Güncel Haberler

Seri Analizi: Bahçeşehir Koleji – Oostende

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde normal sezonun tamamlanmasının ardından verilen ara da sona erdi ve Play-In serileri başladı.

4 temsilcimizin boy göstereceği serilerin ikincisinde ev sahibi avantajına sahip olacak Bahçeşehir Koleji, Belçika ekibi Oostende ile karşılaşacak. Gelin birlikte bu seri öncesinde rakibimizi biraz daha yakından tanıyalım ve galibiyet reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Oostende’yi Tanıyalım:

Belçika milli takımının da koçu olan Gjergja yönetimindeki Oostende, bir diğer temsilcimiz Galatasaray NEF ile beraber C grubunda yer almış ve Legia’yı geride bırakarak 3 galibiyet, 3 mağlubiyet ile 3. sırada yer alarak play-in biletini kapmıştı. Yani bu seride saha avantajları yok ve Top 16 biletini kapabilmek için İstanbul’da en az bir kere temsilcimizi yenmek zorundalar.

Belçika ekibinde milli takımdan da hatırlayacağımız kaliteli bir yerli rotasyonunun yanında çaylak ve potansiyelli yabancı oyuncular da yer alıyor. 24 yaşındaki çaylak oyun kurucu Breein Tyree (17.8 sayı, 3.5 ribaund, 2.5 asist) ve bir diğer çaylak isim 27 yaşındaki Tre’Shawn Thurman (16.3 sayı, 6.5 ribaund) takımın öne çıkan isimleri konumundalar. Tecrübeli forvet Pierre-Antoine Gillet (12.2 sayı, 5.2 ribaund) ve genç guard Keye van der Vuurst (7.0 asist) de takımın x-faktörleri konumundalar.

Oostende maç başına 80.2 sayı üretiyor ve 32 takım arasından 11. sırada yer aldı bu alanda. Bu sayıları da maç başına 20.0 asist üzerinden üretiyorlar ve bu istatistikte de 7. sıradalar. 39.7 ribaund ortalaması ile ise ligin en iyi 6. takımı olduklarının altını çizelim.

Galibiyetin Reçetesi:

  • Tempo kontrolü ve hızlı hücum sayılarını engellemek. Bahçeşehir 4 yabancı ile oynadığı maçlarda da, tam kadro olduğu maçlarda da yarı saha basketbolunu tercih eden bir ekip oldu. Bu nedenle de rakiplerine geçiş hücumlarında ya da hızlı hücumlarda şans tanımadılar fazla. Bu maçta da topun değerini bilerek, 10 ve üstü top kaybı yapmayarak onları kolay sayılardan, tam sahada koşma fırsatlarından uzak tutmamız gerekiyor. Bu şekidle de iki atlet skor opsiyonları Tyree ve Thurman’ın etkinliğini de sınırlandırabiliriz.
  • Ribaundlar ve çember altı üstünlüğü. Belçika ekibinin elinde net bir 5 numara yok genç Bratanovic dışında. Ancak ribaundlar konusunda Thurman ve Gillet’i de hafife almamak lazım kesinlikle. Biz onlara rahatlıkla Boutsiele ve Gist liderliğinde çember altında üstünlük kurabiliriz. Özellikle Boutsiele son dönemde çok formda ve onu gerek sırtı dönük pozisyonlarda, gerek ikili oyunlarda tam ve kısa devrilmelerden efektif kullanmalıyız. Orta mesafe tehditi de oyunu açmamız adına değerli olacak kuşkusuz.
  • Top kaybı – Asist oranı. Bu alanda temsilcimiz genelde 1 numarada sorun yaşadığı için pek başarılı değil. Hall sakatlık sonrası halen kendisine gelemedi ve Smith ile Kartal genelde onun yerine takımı organize etmeye çalışıyorlar. Bahçeşehir daha çok dribbling üstünde üreten, asistler üzerinden üretim konusunda geride kalan bir takım. Ama Oostende’nin atlet oyuncuları birebirde yapacağı baskıyı aşmak adına asist adetlerini arttırmalıyız. Ayrıca genç guard Van der Vuurst ve tecrübeli guard Djordjevic’in pas kanallarını kapatmak özellikle yarı sahada Oostende’nin düzenini bozmak da önemli olacak. Unutmayalım ki Belçika ekibi maç başına 20 asist üzerinden 80.2 sayı üretebiliyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …