Güncel Haberler

BOMBA: Beşiktaş’ın Yeni Oyun Kurucusu Euorleague’den Geliyor! (Analiz)

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde düşme potasından kurtulmak için acil aksiyonlar almaya başlayan Beşiktaş Emlakjet‘den bomba bir transfer hamlesi geliyor.

Bjkbasket’in haberine göre Bost’un transferi sonrası Asvel’in gözden çıkardığı, geçen sezonun Almanya easyCredit BBL MVP’si Jackson Parker-Cartwright ile anlaştılar!

1.80 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu, bu sezon Pro A’da 14 maçta ortalama 20.0 dakika süre bulurken 9.2 sayı, yüzde 35.1 3sayı, 2.0 ribaund, 4.6 asist, 1.4 top çalma ve Euroleague’de ise 15 maçta ortalama 16.3 dakika süre bulurken, 5.4 sayı, yüzde 29.0 3sayı, 2.1 ribaund, 2.2 asist ile katkı verebilmişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Arizona çıkışlı olan atom karınca, profesyonel kariyerine Avrupa’da alt liglerde başlamış bir isim ve geride bıraktığı 3 sezonda hem İngiltere 1. Ligi’nde hem Fransa Pro B’de hem de son olarak Almanya BBL’de MVP seçilmeyi başardı. Ancak Euroleague sahnesi ona biraz ağır geldi, beklentileri karşılayamadı. Gelin bu ilginç oyuncuyu biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Son dönemde Avrupa basketbolunda giderek sayıları artan, standartların altında bir fiziğe sahip olan ama çabuklukları ve skorer oyunları ile öne çıkan guardların önemli temsilcilerinden biri. Hücumda çok fazla silahı var ama en önemli silahı elbette sürati, çabukluğu ve elit top tekniği. Bu sayede set hücumlarında müthiş bir penetreci ve açık alanda topla birlikte ulaştığı hıza erişebilecek oyuncu sayısının çok az olduğunun da altını çizmek gerekli. Ayrıca yine elit bir pasör kendisi, gerek ikili oyunlarda gerekse penetre pas oyunlarında sahayı tarayan, her opsiyonu görebilen bir oyun kurucu. Tabiki söylemeye gerek bile yok ama dribbling üstü etkili bir üçlükçü aynı zamanda, dış şutuna güvenen bir guard ki geçen sezon 37 maçta toplam 227 üçlük denemesi yapmıştı zaten. Savunma tarafında da uzun kolları, çabuk elleri ve yine oyunu iyi okuması sayesinde takımına katkı veren bir isim, rakipler için tehlikeli bir top hırsızı olduğunu belirtmek gerekli.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Öncelikle fiziksel anlamda dezavantajlı bir oyuncu. Daha çok savunmada bunu hissediyor ve neredeyse tüm guardlar onu sırtına alarak kendilerine ters eşleşme yaratmaya çalışıyorlar. Bu da onun savunmada ekstra eforla oynamasına ve fazla yıpranmasına neden oluyor. Hücum tarafında ise teması alan bir guard ve çizgiye çokça gidebiliyor ama buradaki yüzdesi bir kısa için iyi değil, yüzde 80’lerin üstüne çıkması gerekli verimini arttırabilmesi için. Ayrıca dış şutlarına güveniyor olsa da istikrarlı bir şutör değil, nitekim bu sezon Euroleague’de sadece yüzde 29.0 ile üçlük bulabilmişti. Bu da savunmaların onu bir adım daha geriden almasına, sürat avantajını daha sınırlı kullanmasına neden olabiliyor. Fiziksel dezavantajları hücumda ise trafiğin içine girdiği anlarda olabiliyor, temas aldığında dengesi kaybolabiliyor ve bu da top kayıplarını getirebiliyor. Topla çok fazla oynayan bir guard olarak top kaybı potansiyeli de yüksek bir guard.

Jackson-Cartwright, her ne kadar Euroleague sahnesi için henüz hazır olmadığının sinyallerini net olarak vermiş olsa da fiziksel dezavantajlarına rağmen geçen sezon Bonn forması ile bizlere bir alt seviyede özellikle hücumda vaadettikleri sayesinde çok değerli bir oyuncu olduğunu kanıtlamıştı. Beşiktaş ile BSL seviyesinde fiziksel dezavantajlarını Euroleague’de olduğu kadar hissetmeyeceğini, hissettirmeyeceğini düşünüyorum. Koç Milicic’in tempo odaklı sisteminde gerek açık sahadaki sürati ve liderliği, gerekse yarı sahadaki deliciliği ile takıma sınıf atlatacak cinsten bir transfer olacağını düşünüyorum. Beşiktaş taraftarının maçları onun sayesinde ayrı bir keyifle izleyeceğini, tüm lige renk geteceğini söyleyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …