Güncel Haberler

Tutku Açık, Yeni Bursaspor’u Anlattı

Yeni sezonda ülkemizi 7DAYS EuroCup‘da temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Frutti Extra Bursaspor’un çiçeği burnunda koçu Tutku Açık, Basketfaul’ün video söyleşisine konuk oldu.

Genç koç söyleşide hem soruları cevapladı ve hem de yenilenen Bursaspor’u anlattı.

İşte koç Açık’ın röportajından öne çıkan satırlar:

ARADIĞIM İLK ÖZELLİK İYİ İNSAN OLMASI

Her antrenörün basketbol anlayışına göre öncelikleri olur. Senin önceliklerin nelerdir?

İyi insan olması benim aradığım en önemli özellik, sonra basketbolculuğuna bakıyorum. Amerika ile çok bağlantım var, ayrıca oyuncunun eski kulübünden de rapor alıyorum. İşin basketbol tarafına gelecek olursak… Tempolu oyunda doğru karar verme yeteneği olan, hızlı oynayabilenler bir üst seviyeye çıkıyor. Ben de bu tür oyuncuları seçtim. Ayrıca çalışkan ve coachable olmaları da önemli.

SAHADA İŞ YAPIYORUZ AMA SAHA DIŞINDA HERKESLE ARKADAŞ OLURUM

İnsanlarla ilişkilerinin mükemmel olduğunu, kimseye sert davranmadığını biliyoruz. Oyuncularla ilişkilerin nasıl olacak?

İlişkim iyi olur. Bu konuyu ikiye ayırmak lazım. Saha içi ve saha dışı… Saha dışında herkesle arkadaş olurum, yemeğe giderim, saha içinde işler farklı… Orada iş yapıyoruz ve disiplin şart. Ceza yana değilim, adrenalin halinde ufak tefek hareketler hoş görülebilir ama takıma zarar verecek hareketlere kesinlikle göz yummam.

Pick and roll’u en iyi oynayan Türk oyuncuydun. Püf noktası ne?

Pick and roll iki değil, beş kişiyle oynanır. Beş kişi hareket edip doğru alanlara geliyorlarsa oyunun etkinliği artar, pick and roll takım olarak oynanır… Oyunun başında baş aktör ve yardımcı aktör var ama aslında en önemlisi diğer 3 yardımcı oyuncu.

Pick and roll’un panzehiri ne?

Topa baskı… Toplu oyuncu ne kadar kafasını öne eğmek zorunda kalırsa, o kadar başarılı olursun. Savunmada da pick and roll’u iki kişiyle çözemezsin, beş kişiyle çözebilirsin.

ÇOK POTANSİYELLİ OYUNCULAR ALDIK

Chris Jones’u kaybettiniz ama kamuoyunun ortak görüşü iyi bir kadro kurduğunuz yolunda… Tanıdığımız Perry Jones ve Kenny Kadji dışındaki yabancıları anlatır mısın?

Munford, iyi olmasa da Bacelona geçmişi olan, ofensif potansiyeli yüksek bir oyuncu. Barcelona dönüşünde G League’de üst üste 4-5 iyi sezon geçirdi, NBA dönemi de var. Avrupa basketboluna uyum sağlarsa sıçrama yapar.

Malik’i geçen sene de istemiştik. Çok potansiyelli, Avrupa’da çok iyi yerlere gidebilecek bir oyuncu. Herşeyi yapar, şutördür, pick and roll oynar, pası görür. Handikapı ilk kez Avrupa’da oynayacak olması olabilir.

Hamilton sizelı, point guard özelliği olan, saha görüşü iyi bir oyuncu. Uyum sağlarsa çok büyük işler yapar. Onun da ilk Avrupa deneyimi olacak.

Oyuncuların özelliklerine de bağlı olarak neleri iyi yapacağınızı düşünüyorsun ve bunun karşısında zayıf karnınız ne olabilir?

İki tür basketbolu, yani hem tempolu, her yarı saha basketboluna uygun kadromuz var. Pick and roll ofensinde çeşitlilik yaratacak oyuncular bizim için avantaj. Buna karşılık yerlilerin çok deneyimli olmasına karşın Amerika’dan yeni çıkanların tecrübesizliği bir soru işareti. Tabii biz uyum sürecini minimuma indirmek için çalışacağız.

Eurocup’ta grubu nasıl buldun, şansınızı nasıl değerlendiriyorsun, rotasyon iki kulvar için yeterli mi?

11-12 oynayabilecek oyuncum var. Yerliler Avrupa için daha deneyimli. Yüksek bütçeli takımlar var. başlangıç önemli, bütçe farkı olan kulüplerle farkı seyirciyle kapatabiliriz. Umarım pandemi sonlanır ve Bursaspor taraftarının önünde oynar.

SAKATLIKLARLA İLGİLİ…

Basketbol kariyerin sakatlıklar sonucu sona ermişti. Sakatlıklar konusunda oyunculara önerilerin neler olabilir? Hem sahada kendilerini zorlama, hem sakatlık sonrası ameliyat ve tedavi konusunda…

Bizler o kadar profesyonel değildik, son zamanlarda yakaladık. Tıp da ilerledi. Ben ilk özel kondisyonerle 27 yaşında çalıştım… Oyunculara şunu öneririm… Maç temposunda antrenman yapın ve antrenmana hazır gelin. Sakat olduğunu hissettiğim oyuncuyu zorlamam ve suistimalini görmediğim sürece oyuncunun kendisini nasıl hissettiğine saygı duyarım. Kimseden de daha sonra bize ve kendisine zarar verebilecek fedakarlıklar yapmasını istemem. Sakatlanmışlarsa operasyonun nerede, kimler tarafından yapılacağını iyi araştırsınlar, benim bu konuda başım yandı, Ameliyatlarımdan birini Almanya’da olmak zorunda kaldım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …