Güncel Haberler

TOFAŞ Değerlendirmesi

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına artık sayılı günler kala Euroleague temsilcilerimizin ardından analizlerime Eurocup temsilcilerimiz ile devam ediyorum ve ikinci konuğumuz, alfabetik sıra gereği, TOFAŞ olacak.

Koç Ene yönetiminde başlattıkları proje, meyvelerini beklenenden de erken vermeye başladı TOFAŞ adına. Geçtiğimiz sezon hem Türkiye Kupası’nda hem de Tahincioğlu Basketbol Süper Lig finalinde mücadele etme başarısı göstererek çok önemli bir başarıya imza atmışlardı. Ancak bu başarının bir bedeli oldu tabiki, takımın 4 önemli parçasını elde tutamadılar, yolları ayırmak zorunda kaldılar. Bu kan kaybını ve yarayı kapatilmek adına neler yaptılar gelin birlikte inceleyelim. Ama önce gidenlere ve gelenlere komple bir bakalım:

Gidenler: Raymar Morgan (Unics Kazan), Tony Crocker (Khimki), Josh Owens (Hapoel Jerusalem), Kadir Bayram (Gaziantep)

Gelenler: Muhaymin Mustafa (Anadolu Efes), Demonte Harper (Zenit), Kyle Weems (Beşiktaş), Jeff Withey (Dallas Mavericks), Diante Garrett (FIAT Torino)

GUARDLAR

Koç Ene’nin geçtiğimiz sezon en güvendiği isimler Henry, Barış, Crocker ve Mejia’dan oluşan rotasyonuydu. Ancak bu isimlerden ikisini kaybetti. Yerlerine ise gayet iyi hamleler yaptıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öncelikle hazırlık maçlarında takıma hızlıca adapte olan ve sazı eline alarak liderlik koltuğuna oturan Diante Garrett ile başlayalım. NBA patentli guard koç Ene ve takım arkadaşlarıyla çok iyi bir sinerji yakalamış durumda. Harika bir sezon geçirmesini beklemek sürpriz olmayacaktır. Onun yanında oynayacak isimlerden biri ise yeni transferlerden Demonte Harper. Tecrübeli oyun kurucu takımı organize etme konusundaki yükü Barış ve Mejia’nın sırtından alıp paylaşmaya çalışacak. Skora katkı kısmında hazırlık maçlarında biraz tutuk görünse de normalde çift hanelere rahatlıkla ulaşabilecek potansiyele sahip. Barış tabiki yine koç Ene’nin en güvendiği isimlerden biri olacak ancak artık yaşı da ilerledi ve 3 kulvarda mücadele edecek takımda sürelerinin dengelenmesi gerekiyor. Harper ve Garrett’ın gelişiyle daha kısa sürelerde daha verimli bir performans sergileyecektir. Ayrıca her geçen gün gelişimini sürdüren ve etkili dış şutlarının yanında enerjisiyle de takıma kenardan gelerek önemli katkılar veren Yiğit Arslan da iki numara rotasyonunun hatta zaman zaman 3 numara rotasyonunun alternatiflerinden biri olacak.

FORVETLER

Yeni rotasyonda Crocker’ın takımdan ayrılması ve direkt bir 3 numara alınmamasının etkisiyle bu pozisyonda rotasyon biraz daralmış gibi görünüyor. Ama koç Ene 3 guardla oynamayı seviyor ve verimli de oluyor. Mejia’yı 3 numarada daha çok göreceğiz. Bu ilerleyen yaşıyla birlikte tecrübeli oyuncunun hücumda sırtında yer alan yükü azaltacaktır, topla daha az oynayıp daha çok topsuz pozisyonlarda bitirici olarak katkı verebilir. Ama diğer taraftan işin savunma tarafında fizikli ve sert 3 numaralara karşı da ayakta kalması, savaşması gerekecek. İşte bu tür rakiplere karşı da yeni transfer Kyle Weems’in 3 numaraya kayması bekleniyor. Hem dış şutu olan hem de fiziksel temastan kaçmayan, sert bir oyuncu Weems bildiğiniz üzere. Ayrıca iki genç isim Anadolu Efes’ten kiralanan Muaymin Mustafa da enerjisi ve atletizmi ile özellikle işin savunma tarafına destek verecektir. Genç şutör Yiğit de zaman zaman 2 numaradan buraya kayarak rotasyonu genişletecektir. 4 numarada ise Kamerunlu uzun Kadji’nin ilk 5 başlaması bekleniyor. Atletizmi, dış şutları ve yüzü dönük tehditinin de bulunması ile önemli bir silah. Ancak savunmadaki yumuşak karakteri ve potadan uzak oynamayı daha çok sevmesi ile takımın direncini, sertliğini de düşürdüğü bir gerçek. Bu nedenle özellikle kısa beşlerde koç Ene’nin Weems’i daha çok 4 numarada kullanması, baskılı savunmada tıpkı koç Sarıca’nın Beşiktaş’ta yaptığı gibi onun enerjisi, çabukluğu ve sertliğinden faydalanması bekleniyor. Bu beşlerde Kadji’nin de pivot pozisyonuna kayması sürpriz olmayacaktır. Bu sezon takımın en büyük kazançlarından biri de genç 4 numara Berkan Durmaz olacak. Performansı ile milli takım kadrosuna da seçilen ve enerjisi, ribaundlardaki performansı, dış şut tehditi, savaşçı kimliği ile Kerem Gönlüm’ün gençliğini andıran bir oyuncu. Onun yükselen performansı sayesinde hem Kadji’yi hem de Weems’i farklı görevlerde kullanabilecek koç Ene.

UZUNLAR

5 numara rotasyonu ise Morgan ve Owens’ın ayrılmasıyla ciddi kan kaybetmiş durumda. NBA’den transfer edilen Jeff Withey hazırlık döneminde beklentilerin çok altında kaldı. Şut tehditi ve yüzü dönük silahları olduğu için fark yaratabileceğini düşünülüyordu ama adapte olamadı bir türlü. Diğer taraftan boyalı alanda da yumuşak kaldığı gibi ayakları da ağır olduğu için erken faul problemine girdi genelde. Herşeye rağmen bu kötü performansdan bir fayda çıkarmayı başardı TOFAŞ. Genç uzun Muhsin Yaşar, son yıllarda sergilediği gelişimin meyvelerini toplamaya başladı. Withey’in kötü performansı nedeniyle koç Ene’nin kendisine verdiği sürelerin, formanın hakkını verdi. Alçak posttaki etkinliği ve oyunun iki alanında da pota altında sergilediği savaşçı kimliği ile hem takım arkadaşlarının hem de taraftarların kalbinde yer edinmeyi başardı. Sezon içerisinde de alacağı süreleri iyi değerlendirip gelişimini sürdürürse milli takım kapısı açık Muhsin için. Ayrıca belirttiğim gibi zaman zaman Kadji de 5 numarada süre alarak kısa beşlerde ve 5 dışarda oyunlarda etkili olacaktır.

SONUÇ

TOFAŞ bu sezon Garrett’ın da gelişiyle ligin etkili kısa rotasyonlarından birine sahip oldu. Hatta Eurocup seviyesinde de bu anlamda çok can yakacaklardır. Ancak Harper’ın takıma adapte olması ve daha fazla sorumluk alması, taşın altına elini sokması şart. Çünkü artık Barış’ın 3 kulvarda birden organizasyonun yükünü tek başına kaldırması mümkün değil. Forvet pozisyonunda da ise bu sezon koç Ene’nin jokeri Weems olacak. Hem 3 hem de 4 numarada onu kullanacak başarılı koç ve onun sağlıklı kalması formunu koruması çok kritik olacak TOFAŞ’ın başarısı için. Pota altı ise TOFAŞ’ın en çok sıkıntı çekebileceği pozisyon. Evet Muhsin’in performansı alkışları fazlasıyla haketti hazırlık döneminde. Ama genç uzunun tek başına 3 kulvarda birden boyalı alanın yükünü çekmesi imkansız. Withey’in sezonla beraber çok geç olmadan takıma adapte olması ve toparlanması gerek. Ayrıca o da tek başına yetmez. Kadji’nin de geçen sezondan daha fazla ribaundlara katkı yapıp, boyalı alanda da biraz daha sert olması gerekiyor. Eğer uzun rotasyonunda bu sorunları aşabilirlerse Garrett liderliğindeki mevcut kısa rotasyonuyla yine çok can yakacaklardır. Özellikle Bursa’da taraftar desteğini de arkalarına alarak yine her takımı yenebilecek güçteler.

Önceki takım analizlerimin linkleri aşağıda yer alıyor:

Anadolu Efes analizi için TIKLAYINIZ.

Darüşşafaka Tekfen analizi için TIKLAYINIZ.

Fenerbahçe analizi için TIKLAYINIZ.

Galatasaray analizi için TIKLAYINIZ.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …