Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Maccabi Tel Aviv – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 16. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, İsrail’de Maccabi Tel Aviv‘e konuk oluyor.

29 Aralık Perşembe günü saat 22:05’de başlayacak karşılaşmayı basketbolseverler S Sport ekranlarından canlı olarak izleyebilecekler.

Gelin her zaman olduğu gibi Anadolu Efes‘in karşılaşması öncesi önizlemeyi birlikte hazırlayalım, keyifli okumalar.

Hücum Çeşitliliği ve Topun Değeri

Larkin’in sakatlığı atlatması ve son oynanan Fenerbahçe derbisinde gayet iyi sinyaller vermesi Efes’i nihayet Euroleague sahnesinde tam kapasite olarak izleyebileceğimiz anlamına geliyor. Taylor ve Beaubois’nın da ritmini bulduğu, Clyburn’ün alev aldığı bir dönemde hücum çeşitliliği açısından Euroleague’in en iyi takımı oldular diyebiliriz. Efes, Larkin yokken de pas trafiğini kurmaya başlamış ve topun değerini bilerek doğru seçimlerle skor üretimine geçmişti son maçlarda. Nitekim ortalama 11.3 top kaybediyorlar ve bu alanda ligin en iyi 3. takımı konumudalar. Menora Mivtachim Arena’daki zorlu atmosferde de Maccabi’ye tempo fırsatı vermemek, onlara kolay sayı şansı tanımamak adına top kayıplarını minimize etmek yine önemli olacak. Bir kez daha Efes adına 10 ve altında top kaybı yapması galibiyetin anahtarları arasında diyebiliriz.

Brown vs Micic

Maccabi tempolu oynamayı seven, bunun yanında savunmada da kısalara iyi baskı yapan bir takım ki rakiplere ortalama 13.7 top kaybı yaptırıyorlar ve bu alanda da ligin en iyi 4. takımı konumundalar. İşte bu alanda öne çıkan isim de Lorenzo Brown‘dan başkası değil. Artık İspanyol milli takımının da formasını giyen tecrübeli oyun kurucu tam anlamıyla kariyerinin zirvesinde. Hücumda da takımı bir maestro gibi yönetiyor ve hem açık alanda geçiş hücumlarında hem de yarı sahada onun asistleri artı gerektiğinde taşın altına elini sokarak ürettiği skorlarla Maccabi seviye atlamış durumda. Karşısında ise son 3 yılda Euroleague’e damga vuran, tartışmasız ligin en iyi oyun kurucusu konumuna gelen bir isim, Vasilije Micic olacak. Elbette farklı tarzda iki isim ama fiziksel benzerlikleri, topa baskı konusundaki ekinlikleri ve yüksek saha görüşü artı basketbol IQ’ları ile aslında özünde bir çok benzer noktaları da bulunan iki yıldızdan bahsediyoruz. Bu eşleşmeden net olarak birinin istatistiksel üstünlük sağlayacağını söylemek güç çünkü iki oyuncu da farklı departmanlarda katkı verebiliyor. Burada önemli olan Micic’in Fenerbahçe maçındaki verimsiz oyununu geride bırakıp top kayıplarını azaltması, Larkin ile Clyburn’ün de bulunduğu bir ortamda zaman zaman skorer kimliğini cebine koyup organizatör lider kimliğine bürünebilmesi olacak. Bunu yapabildiği takdirde Brown falan dinlemez ve Efes’i galibiyete bir adım daha yaklaştırır.

Ribaundlar ve Ribaundlar

Zorlu bir deplasmanda oynuyor Efes ve burada Maccabi taraftarı ile bütünleşip tempo yapmayı çok seven bir takım. İşte bu noktada da ribaundlar büyük önem kazanıyor. Efes’in ribaundları kontrol etmesi tempoyu da kontrol edebilmesi adına çok kritik. Ancak şunu da belirtelim Efes rakip pota altında ribaund konusunda ligin en kötü takımı 7.8 ortalaması ile. Burada biraz daha aktif olup onların hızlı hücumlarına verimli başlamaması adına net ribaundlar çekmelerini de engellememiz gerekecek. Burada Zizic ve Dunston’a çok iş düşüyor. Diğer taraftan önemli bir istatistiğin de altını çizmek lazım. Maccabi ligin en iyi hücum ribaundu alan takımı, rakip pota altında maç başına 12.3 ribaund alıyor. Efes ise kendi potasında 25.6 ribaund ortalaması ile ligin en iyi 2. savunma ribaundu toplayan takımı! Yani özellikle Efes pota altında çetin ribaund mücadeleleri izleyeceğimiz bir maç olacak. Maccabi’ye ikinci şans sayıları vermemek, minimize etmek galibiyetin anahtarlarından biri.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …