Güncel Haberler

RESMİ: Maccabi’nin Yeni Uzunu Tofaş’dan Braimoh Oldu (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Maccabi Tel Aviv, Poythress’ın sakatlığı sonrası aradığı uzunu buldu.

Sezona ülkemizde Tofaş ile başlayan Suleiman Braimoh ile sezon sonuna kadar kontrat imzaladıklarını duyurdular.

33 yaşında olan 2.03 metre boyundaki Nijeryalı 4 numara, BSL’de 12 maçta ortalama 24.8 dakika süre alırken 8.6 sayı, 6.3 ribaund, 1.7 asist ve BCL’de ise 10 maçta ortalama 25.7 dakika sahada kalırken 8.4 sayı, 5.3 ribaund, 1.0 asist ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

2021-22 sezonunda Hapoel Jerusalem formasını da giymiş olan Braimoh, İsrail’e yabancı bir oyuncu değil. Ama 33 yaşında olmasına rağmen ilk Euroleague deneyimi olacağını da belirtelim. Gelin çaylak sezonunda neler yapabileceğine, Maccabi’ye nasıl faydalı olabileceğine bir göz atalım. Keyifli okumalar.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Her ne kadar 2.03 metre boyunda olsa da modern basketbolda hem 4 hem de 5 numarada görev alabilen bir isim. Mobilitesi yüksek, açık alandaki etkinliği iyi durumda. Atletizmi, enerjisi ve topu yere vurabilmesi sayesinde hem ribaundu alıp kendisi potaya gidebiliyor hem de koşucu olarak pozisyonları bitirebiliyor. Elbette yarı sahada da silahları var. Hem sırtı dönük hem de yüzü dönük pozisyonları bitirebiliyor. Haddini bilen bir oyuncu olması, gereksiz zorlamalar yapmaması nedeniyle de top kaybı oranı düşük, verimliliği yüksek ki pozisyonuna göre de ortalama üstü bir pasör. Ribaundlar konusunda da her iki pota altında etkili bir silah. Atletizmi, güçlü fiziği, temastan kaçmaması ve pozisyon bilgisi ile fiziğinden çok daha fazlasını vaadeden bir ribaundçu. Savunma tarafında da çok faydalı bir isim. Çabuk ayakları ve yine aletizmi sayesinde adam değişmelerde kısaların karşısında kalabildiği, blok tehditi de bulunan bir uzun. Yardım savunmasını biliyor, rotasyonları doğru uyguluyor, savunmada farkındalığı, konsantrasyonu ve enerjisi yüksek.

Gelelim eksilere… Hücumda herşeyi yapabilen, çok yönlü bir uzun ama tabiki hiç biri elit seviyede değil ve bu nedenle de kariyeri boyunca Euroleague hatta EuroCup şansı bile bulamamıştı kendisine. Ayrıca yine hücum tarafında zaman zaman etkisiz kaldığını da söylemek gerekli, Jerusalem’deki performansının aksine Tofaş forması ile dış şutlarda oldukça istikrarsız bir dönem geçirdiğini de belirtelim. Evet hücum tarafında haddini bilmesi, yeteneklerini tanıması güzel ama zaman zaman kendisini çok geri plana atıyor, taşın altına elini sokmuyor ve bu da pasif kalmasına neden oluyor. Hücum tarafındaki bir diğer önemli eksisi ise serbest atış yüzdesi. Teması bu kadar seven ve agresif bir uzun için çizgiye bolca gitme fırsatı yakalıyor ama yüzdesi çoğu zaman 70’i bile bulmuyor. İşin savunma tarafında çok fazla eksisi yok, belki tek söyleyebileceğimiz nokta 5 numaraya kaydığı anlarda alçak post savunmasında zorlanması olabilir.

Maccabi, aslında Poythress’ın yokluğunu çok da hissetmedi çünlü Colson’ın enerjisini ve savunmadaki katkısını arttırmasıyla birlikte açıklar kapatılmıştı. Ama tabiki sezon daha uzun ve Poythress’ın kısa hatta orta vadede dönmesi zor görünüyor. Bu nedenle de fiziksel oyunu seven, savaşçı ve ribaundlara katkısı olacak, ayrıca tempo basketboluna yatkın bir uzun forvet arayışları vardı. Bu ismin as bir oyuncu değil, tamamlayıcı bir bench oyuncusu olarak görev alacak olması ile beraber Braimoh’un doğru bir hamle olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 33 yaşında olmasında olmasına rağmen kariyerindeki ilk Euroleague deneyiminde Nijeryalı uzunun adam değişme savunması, ribaundlar, enerji ve fiziksel oyun tarafında koç Kattash’ın beklentilerini karşılayabileceğini, tecrübesi ile beraber Euroleague sahnesindeki sertliğe çabuk adapte olacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …