Güncel Haberler

2022-23 Turkish Airlines Euroleague Sezon Ortası Ödülleri

Turkish Airlines Euroleague‘de 17. hafta geride kaldı, yani sezonun ilk yarısını tamlamış olduk.

Ben de sizler için sezonun ilk yarısının öne çıkan performanslarını ödüllendirdim, herkese keyifli okumalar.

EN İYİ TAKIM

Öncelikle şunu belirtelim ki son yılların en çekişmeli Euroleague sezonunu izleme fırsatını yakaladık. Biz basketbolseverler için gerçekten harika bir sezon, tam 4 takım aynı galibiyet sayısıyla liderlik mücadelesi veriyorlar ve onlardan biri de bu sezon lige tam anlamıyla renk katan, yeni bir koç, yeni bir kadro olmalarına rağmen beklentilerin çok ama çok üstüne çıkan Cazoo Baskonia. İspanyol ekibi özellikle Buesa Arena’da nefis bir performansa imza attı şuana kadar ve 9 maçtan 8 tanesini kazandı. Bunun yanında 85.9 sayı ile ligin en iyi 2. takımı konumundalar. 96.6 verimlilik puanı ortalaması ile 3., 11.2 3sayı isabeti ile zirvede ve 19.2 asist ortalaması ile de 4. sırada yer alıyorlar. Onlarla beraber zirveyi paylaşan takımların yanında bütçe-başarı optimizasyonunu en doğru yapan takım olduklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla alkışlarla sezonun ilk yarısının en iyi takımı olarak onları seçiyoruz biz de.

EN İYİ ÇAYLAK

Geçen sezona Lokomotiv Kuban’da başlayan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle EuroCup’dan takımı ihrac olana kadar organizasyonu domine eden bir isimdi Johnathan Motley. Bu sezon ise onu Euroleague sahnesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko forması altında izliyoruz. Yetenekli uzun yaz döneminde Bjelica, Caalathesi, Wilbekin gibi transferlerin gölgesinde kalmış olsa da şuana kadar sahaya koyduğu performansla aslında yaz döneminin en önemli transferi olduğunu gösterdi. Sahada olduğu her anda enerjisi, bir uzuna göre yüksek seviyedeki fundementalı ve hem içerden hem de dışarıdan skor tehditi oluşturmasıyla elit Euroleague uzunları arasına daha şimdiden girdi. Henüz 27 yaşında olan, bir uzun için kariyerinin en verimli dönemine yeni biriş yapmış olan Motley, süre aldığı 14 maçta yakaladığı 14.5 sayı, 5.6 ribaund, 1.5 asist, 16.8 verimlilik puanı istatistikleriyle sezonun ilk yarısının en iyi çaylağı ödülünün sahibi oldu.

EN İYİ GELİŞİM GÖSTEREN OYUNCU

Yaz döneminde koç Maksyvtis yönetiminde yeniden yapılanan Zalgiris Kaunas‘ın direksiyon geçirdiği isimdi Keenan Evans. Maccabi ile geçirdiği çaylak sezonunda beklentileri karşılayamamıştı ama şuana kadar sergilediği performansla Litvanya ekibinin güvenini kesinlikle boşa çıkarmadı. 26 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu, geçen sezon İsrail ekibi ile 33 maça çıkmış ve 8.2 sayı, 3.5 asist, 10.2 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti. Bu sezon Zalgiris forması ile her alanda bir değil bir kaç basamak atladığını gördük. Şuana kadar çıktığı 17 maçta 15.9 sayı, 3.2 ribaund, 3.7 asist, 17.4 verimlilik puanı elde etti. Biz de onun bu sıçramasını ödüllendiriyoruz, ligin ilk yarısının en çok gelişme gösteren oyuncusu seçiyoruz. Ancak maalesef son Fenerbahçe maçında aşil tendonundan sakatlandı ve sezonu kapattı. Umarız en kısa zamanda sağlıklı bir şekilde parkelere döner.

MVP

Sezonun ilk yarsında müthiş bir kapışma izledik takımlar arasında ve belirttiğim gibi tam 4 takım liderlik yarışında aynı galibiyet sayısına sahip durumda. Ama takımlar arasındaki bu harika çarpışmanın aksine bireysel performanslara baktığımızda bir isim var ki tek başına ligi domine etmiş durumda ve doğal olarak verimlilik puanı başta olmak üzere bir çok istatistikte zirvede ya da zirve ortağı konumunda. Olympaikos ile kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Sasha Vezenkov‘dan bahsediyoruz tabiki. Solak forvet, şuna kadar çıktığı 16 maçta ortalama 29 dakika süre alırken 18.5 sayı (yüzde 45.7 3sayı, yüzde 69.2 2sayı, yüzde 88.1 s.atış), 6.9 ribaund, 2.0 asist, 1.2 top çalma ve sadece 1.2 top kaybı ortalamaları ile maç başına 24.4 verimlilik puanı elde etti. Neredeyse hiç topa temas etmeden maçı çift haneli skorlarla tamamlayabilen, ribaundlar ve gerektiğinde ekstra pas konusunda da takımına destek olan Bulgar forvet şuana kadar açık ara ligin en değerli oyuncusu konumunda.

EN İYİ İKİNCİ BEŞ

  • Kostas Sloukas (Olympiakos): 12.3 sayı, 2.2 ribaund, 6.9 asist, 18.0 verimlilik puanı
  • Keenan Evans (Zalgiris Kaunas): 15.9 sayı, 3.2 ribaund, 3.7 asist, 17.4 verimlilik puanı
  • Walter Tavares (Real Madrid): 11.1 sayı, 7.0 ribaund, 1.5 asist, 2.7 blok, 17.4 verimlilik puanı
  • Johnathan Motley (Fenerbahçe Beko): 14.5 sayı, 5.6 ribaund, 1.5 asist, 16.8 verimlilik puanı
  • Dwayne Bacon (Panathinaikos): 20.9 sayı, 4.2 ribaund, 1.3 asist, 16.2 verimlilik puanı

EN İYİ BİRİNCİ BEŞ

  • Sasha Vezenkov (Olympiakos): 18.5 sayı, 6.9 ribaund, 2.0 asist, 24.4 verimlilik puanı
  • Mathias Lessort (Partizan): 13.4 sayı, 7.8 ribaund, 1.3 asist, 1.2 blok, 21.8 verimlilik puanı
  • Vasilije Micic (Anadolu Efes): 17.9 sayı, 3.3 ribaund, 6.3 asist, 1.1 top çalma, 20.9 verimlilik puanı
  • Will Clyburn (Anadolu Efes): 19.1 sayı, 6.1 ribaund, 2.2 asist, 20.3 verimlilik puanı
  • Lorenzo Brown (Maccabi Tel Aviv): 17.6 sayı, 3.5 ribaund, 6.5 asist, 18.6 verimlilik puanı

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …