Güncel Haberler

Takım Analizi: Panathinaikos

Turkish Airlines Euroleague‘de yeni sezon heyecanının başlamasına artık sayılı günler kaldı.

Ben de sizler için takımları mercek altına aldığım yazı dizime devam ediyorum. Bu bölümdeki konuğumuz Panathinaikos olacak.

Yunan ekibi eski şaşalı günlerinden çok ama çok uzakta, son yıllarda bırakın Final Four’u play-off potasına dahi yaklaşamıyorlar. Nitekim geçen sezon da büyük bir hayal kırıklığı ile geçmiş, normal sezonu 9 galibiyet, 19 mağlubiyet ile 13. sırada tamamlayabilmişlerdi. Yeni sezona ise yeni koç Radonjic’in yönetiminde yepyeni bir kadroyla giriyorlar.

Arka alana baktığımızda oyun kurucu koltuğunda Wolters’ın oturduğunu görüyoruz. Koç Radonjic ile Kızıl Yıldız günlerinden de birbirlerini tanıdıklarını biliyoruz. Bu da ikilinin uyumu ve adaptasyon sürecini hızlandırmış durumda elbette. Onun pas yetenekleri ve organizasyon becerisi kçok önemli, koç Radonjic’in sahadaki gözü kulağı olacak. Bir numarada görev alacak bir diğer isim ise Kamerun pasaportu da alan Amerikalı solak guard Lee olacak. Geçen sezon Monaco ile ilk kez çıktığı Euroleague sahnesinde ortalama bir performans sergilemişti. Dolayısıyla Pana gibi play-off hedefleyen bir takım için doğru bir transfer mi tartışılır diyelim… Kanat rotasyonunda ise takımın güçlendiğini rahalıkla söyleyebiliriz. Litvanyalı skorer Marius Grigonis, takımın yeni lideri konumunda olacak. Litvanya milli takımında da oyun kurucu sorunu varken topun kontrolünü eline alarak hem organizasyona katkı verdi hem de skor üretimi konusunda önemli bir yük çekti, Pantahinaikos’da da bu kimlikte olması bekleniyor. Ayrıca Bursaspor ile çok iyi bir sezon geçiren Andrews da skorer özellikleri ve topla yaratabilmesi ile Euroleague’deki çaylak sezonunda verimli olmaya çalışacak, süreleri paylaşacak 1 ve 2 numarada. Polonya milli takımı ile harika işlere imza atan Mateusz Ponitka da hem savunmada hem de hücumda koç Radonjic’in en güvendiği isimlerden biri olacak. Onun fiziksel oyunu, organizasyona verdiği katkı ve gerektiğinde skor yükünü de çekebilmesi çok değerli. Ayrıca Eurobasket’de de ne kadar önemli bir lider olduğunu kanıtladı. Çok yönlü oyunu ile o da takımın güvendiği isimlerden biri olacak. Kalaitzakis kardeşler de kanat rotasyonunda bu isimlere destek olacaklar.

Gelelim uzun rotasyoununa. Yoncaların zayıf kaldığı pozisyonlar 4 ve 5 numara oldu diyebiliriz. Uzun forvet pozisyonunda öne çıkan isim Derrick Williams olacak. Ancak son yıllarda onun ne kadar güvenilmez ve istikrarsız bir isim olduğunu gördük. Evet koç Radonjic onu en iyi olduğu zamandan, Bayern günlerinden iyi tanıyor, birlikte çalışmışlardı ama buna rağmen onunla ilerlemek gerçekten riskli bir karar. İki genç isim Chougkaz ile Mantzoukas ise ona destek olmaya çalışacaklar, yani Williams’ın yedekleri de çaylak isimler olacak. 5 numarada ise geçen sezondan daha iyi durumda olduklarını söylemek güç. Yine takımın en güvendiği isim milli uzun Georgios Papagiannis olacak. Dev uzun kendisini geliştirmeye devam ediyor. Son yıllarda takım kötü olsa da o başarılı performansıyla hep ön plandaydı. Orta mesafe tehditinin de bulunması onu elit bir uzun yapmış durumda Euroleague sahnesinde. Yenilenen Panathinaikos’da da onun her iki pota altında birden varlığı çok kritik olacak. Onun sağlıklı kalabilmesi kadar sürelerinin de dengelenmesi önemli olacak. Bu noktada da kadroya yeni ekledikleri Gudaitis’e güveniyorlar. Litvanyalı pivotun sert ve fiziksel oyuna yatkın olması, savunma artı ribaundlarda takımın eksiklerini giderecektir. Kenardan gelerek oyuna enerji getirebilecek bir parça.

Özetleyecek olursak Panathinaikos yeni bir maceraya başlayacak ve yeni koçu artı birçok yeni oyuncusuyla ama onların mevcut kadrolarının yine play-off potasından uzak kalacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ne tecrübe ne de kalite anlamında ilk 8 sırayı zorlayabileceklerini düşünmüyorum. Lee ve Williams gibi isimlere güvenerek hata yaptıklarını düşünüyorum ki özellikle uzun rotasyonunda başları epey ağrıyacak. Bu nedenle de geçen sezon olduğu gibi yine yerlerinin 14-16. sıralar seviyelerinde olacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …