Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Alba Berlin – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 12. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Mercedes-Benz Arena’da Alba Berlin‘e konuk olacak.

8 Aralık Perşembe günü saat 22:00’da başlayacak karşılaşmayı basketbolseveler S Sport ekranlarında izleyebilecekler. Gelin Fenerbahçe Beko‘nun bu zorlu deplasman mücadelesinin önizlemesini her zaman olduğu gibi birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Hücum Ribaundları

Temsilcimiz ribaundlar konusunda ligin orta şekerli takımları arasında yer alıyor. Nitekim hücum ribaundlarında da buna paralel şekilde maç başına 10.5 ile 7. sırada konumlanmış durumdayız. Ancak bu maçta rakip pota altında her zamankinden daha aktif olmamız gerekecek. Alba’nın özellikle evinde koşmayı ve tam sahayı kullanmayı ne kadar çok sevdiğini, koş-koş basketbolunu da ne kadar verimli oynadıklarını biliyoruz. Geçen hafta da burada Barça gibi savunmada disiplinli bir takımı kendi tempolarına çekip son topa kadar zorladıklarını görüdk. Aynı tuzağa düşmemek adına onların pota altından savunmamızı başlatmalıyız ve bu alanda hücum ribaundlarını zorlamak, en azından onların net ribaundlarla koşmaya başlamasını engellemek adına kritik olacak. Elbette burada Pierre ve Bjelica’nın yokluğu hissedilecek ama Booker, Motley, Hayes-Davis ve Jekiri bu alanda potansiyelli isimler. Hatta Metecan’ın enerjisi ve savaşçı kimliğinden de bu alanda yararlanmalı, ribaunlarda üstünlüğü onların pota altında da kurmalıyız. Tabi karşımızda ligin en uzun oyuncusu Koumadje’nin yanı sıra Thiemann ve Sikma gibi ribaundlar konusunda usta isimler olacak.

Topun Değeri

Tempo kontrolü demişken elbette bir diğer önemli konu da topun değeri olacak bu maçta Alba top çalma konusunda özel bir takım değil, hatta savunmalarının genel anlamda vasat olduğunu söylemek lazım. Ama bizim yapacağımız basit top kayıplarını da sevdikleri gibi açık sahada koşarak hemen cezalandıracak bir yapıda oynadıklarını da belirtmek lazım. Bu nedenle temsilcimiz Wilbekin’in yokluğunda omuzlarındaki yük iyice artan Calathes’e organizasyonda yardım etmesi kritik olacak. Guduric’in oynama ihtimali var ve o oynarsa topa yön verme konusunda bir elimiz daha olacak. Aksi durumda Şehmus ve İsmet’in de pas trafiğinin kurulması, doğru tercihlerin yapılması konusunda Calathes’e ciddi ölçüde katkı vermesi şart. Dediğim gibi Alba’nın temposunu yavaşlatmanın ve kontrol etmenin ilk adımı onların sahasında yapılacak aksiyonlardan geçiyor. Bunlardan biri ve belki de en önemli olanı da topun değerini bilmek, olabildiğince tercih hatası, yanlış şut seçimi yapmamak.

Pas Kanalları

Alba’nın hücumda bu kadar etkili olmasının nedeni sadece tempo değil elbette. Ellerinde Sikma gibi bir point-forvet var ve onu gerek yüksek postta gerekse alçak postta pas dağıtıcısı olarak kullanaıp içeriden dışarıya başlayan ya da uzundan uzunda kurulan köprülerle etkilim olan, yüksek seviyede organize hücumlar üretebiliyorlar. Elbette Lo ve Smith gibi guardların da organizasyon konusunda artık Euroleague’in tecrübeli isimleri olduğunu belirtelim ve Blatt’a da kocaman bir parantez açmadan geçmeyelim. Genç oyun kurucu gerçekten müthiş bir çıkış yakaladı ve bu sezon onun liderliğinde, organizasyonlarında Alba sınıf atlamış durumda. Calathes başta olmak üzere diğer guardlarımızın onun üzerindeki fiziksel teması sürekli yüksek tutmaları, oyunun diğer tarafında da onun üzerine oynayarak savunma zaaflarını değerlendirmemeiz gerekecek. Pas kanallarını azaltmanın, organizasyonlarını düzen dışına çıkarmanın yolu Blatt ve Sikma’yı olabildiğince topla buluşturmamak, top onlardayken rotasyonları doğru yapmak olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe, Manisa’yı Güle Oynaya Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik …