Güncel Haberler

Maç Analizi: Milliler, Çok İyi Savaştı Ama Sonunu Getiremedi!

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri 2. tur I grubu mücadelesinde A Milli Takımımız, Belgrad’da konuk olduğu Sırbistan karşısında çok iyi savaştı ama maç topunu Wilbekin ile kullanamadı ve 77-76’lık skorla kaybetti.

Bu sonuçla Ay-Yıldızlılar 3 galibiyette kaldılar ve hem Yunanistan hem de Sırbistan’a karşı ikili averajda da geriye düştükleri için Dünya Kupası biletini artık mucizelere bırakmış oldular. Sırbistan ise 5 galibiyete ulaşarak Dünya Kupası yolunda önemli bir avantaj yakalamış oldu.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Sırbistan’da Marko Guduric 18 sayı, 3 ribaund, 4 asist ile öne çıkarken, Dusan Ristic 16 sayı, 4-4 3sayı, 4 ribaund, Ognjen Dobric 11 sayı, 4 ribaund ve Luka Mitrovic 10 sayı, 2 ribaund ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Milli takımımızda ise Scottie Wilbekin 22 sayı, 5-9 3sayı, 2 ribaund, 3 asist ile etkili olurken, Onuralp Bitim 18 sayı, 5 ribaund, 2 asist ve Kenan Sipahi 11 sayı, 3-4 3sayı, 2 asist ile direnen diğer isimlerdi.

EDİTÖR YOURMU:

Tıpkı Belçika maçında olduğu agresif bir başlangıç yaptık ve sürekli penetre ederek Sırpların savunmasını zorlayarak öne geçmeyi başardık. Özellikle Kenan’ın hücumdaki ekstra skor katkısı ve takımı çok iyi organize etmesiyle farkı açmaya başladık. Ancak Sadık Emir’in erken 2 faulle kenara gitmesi sonucu adam değişme savunmalarında konsantrasyonumuzu kaybettik ve rotasyonlarda sorun yaşamaya başladık. Tecrübeli Sırp oyuncular bu hataları çok iyi işleyerek takımlarını öne taşıdılar. Kenan’ın kenarda olduğu anlarda hücumda da organize olmakta zorlandık ve ilk çeyreği 24-21 geride kapattık. İkinci çeyreğin daha 3. dakikasına girmeden takım faul hakkımı doldurduk, sertlik dozajını ayarlayamamamız ve basit fauller canımızı sıktı. Bunun üstüne verdiğimiz hücum ribaundları ve top kayıpları da geldi ama hatalarımızı iyi değerlendiremedi ev sahibi, farkı açamadılar. Ancak ilk çeyreğin aksine potaya gitmeyi unutmamız ve zorlama üçlükler nedeniyle yüzdemizin düşmesi Sırplar’ın farkı açmasını sağladı, 6-0’lık seri yakaladılar. 5 dakika sayı üretemediğimiz bu anların sonunu Wilbekin bulduğu kritik üçlükle sonlandırdı. Sırbistan farkı 8 sayıya kadar çıkarsa da son bölümde tekrar potaya gitmeye başlamamız sayesinde üretimi verimli hale getirdik ve 8 hücum ribaundu verdiğimiz, sadece yüde 25 ile şut attığımız devreyi sadece 3 sayı farkla, 37-34 geride kapattık.

İkinci yarının hemen başında farkı bir sayıya indirerek moral bulduk. Ama tam havaya girdik derken Kenan’ın 4. faulünü yaparak kenara gitmesi düzenlerimizi bozdu. Yine de pes etmedik ve Onuralp’dan üst üste gelen 5 sayıyla maça ortak olduk, hatta 1 sayı ile öne geçtik. Çeyreğin sonuna 4 dakika kala Sadık Emir’in basit bir hatayla dörtlemesi ve benche gelirken bankı tekmelemesi ile Guduric üst üste 4 serbest atış kullandı ve hepsini skora çevirerek takımını 3 sayı öne geçirdi. Farkı tekrar 7 sayıya çıkarıp direncimizi kırma noktasına gelmişlerdi tehlike anında kırınız modundaki Wilbekin’in kritik üçlüğü ardından Onurlap’in basketiyle farkı 2 sayıya indirip maça yeniden ortak olduk. Sırbistan hücumunda Dobric’in penetresine Yiğitcan’ın yaptığı müthiş blokla başlayan hızlı hücumumuz Wilbekin’in serbest atışlarıyla tamamlandı ve 8-0’lık seriyle çeyreği 54-54 berabere tamamlamış olduk. Final çeyreğine Wilbekin’in üçlüğü ile moralli bir giriş yaptık. Sonrasında iki takım da karşılıklı sayılar bularak dengenin bozulmasına izin vermedi. Skor 63-63 iken Onuralp kendisine yapılan sportmenlik dışı faulde çizgide hata yapmadı ki sonrasında hücumün devamında Wilbekin de çizgiden ikide iki yapınca 4 sayı öne geçtik. Sonrasında Guduric’in skorer oyununa çözüm bulamadık ve maça 70-70’de denge geldi. Ardından Dobric kritik bir üçlükle Sırplar’ı 3 farkla öne geçirdi, biz de Kenan ile hemen cevap verdik. Bitime 2 dakika kala Wilbekin bir kez daha sahne alarak el yakan topların kullanıldığı anlarda bulduğu üçlükle millileri 75-76 öne geçirdi. Guduric çizgide hata yapmadı ve takımını 77-76 öne geçirdi. Millilerimizin hücumunda ise Wilbekin akıllıca potaya giderek faulü aldı ve çizgiye gitti ama maalesef 0 çekti! Ardından önce Sırplar sonra da biz kritik hücumları değerleniremedik. Bitime 12 saniye kala top kaybı yaptı ev sahibi. Maç topunu Wilbekin ile kullanmaya karar verdik. Skorer oyuncu akıllıca potaya gitti ama faul de alabilirim diye düşünerek karanlığa daldı, pozisyonu çok fazla zorladı ve kötü açıdan kullanmak zorunda kaldığı atıştan da isabet çıkaramadı.

Milli takımımız tamam mı devam mı niteliğinde bu kritik maçı maalesef kaybetti. Hem Yunanistan hem de Sırbistan’a karşı ikili averajda da geride kaldığımız için artık Dünya Kupası bileti kapma şansımız kalmadı. Ama şunu söylemek lazım bu takım Belçika maçında olduğu gibi yine mücadelesi, agresifliği, yüksek enerjisi ve pes etmeyen yapısı ile kesinlikle alkışları haketti. Evet basit hatalar yapıldı, evet kritik anlardaki atışları sokamadık belki ama bu zorlu atmosferde işi son topa kadar getirmemiz çok önemliydi. Maalesef millilerimiz benzer kadrolarla çıktığı diğer kış maçlarını bu şekilde oynasalardı belki de bu maçı kaybetsek de şansımızı sürdürüyor olacaktık. Yıldızlarımızın olmadığı maçlarda enerji, agresiflik ve top paylaşımı konusunda bu yolda devam ettiğimiz sürece başarılı oluruz. Artık hedef 2025 EuroBasket’e katılmak olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Wilbekin ile Larkin Tahkime Gittiler

Bu yaz 2024 Paris Olimpiyat Ön Elemeleri için düzenlenen Milli Takım kampına katılmayan iki devşirme …