Güncel Haberler

Maç Analizi: Anadolu Efes, Hücum Çeşitliliğini Kullanıp Barça’yı Devirdi

Turkish Airlines Euroleague 8.hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes konuk ettiği formda FC Barcelona‘yı 96-86’lık skorla devirmeyi başardı.

Bu sonuçla Anadolu Efes derecesini 3 galibiyet-5 mağlubiyet yaparken, Barça ise yola 5 galibiyet-3 mağlubiyet ile devam etti.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Temsilcimizde Will Clyburn 24 sayı, 4-8 3sayı, 6 ribaund, 2 asist, Vasilije Micic 22 sayı, 3 ribaund, 5 asist, 4 top çalma, Elijah Bryant 16 sayı, 5 ribaund ve Amath M’Baye 13 sayı ile galibiyeti getiren başlıca isimlerdi.

Barça cephesinde ise Nicolas Laprovittola 28 sayı, 5-8 3sayı, 2 ribaund, 2 asist ile maçın en skorer ismi olurken, Sertaç Şanlı 18 sayı, 6 ribaund, 3 asist, Cory Higgins 14 sayı, 2 ribaund, 2 asist ve Nikola Kalinci 10 sayı, 4 ribaund ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Efes bu sezon savunmada sınıfta kaldığı bir çok maç oynamıştı ve agresiflik, enerji gibi konularda beklentileri karşılayamamıştı. Ama maça bu anlamda rakibe mesaj vererek başladılar. Maçın ilk bölümünde Barça’ya neredeyse potayı göstermediler. Ancak çeyreğin ikinci bölümünde Sertaç’dan üst üste gelen 6 sayıyı durduramayınca Barça’nın bizi yakalayıp öne geçmesine de engel olamadık. Hücumda bir türlü istediğimiz ritmi bulamadığımız ilk çeyrekte üretimde zorlandık ve 16-22 geride kapattık ilk 10 dakikayı. İkinci çeyrekte ise hücumda daha organize bir Efes izledik. Micic’in Barça’nın sıkıştırmalarına karşı köşere gönderdiği akıllı paslardan üçlükler çıkartınca öne de geçmeyi başardık. Karşılıklı basketlerle geçilen, savunmaların zorlandığı anlarda bir sayı ile de olsa önde kalmayı başardık. İkinci çeyrekteki temel sıkıntı ise verdiğimiz hücum ribaundları sonrası Barça’nın bulduğu 2. şans sayılarıydı. Son bölümde Clyburn’ün de devreye girerek M’Baye’ye eşlik etmesiyle biraz daha rahatladık ve soyunma odasına 45-41 önde girdik.

Bu sezon 3. çeyrekleri en iyi oynayan takım olarak öne çıkan Barça karçısında ikinci yarıya nefis bir giriş yaptık. Savunmada tam olarak vidaları sıktığımız ve onlara çemberi göstermediğimiz bir bölüm geçtik. Barça’yı top kayıplarına zorladık savunma kaynaklı sayılarla 8-0’lık bir seri yakaladık. Rakibimize 3 dakika boyunca sayı göstermedik ve psikolojik üstünlüğü net olarak ele geçirdik. M’Baye’nin savunmada oluşturduğu duvar ve Barça uzunlarına yaptığı kritik bloklar sayesinde enerjimizi yükselttik ve hücumda Micic’in birebirleri ile potaya yaptığı ataklara Barça çözüm bulamayınca farkı çift hanelere çıkardık. Son saniyelerde Sertaç’dan yediğimiz üçlükden dolayı fark tek hanelere indi ve 30 dakikayı 66-57 önde kapattık. Final çeyreğine girmeden önce Barcelona koçu Jasikevicius aralarındaki gerilim nedeniyle Kalinic’i soyunma odasına gönderdi. Bu çeyrekte tam anlamıyla Clyburn şov izledik. Önce Abrines karşısında sonra Orioli karşısında tecrübesini ve kalitesini net olarak ortaya koyan yıldız forvet, özellikle bulduğu kritik şutlarla Barça’nın direncini tamamen kırdı ve farkı sürekli 8-10 bandında tutmamızı sağladı. Son bölümde Laprovittola’nın ekstra sayılarıyla bir dönüş deneyen Barça’nın nefesi yetmedi ve Efes sahadan 10 sayı farkla galip ayrılmayı başardı.

Efes bir süredir beklenen reaksiyonu Barça karşısında gösterdi ve aradığı galibiyeti almış oldu nihayet. Burada temsilcimiz adına yazacağımız bir kaç tane önemli artı var sezonun geri kalanı için. Öncelikle ilk yarıda Bryant ve M’Baye artı Polonara gibi x-faktörleri devreye sokarak onlardan skor katkısı aldık, Micic’e çok iyi eşlik ettiler. İkinci yarıda ise devreye Clyburn’ü sokarak aslında bir nevi Micic ile Clyburn’ün omuzlarındaki skor yükünü bu sefer iki devreye bölmüş olduk. Bunun yanında Polonara ile M’Baye’nin nihayet beklentileri karşılamaları, koç Ataman’ın zaman zaman Polonara’yı 5 numara çekerek onu daha verimli kullanması dikkatlerden kaçmadı. Bu artılarla beraber elbette verilen hücum ribaundlarının can sıktığını, halen 5 numarada en verimli oyuncumuzun Dunston olduğunu ve Zizic ile Pleiss’ın verimsiz kaldıklarını da belirtelim. Bu eksilere rağmen Larkin’den yoksun olarak oynamaya alışan, Taylor’ı da hem savunmada hem de hücumda devreye sokmaya başlayan Efes adına güzel bir reaksiyon galibiyeti oldu. Bu derslerle beraber artıları devam ettirip eksileri toparlayabilirlerse bir seri yakalamaları içten bile olmaz.

https://youtu.be/IK_R0o-lBxg

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …