Güncel Haberler

İDDİA: Kızıl Yıldız, Martin’in Yerini Jones ile Doldurmak İstiyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Kızıl Yıldız, uzun süre sakatlığı nedeniyle forma giyemeyecek Amerikalı uzun Martin’in yerini doldurmak için çalışmalara başladı.

Israel Hayom’da yer alan habere göre Adriyatik Ligi şampiyonunun gündemindeki isim ise BCL’de Hapoel Holon ile başarılı performanslara imza ataran Marvin Jones.

2.13 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli uzun, BCL’de şuana kadar çıktığı 6 maçta ortalama 31.2 dakika süre alırken 12.0 sayı, 7.5 ribaund, 2.5 asist, 1.7 blok ve Winner Ligi’nde ise 11 maçta ortalama 32.4 dakika sahada kalırken 14.2 sayı (6-17 3sayı), 8.1 ribaund, 1.3 asist ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Jones yolu ülkemizden de geçmiş olan, Petkim forması ile TBL’de boy göstermiş bir isim. Sonrasında Promitheas, Peristeri ve PAOK gibi Yunan ekiplerinden boy göstermişti.

Atletik özellikleri ile öne çıkan, patlayıcı ve verimli bir ikili oyun bitiricisi. Hücumdaki silahlarını son yıllarda geliştirdi. Artık sol omzu üzerinden sağ eliyle zıplayarak arttığı yarım çengel atışlarla da sırtı dönük pozisyonlarda etkiliolabiliyor. Bunun yanında zaten yüzdeli olan orta mesafe şutunu 3 sayı çizgisinin de gerisine taşıdı, ceza şutlarında özellikel İsrail Ligi’nde yüzdeli oynadığını gördük bu sezon şimdiye kadar. Diğer taraftan mobil bir uzun ve tempoyu seven Holon’da tam sahada takımla beraber koşan bir isim. Savunma tarafında da hem blok tehditi ve çember koruma konusunda faydalı hem de çabuk ayakları ile adam değişmelerde kısaların karşısında kolay yenilmiyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara. Topla etkinliği sınırlı, onu daha çok bitirici olarak, son nokta olarak kullanmak lazım ki modern basketbolda önemli hale gelen kısa devrilmeler ya da alçak posttan pas dağıtımı gibi konularda zayıf. Dediğim gibi ona indirdiğiniz topların geri dönmesi kolay değil. 2.13 metre boyunda olmasına rağmen 5 numara kalınlığında değil. Sert ve kalıplı uzunlara karşı özellikle alçak postta göğüs göğüse çarpışmada kolay yenilebiliyor. Devamlılık, konsantrasyon ve istikrar sorunları maç içerisinde boy gösterebiliyor. Uzun süreler almasına rağmen beklentilerin altında kalabildiğini gördük.

Martin ile farklı profilde iki uzun olduklarını söyleyebiliriz. Jones onun kadar fiziksel oyuna yatkın ve kalıplı, güçlü bir uzun değil ama tabi ikili oyun bitirişlerinde ve aynı şekilde savunmasında onun gibi faydalı olabilir. Euroleague seviyesi için as uzun olarak düşünülüyorsa beklentileri karşılayamaz ama alternatif uzun olarak 10-15 hadi maksimum 20 dakika gibi bir süre diliminde enerji, blok tehditi, atletizm, ikili oyun savunması gibi konularda sırıtmayacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Kızıl Yıldız, Studentski Engelini Zorla Geçti

Adriyatik Ligi çeyrek final serisi ilk maçında Kızıl Yıldız konuk ettiği Studentski Centar karşısında çok …