Güncel Haberler

Analiz: Euroleague’de Halen Serbest Olan Yıldızlar

Turkish Airlines Euroleague‘de 2021-22 sezonu öncesi bir çok takım önemli hamleler yaptılar.

Ancak halen hali hazırda değerli yıldızlar serbest olarak transfer piyasasında yer alıyorlar. Tabi bu isimlerin bazılarının NBA serbest oyuncu piyasası için Ağustos ayını da beklediklerini belirtelim.

İşte halen kontrat imzalamamış Euroleague yıldızları:

Kevin Pangos (Kanada, 28)

Zenit ile harika bir sezon geçirdi tecrübeli oyun kurucu ve yakaladığı 13.5 sayı, 2.0 ribaund, 6.7 asist, 14.8 verimlilik puanı istatistikleriyle sezonun en iyi beşine seçildi. Hal böyle olunca da bir çok Euroleague devi şuanda onun peşindeydi. Ancak şuana kadar onu bekleyen tek takım CSKA ve ayrıca koç Obradovic’i göreve getiren Partizan da devrede onun için. Ağustos ayındaki serbest oyuncu piyasasında istediği NBA kontratını bulamazsa büyük olasılıkla bu 2 takımdan birine imza atacak ki iki takımın da kaderini değiştirebilecek kadar önemli bir oyuncu tartışmasız.

Tyler Dorsey (Yunanistan, 25)

Maccabi ile iyi bir sezon geçirmiş olan Dorsey, skorer özellikleri ile Euroleague sahnesinde de kendisini kanıtlamayı başardı. 11.2 sayı, 2.7 ribaund, 1.6 asist ortalamaları ile mücadele etmişti ki Real Madrid karşısında 30 sayı, 4 ribaund, 3 asist ile müthiş bir performansa imza attığını da unutmayalım. Bununla beraber onunla en çok ilgilenen ekip Olympiakos’du kuşkusuz. Hatta gelen son haberlere göre prensipte anlaştılar ama Dorsey, öncelikle Ağustos ayındaki NBA serbest oyuncu piyasasını deneyecek, oradan kontrat kapmaya çalışacak.

Austin Hollins (ABD, 29)

Zenit’in başarılı geçirdiği sezonun mimarlarından biriydi Hollins. Her ne kadar istikrarsızlık problemi zaman zaman boy göstermiş olsa da atletik özellikleri ve skorer kimliği ile halen ligin değerli isimlerinden biri. Hatta tam olarak değerini bulamayan isimlerden biri olduğunu da söylemek lazım. 8.2 sayı, 1.7 ribaund ortalamaları ile oynarken Valencia karşısındaki 20 sayı, 2 asistlik performansıyla da dikkatleri üstüne çekmişti. O da bir çok oyuncu gibi Ağustos’daki NBA serbest oyuncu piyasasını bekliyor. Olympiakos, Maccabi, Kızıl Yıldız ve Asvel onunla ilgilenen takımlar arasında.

Mario Hezonja (Hırvatistan, 26)

Hırvat yıldız sezon ortasında hakları Barça’da olmasına rağmen özel izinle Panathinaikos’a imza atarak Avrupa’ya geri dönmüştü. Euroleague sahnesinde 14.4 sayı, 2.5 ribaund, 1.3 asist, 12.8 verimlilik puanı ile oynamış, Barça karşısındaki 21 sayı, 2 ribaundluk performansıyla halen buralarda yıldız olduğunu göstermişti. Sezonun tamamlanmasıyla beraber Panathinaikos’da kalmak istediğini belirtti ve yıllık 1 milyon Euro’dan 2 yıllık bir kontrat da var masasında ama Yeşiller’in şartı Barça’nın istediği 400 bin Euro’luk bonservis bedelini cebinden ödemesi. Bu nedenle de şu an için görüşmeler tıkanmış durumda.

Jonas Jerebko (İsveç, 34)

Geçen sezon Khimki adına büyük bir hayal kırıklığı olsa da İsveçli forvet takımın en istikrarlı ve faydalı isimlerinden biriydi kuşkusuz. 11.2 sayı, 4.7 ribaund, 1.7 asist, 12.8 verimlilik puanı ile mücadele ettiği sezonda dış şut tehditi, yüzü dönük silahları ve ribaundlardaki etkinliği ile her eve lazım bir uzun olduğunu gösterdi tecrübeli isim. Aslında ilginç bir şekilde onun adını transfer piyasasında henüz net olarak bir takımla duymadık. İlerleyen yaşıyla tekrar NBA macerasına gireceğini düşünmüyorum. Yakın zamanda sürpriz bir Euroleague transferi ile karşımıza çıkacaktır diye düşünüyorum.

Nigel Hayes (ABD, 26)

Ülkemizde Galatasaray formasını da terletmiş olan ve 2 sezondur Zalgiris’de istikrarlı performansı ile dikkat çeken bir isim olan Hayes, hayalini kurduğu NBA kontratı için Ağustos ayındaki serbest oyuncu piyasasını bekliyor. 9.5 sayı, 3.9 ribaund, 1.2 asist, 9.8 verimlilik puanı ile istatistiksel anlamda beklentileri veremedi gibi gözükse de rakamlardan fazlasını sahaya koyan, katkısı yüksek bir isim. Hücumdaki çok yönlü performansı, özellikle 3 sayı tehditi ile her eve lazım bir forvet. Ancak o da önceliğini NBA’e vermiş durumda. Ağustos ayındaki serbest oyuncu piyasasında kendisine kontrat arayacak.

Tarik Black (ABD, 29)

Zenit’in opsiyonu kullanmayarak yollarını ayırdığı Black, sezon ortasında takıma gelmesine rağmen önemli katkılar vermiş, geçen sezon yaşadığı sakatlığı ve uzun rehabilitasyon sürecini atlattığını göstermişti. 5.2 sayı, 3.5 ribaund ile oynamış olsa da kenardan gelerek oyuna getirdiği enerji ve agresiflik artı boyalı alan etkinliği halen çok değerli. Özellikle eli yüzü biraz düzgün olan tüm oyuncuların artık NBA denediği bu dönemde onun varlığı daha da önem kazanmış durumda. Temsilcimiz Efes de onunla yakından ilgilenen ekipler arasında yer alıyor.

Norris Cole (ABD, 32)

Tecrübeli oyun kurucunun Asvel ile kontratı bitti ve serbest kaldı. Aslında Euroleague sahnesinde iyi bir sezon geçirmiş, 10.8 sayı, 1.4 ribaund, 2.4 asist istatistiklerini yakalamıştı ama Fransız ekibi ile yeni kontrat konusunda anlaşamadılar. Sürati, deliciliği ve yeri geldiğinde sazı eline alarak takımın skor yükünü çekebilmesiyle Euroleague sahnesinde orta seviye takımlarda rahatlıkla as oyun kurucu olarak görebileceğimiz bir isim ki Zalgiris onunla en ciddi şekilde ilgilenen ekip konumunda.

Lorenzo Brown (ABD, 30)

Temsilcimiz Fenerbahçe ile kontratı sona eren ve serbest kalan Brown, geçen sezon beklentileri karşılayamamış isimlerden biriydi. 9.5 sayı, 2.2 ribaund, 3.5 asist istatistikleri ile Kızıl Yıldız sezonundan oldukça geride kalmıştı. Savunmada zaman zaman iyi işler yapmış olsa da De Colo ile top paylaşımı konusunda sorunlar yaşamış, hücumda beklendiği gibi gerejen anlarda sorumluluk alarak taşın altına elini sokamamıştı, liderlik özelliklerini bir üst seviyede gösterememişti. Şimdi onunla en yakından ilgilenen Euroleague ekibi ise eski takımı Kızıl Yıldız.

Errick McCollum (ABD, 33)

Her ne kadar Khimki çok kötü bir sezon geçirse de Birleşik Amerikalı guard bireysel performansıyla iyi bir sezon geçirmiş, takımını ayakta tutmak için elinden geleni yapmıştı. 28 maçta 11.6 sayı, %34.4 3sayı, 2.4 ribaund, 2.3 asist, 11.3 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etmişti. İlerleyen yaşıyla halen deliciliği ve teması almayı çok iyi bilmesi, çizgiden de yüksek yüzdeyle atması sayesinde değerli bir skorer. Özellikle onu kenardan getirip kısa sürelerde hücumdaki enerji patlaması için kullanmak isteyen bir çok takım olacağını düşünüyorum. Halen değerli bir parça olduğunu düşünüyorum Euroleague sahnesinde.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …