Güncel Haberler

Analiz: 2022-23 Euroleague Sezonu Yükselen Yıldız Adayları

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunda heyecan daha yeni başlamışken ben de sizler için Yükselen Yıldız yani bir başka deyişle en iyi genç oyuncu seçilebilecek isimleri derledim.

Modern Euroleague döneminde yani 2000 yılında bu yana bu prestijli ödülü Danilo Gallinari, Ricky Rubio, Nikola Mirotic, Bogdan Bogdanovic gibi isimlerin kazandığını hatırlatalım ki genç oyuncular kariyerleri için bu ödülün neden önemli olduğunu daha iyi anlasınlar.

Son bir not. Bu ödül için aday olmanın şartı 1 Temmuz 2023 tarihinde ilgili oyuncunun 21 yaş veya altında kalmış olması.

*** Oyuncular alfabetik olarak sıralanmıştır.

Alen Smailagic (Partizan)

Sırp uzun sezonun ilk kısmını sakatlığı nedeniyle kaçıracak, bu da onu ödül yarışında negatif etkileyebilir ama yetenekleri ve yüksek potansiyeli ile aday listesinde yer almayı hakeden bir isim kesinlikle. Partizan’daki ilk sezonunda çok iyi performanslara imza atmış, mevcuttaki silahları ve yetenekleriyle yıldız ışığı saçmıştı. Tam sağlığına kavuştuğunda, 22 yaşındaki çok yönlü uzunu Partizan’da önemli bir rol bekliyor ve kendisini Euroleague sahnesinde gösterme fırsatı olacak.

Gabriele Procida (Alba Berlin)

Henüz 20 yaşında olan Procida kendi yaş grubunda en iyi oyunculardan biri ve Alba onunla uzun süreli bir kontrat imzalayarak çatısı altında bir üst seviyeye çıkarmayı istediğini göstermiş oldu. Fizikli kanat oyuncusu geçen sezon Fortitudo’da direkt katkı veren bir oyuncuydu, Serie A’da dış şut tehditi ve atletizmi sayesinde potaya yaptığı ataklarla önemli bir silah olduğunu gösterdi. Elbette burada Eurolegue’de üstünde çok daha fazla baskı olacak ama hazırlık döneminde ve ilk hafta maçında bunu yenebileceğinin sinyallerini de hem mental hem de fiziksel olarak verdi.

Jaime Pradilla (Valencia)

Pradilla geçen kendisine verilen süreleri çok iyi değerlendirmiş ve EuroCup’da iki sayılık isabet oranında zirvede yer almış, dikkatleri üstüne çekmişti. Yakaladığı yüzde 79.8 isaber oranı 2005’den bu yana organizasyonda görülen en yüksek rakamdı bu alanda. Valencia’nın yarı finale giden yolculuğunda ortalama 16 dakika süre alırken 8.7 sayı, 4.0 ribaund istatistikleriyle katkı vermişti. Bir önceki sezon da Valencia formasıyla 17 Euroleague maçında boy göstermişti. 21 yaşındaki uzun şimdi çok daha ciddi süreler ve önemli bir sorumluluk alacak Euroleague’deki ikinci sezonunda.

Matthew Strazel (AS Monaco)

Geride bıraktığımız 3 sezonda Asvel forması ile tam 66 Euroleague maçına çıkmış olan Strazel, tartışmasız bu listenin en tecrübeli ismi. Henüz 20 yaşında olmasına rağmen Monaco ile 4. Euroleague sezonuna başlayacak ve benchten geleceği önemli bir role sahip olacak. Halihazırda takımda bulunan James, Loyd ve Asvel’den eski takım arkadaşı Okobo’dan öğrenmeye devam edecek, onların sürelerini enerjisi ve yetenekleriyle dengelemeye çalışacak.

Nico Mannion (Virtus Bologna)

Mannion’un İtalya’daki ilk sezonu bireysel performans açısından planlandığı gibi gitmedi diyebiliriz. Sezon başında yakalandığı bir virüs onun İtalya milli takımında ilk beşe kadar yükselmesini ve Virtus Bologna’nın ana hedeflerinden biri haline gelmesini sağlayan özelliklerini sergilemesine engel oldu. Her ne kadar sahada istediklerini yapamamış olsa da etrafındaki tecrübeli oyunculardan öğrenmeye devam etti ve 21 yaşındaki genç yıldız adayı artık tam gücünde, sağlığına kavuştu, bu sezon Euroleague sahnesinde kendisini kanıtlamak adına önemli bir sınav verecek.

Rokas Jokubaitis (FC Barcelona)

Geçen sezon Yükselen Yıldız ödülünün sahibi olan Jokubaitis, Barça forması ile ilk sezonunda beklentileri karşılamıştı. Bir önceki sezona göre süreleri azalmış olsa da skor, asist, ribaund ve şut yüzdesi gibi tüm departmanlarda katkısını yükseltirken, kenardan gelerek oyuna kattığı enerji ve savunmadaki sertlik çok değerliydi. Kasım’da 22 yaşına girecej olan Litvanyalı guard bu sezon da katkısını aynı şekilde sürdürmeye devam ederse Euroleague tarihinde bu ödülü üst üste 2. kez kazanan 4. oyuncu olabilir.

Yam Madar (Partizan)

Madar, ülkesi İsrail’in dışında ilk geçirdiği sezonda, koç Obradovic’in kanatları altında Partizan forması ile öğrenme hızını arttırdı. Aralık ayında 22 yaşına girecek olan Madar, şuana kadar skorer özellikler ve pas yetenekleri ile Euroleague’de bir takıma liderlik edebileceğini gösterdi ama istikrar şuanda en büyük problemi. EuroCup’da geçirdiği 1 sezonluk tecrübenin ardından şimdi Euroleague sahnesinde kendisini kanıtlamaya çalışacak ve bir büyük daha adım atabilirse sezonu da Yükselen Yıldız ödülünü kazanarak kapatabilir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …