Güncel Haberler

Takım Analizi: EA7 Emporio Olimpia Milano

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonu heyecanının başlamasına artık çok kısa süre kaldı, tüm basketbolseverler gibi bizler de sabırsızlanıyoruz.

Sezonun başlamasını beklerken takımları incelediğimiz bir yazı dizisine başladık ve ikinci konuğumuz Olimpia Milano olacak. Keyifli okumalar.

Koç Messina yönetiminde yola devam eden Milano, geçen sezon olduğu gibi normal sezonu ilk 4 sırada tamamlayarak play-off’a ev sahibi avantajlı ile girmek istiyor ki ana hedefleri tekrar Final Four bileti kapmak olacak elbette.

Yeniledikleri guard rotasyonlarına baktığımızda öne çıkan isim yeni transferlerden Kevin Pangos. Tecrübeli oyun kurucunun Rodriguez’in yerini doldurması ve takımın yeni lideri olması bekleniyor. Onun organizasyon becerilerinin yanı sıra gerektiğinde skor yükünü çekebilecek olması da çok önemli, takımın hedeflerine ulaşabilmesi adına onun performansı kritik olacak. Ona eşlik edecek isimlere bakacak olursak, başta Mitrou-Long geliyor. Brescia’da geçirdiği başarılı sezonun ardından Euroleague’de çaylak sezonuna çıkacak ve onun topla yaratcılığı, deliciliği, pasör özellikleri ve savunmada daha fizikli bir guard olarak Pangos’a yardımcı olabilecek seviyede olmasıyla çok doğru bir hamle oldu. Euroleague’in en tecrübeli ve en keskin şutörlerinden biri olan Baron da yeni transferlerden biri ve koç Messina’nın sisteminde çok önemli bir parça olacak. Onu sadece bir şutör olarak değerlendirmek haksızlık olur. İkili oyunları organize edebiliyor olması ve organizasyona da destek verebilen bir skorer olması önemli artılardan biri. Ayrıca geçen sezon takıma dahil olan ve hızlıca adapte olan solak skorer Hall da yine koç Messina’nın güvendiği parçalardan biri olacak. Onun deliciliği, topla yaratıcılığı yani skorer kimliği geçen sezonki gibi yine fark yaratabilir Milano adına. İki İtalyan oyuncu Tonut ve Baldasso da bu isimlere destek olup, süreleri dengelemeye çalışacaklar. 3 numarada ise geçen sezon olduğu gibi en iyi isimlerinden birine sahipler, Shavon Shields. Danimarkalı forvet koç Messina’nın prenslerinden biri. Hem savunmada hem de hücumda takımın önde gelen isimlerinden biri olduğu gibi her iki forvet pozisyonunda da görev alabilmesi önemli bir artık. Tam anlamıyla her takıma lazım bir oyuncu. Onun sağlıklı kalabilmesi Milano’nun F4 hedefi yolunda ne kadar başarılı olabileceğini direkt etkileyecek faktörlerden biri olacak. Tecrübeli forvet Datome de yine şutları, yüksek basketbol aklı ve savunmadaki pozisyon bilgisi ile takımı derleyip toplama konusunda en değerli parçalardan biri olacak.

Gelelim uzun rotasyonundaki isimlere. Koç Messina burada bir çok ismi hem 4 hem de 5 numarada kullanabilme lüksüne sahip. Direkt olarak 4 numarada yer alacak isimlerden biri ise yeni transferlerden DeShaun Thomas olacak. Onun dış şut tehditi, atletizmi ve güçlü fiziği sayesinde oyunun iki alanında da pota altında katkı verebilmesi önemli artılar ki ribaundlarda da 5 numaralara iyi katkı verecek bir isim olacak kuşkusuz. Hem 4 hem de 5 numarada görev alacak 2 isim var ki koç Messina’nın sisteminde büyük öneme sahipler. Birisi Melli diğeri ise yeni transferlerden Voigtmann. Onların da dış şut tehditine sahip uzunlar olması saha yerleşimi ve ters etşlemeler adına kritik olacak ki Melli’nin aynı zamanda çok iyi bir pasör olduğunu biliyoruz ve İtalya mlli takımında da boyalı alanda etkili olduğu maçlar izlemiştik, 5 numarada da farklı beşlerde katkı verecektir. Takımın pivot pozisyonunda izleyeceğimiz isimlere baktığımızda ise yeni transferlerden Brandon Davies öne çıkıyor. Tecrübeli uzun Zalgiris’den sonra kendisini geçen sezon Barça’da da kanıtlamış bir isim. Hücumdaki agresif oyunu hem sırtı dönük hem de yüzü dönük tehditlerinin bulunması onu NBA marketinin de Avrupa’ya iyice hakim olduğu bu dönemde çok daha değerli bir isim yapıyor. Hines gibi yürüyen tecrübe diyebileceğimiz bir isimle beraber 5 numarada çok etkili olacaklar ki belirttiğim gibi Voigtmann ile Melli de onlara destek olacaklar zaten.

Özetleyecek olursak Milano geçen sezona göre çok daha geniş ve kaliteli bir kadro kurdu. Özellikle pota altında koç Messina’nın geçen sezon bulamadığı derinliği bu kez yakaladığını net olarak söylemek lazım. Davies, Melli, Voigtmann üçlüsünün performansı direkt olarak belirleyici olacak. Ama onların beklenen performansı verebilmesi de elbette Pangos, Mitrou-Long, Baron gibi guardların organizasyondaki etkinliklerine, liderliklerine direkt olarak bağlı. Süper Kupa’da ezeli rakipleri Bologna’ya kaybederek henüz hazır olmadıklarını gösterdiler ama gerçekten F4 kadrosu var ellerinde ve koç Messina faktörüyle beraber normal sezonu 3-5. sıralar seviyelerinde bitirebileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …