıda yer alıyor:

Anadolu Efes analizi için TIKLAYINIZ.

Darüşşafaka Tekfen analizi için TIKLAYINIZ.

Fenerbahçe analizi için TIKLAYINIZ.

Galatasaray analizi için TIKLAYINIZ.

TOFAŞ analizi için TIKLAYINIZ.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …