Güncel Haberler

RESMİ: Bursaspor’dan Thornwell Hamlesi Geldi (Analiz)

Ülkemizi 7DAYS EuroCup‘da temsil eden Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Frutti Extra Bursaspor, kadrosunu NBA patentli bir kanat oyuncusu ile güçlendirdi.

Geçen sezon Ratioparhm Ulm forması ile izlediğimiz Sindarius Thornwell ile sezon sonuna kadar anlaştıklarını açıkladılar.

27 yaşında olan 1.93 metre boyundaki Amerikalı kanat oyuncusu hem 2 hem de 3 numarada görev alabiliyor. Geçen sezon BBL’de 29 maçta ortalama 31 dakika süre alırken 13.4 sayı, yüzde 38.5 3sayı, 5.6 ribaund, 2.2 asist, 1.2 top çalma ve EuroCup sahnesinde ise 13 maçta ortalama 29.3 dakika süre alırken 10.5 sayı, yüzde 40.4 3sayı, 5.2 ribaund, 2.1 asist ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

NBA’de Clippers, Magic ve Pelicans formalarıyla 3 sezonda toplamda 160 maça çıkan ve ortalama 10.8 dakika süre alarak 2.5 sayı, 1.3 ribaund istatistikleriyle katkı veren tecrübeli bir isim Thornwell. 2021-22’de ilk kez ülkesinden dışarı çıkmış ve Ulm’da çaylak sezonunu geçirmişti. Gelin onu biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım. Hücumda birden fazla opsiyonla skor üretebilen, komple bir silah olduğunu, bunu da EuroCup sahnesinde kanıtladığını belirtelim. Dribbling üstünden kendi skorunu yaratabildiği gibi, dış şut tehditi de yüksek. Yine hem dribbling üstünden hem de ceza şutlarında üçlük isabetlerle takımına önemli seviyede skor katkısı yapabiliyor. Potaya atak etmeyi seven bir kanat oyuncusu, temas almaktan kaçınıyor ve güçlü fiziği ile pozisyonları potaya kadar gidip bitirebiliyor ki bu sayede de bol bol faul çizgisine gidiyor, bu alandan getirdiği skor katkısı da yüksek. Teması seviyor demişken, sırtı dönük birebiri de var. Kendisine göre fiziksel dezavantajları bulunsun bulunması her rakibine karşı alçak posta inebiliyor, fiziksel artıları ve mücadeleci kimliği ile öne çıkıyor. Bu artıları ribaundlar konusunda da verimli kullanıyor. Pozisyonuna göre çok iyi bir ribaundçu, geçen sezon EuroCup sahnesinde bir uzun forvet kadar ribaund ortalamasına sahipti. Atletik özellikleri ve güçlü fiziği çabuk elleri ve ayakları ile birleşince savunmada da çok önemli bir silah çıkarıyor karşımıza. Ayrıca yine teması sevmesi ve mücadeleci kimliği oyunun bu alanında da onun enerjisini, agresifliğini ön plana çıkarıyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara. Geçen sezonki istatistikleri bize yay gerisinden istikrarlı bir şutör olduğunu söylüyor ama kariyerinde bu konuda inişler çıkışlar yaşadığını biliyoruz, maç ve maç da bu sorunu yaşayabiliyor, şut seçimleri konusunda dikkatli olmalı özellikle yay gerisinden. Ayrıca savunma karşısındayken zor şutları kullanmayı seviyor, bu da zaman zaman verimliliğinin düşmesine neden oluyor. Bir kanat oyuncusu olarak topsuz oyununu da geliştirmesi gerekiyor. Diğer taraftan genel anlamda konsantrasyon sorunu yaşayabiliyor hücumda, basit top kayıpları izleyebiliyoruz ondan. Son olarak savunmada agresifliği ve enerjisi ile öne çıkan, teması seven bir isim ama bu dozu kaçırıdığı anlarda erken faul problemine girebiliyor, kendisini daha iyi kontrol etmeli.

Thornwell, oyunu iyi okuyan, zeki, güçlü ve mücadeleci kimliği üst seviyede olan bir isim. Evet ondan hücumda bir yıldız performansı beklememek lazım, herşeyden azar azar yapabilen komple bir silah. Topa yön vermeyi ve dribbling yapmayı sevmesi bir dezavantaj gibi görünse de Bursaspor’da yanında oynayacağı oyunculara göre bu bir avantaja da dönüşebilir. Örneğin Clemmons ve Onuralp ile beraber oynadığında bunun bir sakıncası olması, hattar artıları da olabilir. Ama elbette Needham sahadayken, birincil top yönlendiricisinin, dribbling hakkının onda olduğunu bilerek bitirici rolünde görev alması gerekecek. Özetle sezonun bu kısmında, kısıtlı oyuncu havuzunda Bursaspor iyi iş çıkarmış diyebiliriz. 2-3 numaradaki eksiklerini tamamlayabilecek, gerektiğinde Onuralp ya da Yiğitcan ile de beraber kanatları paylaşabilecek değerli bir transfer. Özellikle fiziksel oyunu ve mücadeleci kimliği ile Bursaspor taraftarının çok seveceği bir isim olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …