Güncel Haberler

İDDİA: Calathes’in Masasındaki İki Teklif Fenerbahçe ve Panathinaikos’dan! (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de bir çok takım oyun kurucu transfelerini henüz tamamlamadılar.

Satoransky’nin kadroya gelmesiyle beraber FC Barcelona‘nın tecrübeli oyun kurucu Nick Calathes ile yollarını ayırmasına artık kesin gözüyle bakılıyor.

Yunan yıldıza Monaco’nun da ilgisi var ama BasketInside’da yer alan habere göre ona tekliflerini ileten 2 takım var şuana kadar ve ortak nokta önerilen kontratın 2 yıllık olması. Takımlardan biri temsilcimiz Fenerbahçe Beko, toplam 3 milyon Euro önerdiler. Panathinaikos ise eski yıldızına toplam 2.7 milyon Euro önermiş durumda.

1.96 metre boyunda olan 33 yaşındaki Yunan guard bu sezon Euroleague sahnesinde 29 maçta görev alırken 27 kez ilk beş başladı ve ortalama 24.5 dakika sahada kalırken 7.3 sayı, %31.7 3sayı, 4.0 ribaund, 6.4 asist, 11.8 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı verebildi.

OYUNCU ANALİZİ:

Calathes, bu sezon yaptığı asistlerle beraber bir diğer efsane Yunan guard Spanoulis’i geride bırakarak tam 1711 asist ile Euroleague tarihinin en çok asist yapan oyuncusu olmayı başarmış bir isim. Yani onun için Avrupa basketbolunun efsane isimlerinden biri diyebiliriz rahatlıkla. Evet tabiki eski günlerinden uzak bir performans izledik ondan bu sezon. Sakatlıklar ve ilerleyen yaşıyla beraber hem süreleri dengelendi koç Saras tarafından hem de modern basketbolda artık iyice ağırlaşan bacakları ve hücumdaki sınırlı katkısıyla rolü değişmeye başladı.

Elbette işin savunma tarafında zekası, pozisyon bilgisi ve güçlü fiziği ile halen 1 numara pozisyonu için çok önemli bir isim. Sezgileri ve refleksleri halen iyi durumda, el çabukluğu ayakları kadar başını ağrıtmıyor ve iyi bir top hırsızı. Hücumda ise müthiş pas becerisi, üst düzey saha görüşü ile ikili oyunlarda ve penetre pas oyunlarında halen tam bir maestro Calathes. Ancak artık eskisi kadar delici bir oyuncu olmadığı gibi bir türlü istikrara kavuşturamadığı dış şutları yüzünden de çoğu zaman rakip savunmaların onun adamından diğer isimlere kolaylıkla yardım getirebildiğini, onu yay gerisinde riske ettiğini gördük.

Transfere önce Fenerbahçe cephesinden bir bakalım… Sarı lacivertliler De Colo ve Henry’yi kaybettiler, Wilbekin’i kadroya kattılar. Dolayısıyla aslında skorer guard kimliğindeki bir isim alarak zaten De Colo’nun yerini doldurdular bana göre. Şimdi sırada Henry’nin yerine organizasyon becerisi yüksek ve savunmada da takıma katkı sağlayabilecek bir isim almak var. Bu noktada da elbette Calathes onlara bu beklentilerini verebilecek, üstüne bir de tecrübesiyle katkı sağlayabilecek bir isim. Şimdi sosyal medya ahalisinin “şutu yok” diye haykırdığını duyabiliyorum 🙂 Arkadaşlar, Wilbekin, Melih, Guduric var takımda zaten ki guard rotasyonunu sadece Wilbekin, Guduric ve olursa Calathes ile geçmeyeceklerini, bir takviye yapacaklarını düşünüyorum. Calathes’in takımı derleme toplama ve organize etme anlamında çok önemli bir görevi olacak. De Colo geçen sezon hem bunu yapmaya hem de skor üretmeye çalıştığı için başarısız olmuş, Henry ise savruk ve iki ucu keskin bıçak performansı ile istikrarı yakalayamamıştı.

Panathinaikos açısından bu transfere bakarsak… Yoncalar, temsilcisimizin aksine henüz guard rotasyonuna ekleme yapmadılar ki Nedovic’den sonra Macon ve Jovic’in de ayrılması bekleniyor. Dolayısıyla 1-2 numara rotasyonuna en az 3 isim eklemeleri gerekiyor eğer Bochoridis kalacaksa. Bu bağlamda Calathes, OAKA’yı çok iyi bilen bir isim, takımın eski yıldızlarında ve adaptasyon sorunu çekmeyecek bir isim. Koç Radonjic’in savunma odaklı ve yarı saha basketboluna dayalı sisteminde ona oyunun her iki alanında da liderlik vereceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yarı sahadaki organizasiyonları ile Panathinaikos’u farklı bir seviyeye çıkarabilir, eskisi gibi OAKA’daki taraftarların kalbini fethedebilir açıkçası.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …