Güncel Haberler

İDDİA: Lundberg İçin Monaco ve Panathinaikos da Devreye Girdi (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague transfer marketinde en çok ilgi çeken isimlerden biri, şuanda serbest olan Gabriel Lundberg.

Geçtiğimiz sezon ortasında CSKA Moskova’dan ayrılarak NBA takımlarından Phoenix Suns‘ın yolunu tutan Danimarkalı yıldızın kontratı sona erdi ve henüz bir NBA kontratı kapamadı. Transfer döneminin başında temsilcimiz Fenerbahçe ile de adı anılmış ama bir gelişme olmamıştı. İtalyan kaynaklara göre Panathinaikos ve AS Monaco şimdilerde onunla ilgilenen başlıca ekipler konumundalar.

1.93 metre boyunda olan 27 yaşındaki Danimarkalı combo guard sezona CSKA’da başlamış ve Euroleague’de çıktığı 24 maçta ortalama 21.5 dakika sahada kalırken 9.1 sayı, %33.8 3sayı, 2.4 ribaund, 2.0 asist istatistikleriyle katkı vermişti. NBA sahnesinde ise sadece 4 maçta ortalama 11.0 dakika süre alabilmiş, 3.3 sayı, 1.8 ribaund, 2.8 asist ile katkı verebilmişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Lundberg için rahatlıkla komple bir skorer diyebiliriz. Atletizmi, çabuk ilk adımı ve güçlü fiziği ile çok iyi bir delici olduğu gibi aynı zamanda şut tehditi yüksek bir guard. İkili oyunlarda gerek dribbling üstünden bulduğu şutlar gerekse ters tarafta kanatta aldığı paslar sonrası gönderdiği ceza üçlükleri ile skor katkısı verebilen bir isim. Ayrıca perdelerden çıkarak bulduğu yakala at pozisyonlarında da hiç fena işler çıkarmadı bu sezon, kariyerinin ilk bölümünde eksik olan ama yüksek potansiyele sahip olduğu bilinen dış şutlarını net bir silah haline getirmiş oldu. Bununla beraber ikili oyunlardaki pasör özelliklerini de geliştirdi ve saha görüşünü artan tecrübesi ve pozisyon bilgisi ile birleştirip artık oyunu daha iyi okuyabiliyor, asiste dönüşen servisler yapabiliyor. Yarı saha hücumlarında birebirler ile rahat skor üretebilen, bu kadar çok silahı bulunan Lundberg açık sahada ise tam bir canavar. Tempo yükseldiğinde takım onunla beraber koşmaya başladığında gerek tam sahayı geçerek kendi bitirdiği pozisyonlarla gerekse kanatlardan yaptığı koşularda aldığı pasları atletik özelliklerinin de yardımıyla yüksek yüzdeli bitirmesiyle tempo basketbolunda aranan skorerlerden biri. Hücumdaki bu önemli artılarının yanı sıra artık savunmada da iyi noktalara gelmiş bir isim Lundberg. Pozisyonuna göre güçlü fiziği artı atletik özelliklerinin faydalarını savunmada da sahaya yansıtmasıyla 1, 2 hatta 3 numaraları bile savunabilen bir isme dönüşmüş durumda.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlerine… Hücumda penetresine güvenen bir guard ama bunun aksine şut istikrarı iyi durumda değil. Ceza atışlarında beklentilerin altında bir yüzdeye sahip olmasının yanı sıra dribbling üstü 3 sayı tehditi de çok sınırlı. Ritmini bulamadığı günlerde yay gerisinden vasat bir isim. Bununla beraber orta mesafe şut ya da floater silahları da pek tercih ettiği opsiyonlar arasında değil. Ayrıca pozisyonları sol eliyle bitirme hatta soluna dribbling konusunda da kendisini geliştirmesi gerekiyor. Her ne kadar gücüyle ve atletizmiyle savunmaları sağına doğru da istediği zaman geçebiliyor olsa da sol tarafının zayıf olması tahmin edilebilirliğini arttırıyor.

Transfere Monaco cephesinden bakarsak… James ile yeni bir kontrat imzalama konusunda ciddi bir yol katettiler ve Okobo ile Loyd hamlelerini de bitirmişlerdi, resmi açıklamar bekleniyor. Dolayısıyla Lundberg hamlesini de yapabilirlerse 4 tane elit guarda sahip olacaklar. Elbette bu ismleri ikişerli gruplar halinde rahatlıkla kullanabilir koç Obradovic ve Euroleague artı Pro A maçlarından oluşan uzun sezonda böyle geniş bir guard rotasyonu kurmak istemeleri de çok normal. Lundberg, organizasyon becerisinden daha çok bitirici rolünde olan, 2 numarada verimli olan ya da alternatif oyun kurucu oalrak katkı verebilecek bir isim. Dolayısıyla Okobo ya da Loyd ile birlikte sahada olduklarında organizasyon anlamında sorun yaşayabilir Monaco.

Panathinaikos cephesinden bakarsak… Yeni transfer Lee dışında Macon ile Jovic’in gelecek sezon için opsiyonlar var ama büyük olasılıkla takımda kalmayacaklar. Dolayısıyla Yoncalar’ın guard rotasyonunda ciddi bir boşluk var ve Monaco’nun aksine onların Lundberg’e çok daha fazla ihtiyaçları var. Hem verecekleri rol ve süreler hem de maddi anlamda ellerinin daha kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Nedovic’den sonra Macon ile de yollarını ayırırlarsa Lundberg takımdaki ana skorer rolüne bile gelebilir diye düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …