Güncel Haberler

RESMİ: Merkezefendi’den Peterka Takviyesi Geldi (Analiz)

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Yukatel Merkezefendi Belediyesi, Gielo’nun sakatlığı sonrası uzun rotasyonuna takviye yaptı.

Denizli ekibi, sezona Almanya’nın Wurzburg takımında başlayan Martin Peterka ile sezon sonuna kadar anlaştığını duyurdu.

2.05 metre boyunda olan 27 yaşındaki Çek uzun, BBL’de çıktığı 4 maçta ortalama 19.0 dakika sahada kalırken 5.0 sayı, 3.5 ribaund ile katkı verebilmişti. Kariyerinde daha önce Nymburk ve Braunschweig takımlarında da forma giyen Peterka, Çekya milli takımının da formasını giyiyor.

OYUNCU ANALİZİ:

Merkezefendi, son dönemde kendileri adına hedef maçlar diyebileceğimiz maçları üst üste kazandı ve bu nedenle de alt sıralardaki diğer rakiplerine nazaran avantajlı konumdalar ama tabiki işi sıkı tutmak istiyorlar ve Gielo’nun 6-8 hafta sahalarda uzak kalacak olmasıyla rotasyonda çıkacak açığı hiç vakit kaybetmeden kapattılar.

Elbette Peterka, Gielo’dan farklı bir oyuncu. Onun gibi bir forvet değil, dörtbuçuk numara diyebileceğimiz bir isim. Çekya milli takımında son olarak Eurobasket’de izleme şansımız olmuştu. Hem Vesely ve Balvin ile beraber sahada yer alıp 4 numarada oynadığını, hem de onların dinlenmesi gerektiği ya da faul problemine girdiği anlarda direkt 5 numrada da görev aldığını görmüştük. Artılarına bakacak olursak; ilk sıraya elbette dış şut tehditini yazabiliriz. Bir uzuna göre çabuk ve düzgün bir mekaniği var, bunun avantajıyla ceza şutlarında savunmacıları gafil avlayıp boş üçlükler bulabiliyor. Saha yerleşimi konusunda kendisini geliştirmiş bir isim, özellikle boyalı alanı kullanmayı seven uzunlar sahadayken, kendisini yay gerisinde unutturmayı biliyor. Yüzü dönük tehditi de var, bir kaç dribbling üstünden potaya yönelebiliyor. Basketbol IQ’su yüksek bir uzun, bu da top kayıplarını minimize etmesini sağlıyor, genelde tercih hataları yapmıyor ve oyunu zorlamıyor. Pota altında da topsuz katlar sonrası aldığı pasları dengeli ve yüzdeli bitiriyor, iki elini de kullanabiliyor.

Gelelim eksiklerine. Öncelikle 4 numara için bacakları ağır, atletizm seviyesi vasat bir oyuncu. Bu nedenle de perimetreden potaya atak, çabuk ve atlet uzunlara karşı çaresiz kalabiliyor. Ayrıca yine ikili oyun savumasındaki adam değişmelerde kısaların karşısında bırakmayı pek istemeyeceğiniz bir uzun. Diğer taraftan fiziksel temastan kaçmayan, sert, savaşçı, çalışkan ve disiplinli bir oyuncu olduğunun da altını çizelim. Hücumda sırtı dönük silahları sınırlı ve genelde ceza üçlükleri ya da ikili oyunlar sonrası devrilmesi ya da zayıf taraftan yaptığı katlar sonrası bulduğu sayılarla skora katkı verebiliyor. Pozisyonuna göre iyi bir ribaundçu değil, genelde çemberden uzak kalması ve atletik özelliklerinin vasat olması bu konudaki en önemli faktörler elbette.

Merkezefendi’nin elinde Hamilton gibi çember altında dominant, potaya yakın oynamayı seven bir isim var. Her iki pota altında da o sahadeyken Peterka’nın alan paylaşımı konusunda takımı rahatlatacağı bir gerçek. Perimetre gerisinde kalarak içerden dışarı penetre eden kısaların onu beslemesi ile çok faydalı olacaktır. Diğer taraftan kaliteli karakteri, çalışkanlığı, her zaman kendisini hazır tutabilmesi ve savaşçı kimliği ile takıma hızlıca uyum sağlayacağını düşünüyorum. Ondan elbette her maç 10 sayı, 5 ribaund üzeri katkılar beklemek yanlış olur. Bir rol oyuncusu olduğunun, tamamlayıcı olduğunun altını çizelim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …