Güncel Haberler

İDDİA: Beşiktaş, Vasturia ile Anlaşmaya Yakın (Analiz)

Önümüzdeki sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Beşiktaş Icrypex kadrosuna Euroleague patentli bir guard eklemek üzere.

Geçtiğimiz günlerde karşılıklı anlaşarak Zalgiris Kaunas ile yollarını ayıran Steve Vasturia ile anlaşmak üzereler Sportando’da yer alan habere göre.

1.96 metre boyunda olan 26 yaşındaki guard, geçen sezon LKL’de 30 maçta ortalama 17.0 dakika süre alırken 6.1 sayı, %40.0 3sayı, 2.3 ribaund, 1.5 asist ve Euroleague’de ise 19 maçta ortalama 11.5 dakika sahada kalırken 2.5 sayı istatistikleri ile katkı verebilmişti.

Notre Dame çıkışlı olan Vasturia, Avrupa kariyerine Alba Berlin’de başlamış sonrasında Palencia, Rasta Vechta ve son olarak Zalgiris formalarını terletmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Vasturia, 2 ve 3 numarada görev alabilen, modern basketbolda point-forvet olarak adlandırılan oyunculardan biri. Birleşik Ameirkalı oyuncu öncelikle dribbling üstünden kendi skorunu üretebildiği gibi takım arkadaşlarını da paslarıyla besleyebilen bir kanat oyuncusu. Her iki kanat pozisyonunda da oynayabilmesi sayesinde oyun içerisinde özellikl hücumda koçlarına esneklik sağlayabiliyor. Gerektiğinde topu bir guard gibi yarı sahaya taşıyabiliyor, gerektiğinde de perdelerden çıkıp ilk topu alarak oyunu kurabiliyor. Pozisyonuna göre uzun boyunun da yardımıyla sahayı bir oyun kurucu gibi tarayabilen, pasör özellikleri de çok iyi olan bir isim. Bu da onu çok etkili bir yaratıcı yapıyor. Dribbling üstünden kendi skorunu yaratmak istediği zaman ise genelde savunmacısı ile arasına mesafe koyabilmek için bir perde yardımına ihtiyaç duyuyor. Orta mesafeden etkili floater atışları var ve rakip çember savunmacılarına karşı topu nasıl ve ne mesafeden potaya göndermesi gerektiğini iyi seçiyor. Ancak bir bitirici olarak istenen seviyede olmadığını söyleyebiliriz ki Zalgiris’de Euroleague sahnesinde hayal kırıklığı yaratmasının temel nedenlerinden biri de buydu. Yardım almadan kendi pozisyonunu yaratamadığı için istediği şutları bulmakta genelde zorlanıyor ki bu da yüzdelerini ve verimliliğini düşürüyor doğal olarak. İyi ve istikrarlı bir ceza üçlükçüsü değil, bu da Zalgiris gibi topla başka isimlerin oynadığı bir takımda onun skor üretimini daha da sınırlamıştı. Topsuz oyunda başta üçlükler olmak üzere silahlarını geliştirmeli.

Fiziksel özellikleri ve ortalama altı atletizmi göz önüne alındığında iyi bir adam adama savunmacı olmadığını söyleyebiliriz. Yanal hareketliliği yeteri kadar çabuk değil ve ikili oyunlardaki değişmelerde güçlü 3 ya da 4 numaralara karşı alçak postta savaşabilecek fiziksel artıları da yok. Ama bu eksilere rağmen halen savunmada katkı vermeyi başarabiliyor. Yüsek basketbol IQ’su ve zekası ile takım savunmasına destek oluyor, ne zaman ve nasıl rotasyon yapması gerektiğine doğru karar veriyor. Ayaklarıyla her zaman aktif kalmaya çalışıyor ve perdelerde show-up yaptıktan sonra, yardıma gittikten sonra hızlı bir şekilde adamını tekrar bulabiliyor.

Vasturia’nın hücumda topla daha üretken bir isim olması ve 1-1 savunmadaki zaafları onun Euroleague’de tutunmasını engelledi Zalgiris forması ile. Ancak Beşiktaş’da hem BSL hem de BCL seviyesinde tıpkı Rasta’da yaptığı gibi başarılı işlere imza atacağını düşünüyorum. Takımın şuanda saf bir oyun kurucusu olmadığını düşünürsek koç Kandemir’in sahadaki gözü kulağı olacağını, topun da kendi istediği gibi genelde elinde olacağını söyleyebiliriz. Beşiktaş onu özellikle hücumda hem 1 hem 2 hem de 3 numarada kullanacaktır duruma göre. Diğer taraftan zekası ve liderliği ile takım savunmasına da liderlik edeceğini, kaliteli karakteri ve iyi profesyonelliği ile gençlere de örnek olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ene, Bursaspor Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu Bursaspor İnfo Yatırım‘ı …