Güncel Haberler

Analiz: EuroCup B Grubu (Türk Telekom)

7DAYS EuroCup‘da 2022-23 sezonu heyecanı başlıyor ve ben de sizler için ilk günde sahne olacak temsilcimiz Türk Telekom‘un grubunu mercek altına alacağım.

Öncelikle kısaca formatı hatırlatalım. Geçen sezon olduğu gibi grupta 10 takım var ve ilk 8 sırada yer alan takımlar play-off bileti kapacak. Bu takımlar A grubundaki takımlarla 1-8, 2-7 şeklinde tek maçlı eleme sistemi ile yola devam edecekler. Grubunda rakibine göre üst sırada yer almış ya da daha fazla puan toplamış takımlar eşleşmedeki tek maça ev sahipliği yapacak.

Gelin bu gruptaki, yani B grubundaki takımları güç sıralamasına göre inceleyelim. Keyifli okumalar.

GRAN CANARIA

İspanyol ekibi geçen sezon da olduğu gibi yine EuroCup’ın favorilerinden biri. Koç Lakovic yönetiminde yeniden yapılanma sürecine girdiler ve önemli isimleri kadroda tutarken, takviyelerle de güçlendiler. Geçen sezon çeyrek finalde kötü bir sürprize imza atarak sonrasında Endesa’ya veda edecek olan Andorra’ya son topta elenmişlerdi. Şimdi hedefleri en az yarı final ve bu grubun da favorisi konumundalar.

Kadrolarına baktığımızda ise öne çıkan isim Polonya milli takımında da Eurobasket’de iyi bir turnuva geçiren AJ Slaughter olacak. Tecrübeli ve dribbling üstünden kendi skorunu her pozisyonda yaratabilmesi sayesinde EuroCup seviyesinde çok önemli bir silah. Aynı onun gibi Polonya milli takımında iyi işlere imza atmış genç uzun Alec Balcerowski de takımın çok şey beklediği bir diğer isim konumunda. Bu oyuncuların yanında Ferran Bassas, Vitor Benite, Andrew Albicy, Nicolas Brussino, John Shurna, Damien Inglis, Oliver Stevic, Khalifa Diop gibi değerli parçarla da var.

BUDUCNOST

Karadağ temsilcisi geçen sezob beklentileri tam olarak karşılayamış ve grubu 5. sırada bitirdikten sonra ilk turda da denk rakiplerinden Andorra’ya elenmekten kurtulamamıştı. Yeni sezona koç Jovanovic ile yeni bir kadroyla giriyorlar. Bu kez hedefleri en az çeyrek final olacak ve bu dişlerine göre olan grupta da özellikle iç sahadaki ateşli atmosferin avantajını kullanarak ilk 2 sırayı zorlayabilirler.

Kadrolarına baktığımızda ise son 2 yılda Almanya ve İspanya gibi üst düzey liglerde kendisini kanıtlamış bir skorer olan Trae Bell-Haynes en güvendikleri isim konumunda. Pota altında ise Gaziantep ile MVP sezonu geçiren Fransız uzun Alpha Kaba olacak. BSL’den sonra kendisini EuroCup’da da kanıtlamaya çalışacak. Bu isimler dışında Phil Booth, Igor Drobnjak, Cameron Reynolds, Edin Atic, Aaron White, Marko Jagodic-Kuridza ve Kenan Kamenjas gibi deüerli siahlara da sahipler.

TÜRK TELEKOM

Temsilcimiz koç Can yönetiminde kadrosunu tamamen yeniledi ve geçen sezonki hayal kırıklığını unutturmak istiyorlar. Geçen sezon gruplarını 6. sırada tamamladıktan sonra ilk turda da Cedevita’ya farklı kaybederek erken vedadan kurtulamamışlardı. Şimdi hedefleri grubu ilk 4 sırada bitirmek ve en az çeyrek final görmek olacak.

Ankara ekibinin yenilenmiş kadrosunda öne çıkan isim Jerian Grant olacak. NBA patentli skorer guard, Milano’da alternatif guard olarak kendisini kanıtladı diyebiliriz. Şimdi takımın ana skoreri olarak EuroCup’da önemli bir sınav verecek. Onunla beraber takımın yeni uzunu Tyrique Jones da yıldız kumaşına sahip. İtalya’da Pesaro’da kendisini bir alt seviyede kanıtlamıştı. Atletik özellikleri, güçlü fiziği ve çabuk ayakları sayesinde moder uzun tanımını tam olarak karşılıyor. Bu 2 yıldızla beraber Tony Taylor, Nate Sestina, Axel Bouteille, Semih Erden, Berk Demir, Erkan Yılmaz da takımın diğer önemli parçaları konumundalar.

PROMITHEAS

Yunan ekibi geçen sezon grubunda sadece 4 galibiyet toplayabilmişti ve son sırada yer almıştı. Şimdi koç Giatras yönetiminde yeni bir kadro kurdular ve hedefleri bu sezon alt sıralardan kurtularak play-off bileti kapmak olacak. Çeyrek final kalibresinde bir takım olduklarını düşünüyorum.

Ellerindeki yeni kadroya baktığımızda NBA patentli skorer Joe Young öne çıkan isim konumunda. Çin’de geçirdiği sayı rekorlarıyla dolu sezonların ardından kariyerinde ilk kez Avrupa’da boy gösterecek ve takımın en önemli silahı konumuda. Takımın diğer önemli ismi ise NBA’de şansını denedikten ve beklentileri karşılayamadıktan sonra tekrar Avrupa’ya dönen Arnoldas Kulboka olacak. Hem 3 hem de 4 numarada görev alabilen, dış şut tehditi de olan önemli silah Litvanyalı forvet. Bu 2 ismin yanında Anthony Cowan, Trevis Simpson, Jericole Hellems ve George Conditt de takımın diğer önemli parçaları konumundalar.

HAMBURG TOWERS

Geçen sezonu 7. sırada tamamlayan ve sonrasında güçlü Valencia’ya ilk turda beklendiği gibi elenen Alman ekibi, yeni koç Korner yönetiminde kadrosunu değiştirdi ve hedefleri grupta ilk 4 sırayı zorlamak, ardından da çeyrek final biletini kapmak olacak.

Yeni kadrolarında öne çıkan isim Kendale McCullum olacak. Amerikalı skorer geçen sezon Alman liginde kendisini kanıtlamıştı, şimdi bir üst seviyede şansını deneyecek, yüksek potansiyeli sahip, takip edilmesi gereken bir isim. Onunla beraber takımın diğer önemli silahı ise Yoeli Childs olacak. Güçlü fiziği, pota altındaki yüzdeli bitirişleri ve ribaundlardaki etkisi ile çok faydalı bir uzun. Bu isimlerle beraber James Woodard, Ziga Samar, Lukas Meisner, Seth Hinrichs, Marvin Clark ve Jonas Wohlfarth-Bottermann takımın diğer silahları konumundalar.

HAPOEL TEL AVIV

Uzun yıllardır Avrupa kupalarından uzakta kalmış olan başkentin ikinci ekibi EuroCup sahnesinde boy gösterecek. Koç Danny Franco yönetiminde iddialı bir kadro kurdular ve ilk 4 sırayı zorlayıp play-off bileti kapabileceklerini düşünüyorum. “Takım” olmayı başarabilirlerse bu hedefler gayet gerçekçi seviyede.

Ellerindeki kadroya baktığımızda eski Bursasporlu, NBA patentli oyun kurucu Xavier Munford öne çıkan isim konumunda. Onun tecrübesi, liderlik özellikleri ve gerektiğinde skor yükünü çekebilecek potansiyele sahip olması takıma sınıf atlatmış durumda. Diğer önemli isim ise kendisini özellikle Pro A’da kanıtlamış olan etkili uzun Chris Horton. Hem içeriden hem de dışarıdan silahlarının olmasının yanı sıra ribaundlarda da dominant bir isim. Bu oyuncuların dışında Bar Timor, J’Covan Brown, JP Tokoto, Jaylen Hoard, Tomer Gibat, Jordan McRae gibi silahlara da sahipler.

TRENTO

İtalyan ekibi geçen sezonun en büyük hayal kırıklıklarından biriydi. Grubunu sadece 1 galibiyetle son sırada tamamlamışlardı ki Serie A’da düşme hattından son haftalarda kurtulabilmişlerdi. Yeni sezona koç Molin ile kadrolarını değiştirerek başladılar ve en azından kağıt üstünde geçen sezona göre daha iyi durumdalar. Diğer gruba göre nispeten daha kolay olan bu grupta ilk 8 sırada kendilerine yer bulabileceklerini düşünüyorum.

Kadrolarına baktığımızda öne çıkan ismin İtalyan guard Diego Flaccadori olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce büyük takımlarda da fırsat bulmuş ama kalıcı olamamıştı. Ama halen 26 yaşında olduğunu ve potansiyelli bir isim olduğunu belirtelim, skorer kimliği ile takımın en güvendiği isim. Onunla beraber Letonya milli takımında da kendisine artık kalıcı bir yer bulan Andrejis Grazulis diğer önemli isim. Çok yönlü oyunu ve gerektiğinde skora da katkı vermesiyle değerli bir tamamlayıcı. Bu isimlerle beraber Matteo Spagnolo, Toto Forray, Drew Crawford, Trent Lockett ve Darion Atkins de kadronun önemli silahları konumundalar.

LONDON LIONS

Lions da EuroCup’ın bir diğer yeni takımı. Tarihlerinde ilk kez bu organizasyonda boy gösterecekler. Koç Schmidt yönetiminde burada kalıcı olabilmek adına önemli takviyeler yaptılar, yepyeni bir takım kurdular. Elbette hedefleri 8. sıradan da olsa play-off bileti olacak. Adaptasyon sürecini atlatırken fazla kayıp yaşamazlarsa gerçekleşebilecek bir hedef bu grupta.

Kadrolarına baktığımızda yakından tanıdığımız Amerikalı forvet Sam Dekker öne çıkan isim konumunda. Son olarak Bahçeşehir forması ile Europe Cup’ı kazanan tecrübeli forvet, dış şut tehditi, yüzü dönük silahları ve ribaundlara katkısı ile komple bir hücum silahı. Yine bir diğer tanıdık forvet, son olarak Tofaş forması giymiş olan Tomislav Zubcic de takımın diğer önemli silahı. O da dış şut tehditi yüksek olan, tecrübesi ile bu seviyelerin aranan ismi konumunda olan bir oyuncu. Bu iki değerli silahın yanı sıra ellerinde Aaron Best, Luke Nelson, Tarik Phillip, Vojtech Hruban, Ovie Soko, Josh Sharma ve Kosta Koufos gibi başka değerli opsiyonlar da var.

PARIS BASKETBALL

Başkent ekibi tarihinde ilk kez EuroCup sahnesinde boy gösterecek ve sadece kulüp olarak değil kadro olarak da genç ve tecrübesiz konumdalar. Yeni koçları Weaver yönetiminde kurdukları kadroyla adaptasyon sürecini çabuk atlatıp bu seviyede play-off biletini kapmaya çalışacaklar ama işlerinin zor olduğunu düşünüyorum.

Kadroda öne çıkan isim geçen sezon da olduğu gibi Kyle Allman. Skorer guard her geçen gün liderlik özelliklerini geliştiriyor ve artık kendisini bir üst seviyede, EuroCup’da kanıtlamak için bir fırsat var önünde. Onunla beraber takımın diğer yıldız ismi ise NBA patentli guard Tyrone Wallace olacak. Kariyerinde ilk kez ülkesinden dışarıda oynayacağı için bir adaptasyon sorunu yaşayabilir ama bunu aştığı takdirde komple bir guard olarak Avrupa’daki kariyerinin yükselerek devam edeceğini düşünüyorum. Bu isimlerle beraber Amar Gegic, Juhann Begarin, Axel Toupane, Ismael Kamagate, Dustin Sleva ve Aamir Simms takımın diğer silahları konumunda olacaklar.

SLASK WROCLAW

Geçen sezon Kuban’ın ihrac edilmesiyle berabar sadece 3 galibiyeti bulunmasına rağmen 8. sıradan play-off piyangosu yakalayan Polonya ekibi, ilk turda güçlü rakibi Gran Canaria karşısında beklendiği gibi hiç direnememiş ve farklı kaybederek elenmişti. Bu sezon da play-off şanslarının pek mümkün olmadığını düşünüyorum, sadece grubun değil, tüm organizasyonun en zayıf ekiplerinden biri konumundalar.

Koç Urlep yönetimindeki kadrolarına baktığımızda İngiliz guard Jeremiah Martin‘in ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Geçen sezon Almanya’da kendisini kanıtlamıştı zaten, şimdi EuroCup komple bir guard olduğunu, istatistik kağıdının her noktasına dokunabildiğini ıspatlama şansına sahip. Pota altında ise en güvendikleri isim tecrübeli Belaruslu uzun Artsiom Parakhouski olacak. Yıllardır bu seviyelerde istikrarlı bir şekilde katkı verebiliyor güçlü fiziği, pota altındaki bitirişleri ve ribaundlardaki verimliliği sayesinde. Bu isimlere ek olarak Lukasz Kolenda, Conor Morgan, Ivan Ramljak, Jakub Niziol, Aleksander Dziewa takımın diğer değerli parçaları konumundalar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

RESMİ: Beşiktaş’ın Rakiplerinden Lions, NBA Patentli Nwaba ile Anlaştı!

BKT EuroCup‘da temsilcimiz Beşiktaş ile aynı grupta yer alan London Lions kadrosunu NBA patentli bir …