Güncel Haberler

Takım Analizi: Bahçeşehir Koleji

2022-23 Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi sezonunun başlamasına sayılı saatler kaldı.

Ben de sizler için takımlarımızı analiz etmeye devam ediyorum. Bu bölümde konuğumuz Bahçeşehir Koleji olacak.

Geçen sezonun flaş takımı olan Bahçeşehir, Europe Cup kazanmasının yanı sıra BSL’de de normal sezonu 6. sırada bitirerek play-off bileti kapmıştı. Yeni sezonda da hedefleri koç Ernak ile yola devam edip istikrarı koruyarak bu başarıyı tekrarlamak olacak. Bu paralelde kadrolarını da korudular büyük ölçüde.

Takımın direksiyonunda yine Hall olacak. Ancak açıkçası Bahçeşehir’in onunla devam etmesinin mantıklı bir seçim olmadığını düşünüyorum. Başarılı geçen sezonda bireysel anlamda en kötü yabancıydı tartışmasız ki sakatlıklar başını öok ağrıtmıştı. Evet sağlıklı kalabildiğinde organizasyon, delicilik, tempo ve savunma gibi alanlarda faydalı bir oyuncu ki tecrübe seviyesi de yüksek. Ama yaz döneminde bile sağlıklı kalamadı, onunla doğru dürüst hazırlık maçına çıkamadı takım. Yeni sezonda artık BCL’de de mücadele edecekler ve Europe Cup’dan bir değil birkaç kademe yüksek bir seviye. Dolayısıyla haftada 2 tane üst seviye maç yapacaklar, bu durumda Hall’un ne kadar sağlıklı kalabileceği ciddi bir soru işareti… Onunla beraber oyun kurucu mevkiinde ise geçen sezon olduğu gibi yine Kartal ve Hasan Emir yer alacak. Özellikle Kartal’ın takım organizasyona verdiği katkı kadar gerektiğinde skorer kimliğini de ortaya çıkarabilmesi çok değerliydi, geçen sezon koç Ernak’ın elini kolaylaştırmıştı. 2 numarada da bir değişiklik yok. Kaptan Smith yine koç Ernak’ın sahadaki gözü kulağı olacak. Gerektiğinde topla oynayabilmesi ve 1 numaraya da kayabilmesi sayesinde guard rotasyonunu rahatlatan bir isim ama tabi asıl önemli artısı dribbling üstü ya da ceza atışlarındaki yüksek yüzdesi. Onun dış şutları ya da orta mesafeleri Bahçeşehir’in hücumdaki en önemli kozlarından biri olacak. Geçen sezon olduğu gibi onun dakikalarını ise Muhammed ile dengeleyecekler. Gelişimini sürdüren ve artık savunmada daha çalışkan, daha dengeli, hücumda da artılarını bilen, buna göre verimliliğini yükselten bir isim oldu. Geçen sezon beni şaşırtan isimlerden biriydi.

Forvet rotasyonunda ise önemli değişimler oldu. 3 numaradaki yeni isim Jaka Blazic aynı zamanda takımın en önemli silahlarından biri konumunda. Evet Slovenya ile Eurobasket’de yer aldığı için hazırlık maçlarında fazla göremedik onu ama milli takımda da geçen sezon Cedevita’da da ne kadar kaliteli ve değerli bir parça olduğunu biliyoruz zaten. Hem 2 hem de 3 numarada görev alabiliyor. Deliciliği, açık alandaki etkinliği, yüksek yüzdeli dış şutları ve savunmada rakibin en iyi isminin karşısına verebileceğiniz seviyede bir isim olması onun kalitesini ortayua koyan özellikler. Smith ile beraber takımın liderliğini üstlenecek seviyede bir profesyonel, kaliteli bir karakter. Saha dışında da takımın seviyesini yukarı çekecek, ruhani liderlik yapabilecek bir isim. Onunla beraber 3 numarada görev alabilecek bir diğer yeni isim ise Yiğit Arslan olacak. Sezon içerisindeki pencerelerde milli takımda görmeye alıştığımız, her sezon gelişimini ivmelendiren bir isim. Artık sadece bir şutör değil, savunmada da iyi işler yapabiliyor ve dribbling üstünden üretime artı dağıtıma başladı geçen sezon Tofaş ile. Burada da kenardan gelerek takıma değer katacak isimlerden biri olacak. 4 numarada da takımın yeni bir yıldızı var. Son 2 sezonda Badalona forması ile kendisini Endesa’da, Avrupa’nın en iyi yerel liginde kanıtlamış olan Slovak uzun Vladimir Brodziansky Bahçeşehir’in en güvendiği isimlerden biri olacak yeni sezonda. Modern basketbolda 4 numaralarda artık olmazsa olmaz özelliklerden biri olan dış şut tehditine sahip olması, alçak postta sırtı dönük birebirlerinin bulunması ve ayaklarını yere sağlam basan, boyalı alanda iyi pozisyon alarak ribaundlara da önemli katkılar verebilen bir uzun. Onun hücumdaki çok yönlü performansı ve her iki pota altında da fiziksel temastan kaçmaması sayesinde Bahçeşehir’in pota altında geçen sezona göre güçlendiğini net olarak söyleyebiliriz. Geçen sezon olduğu gibi yine Berkay üçlükleriyle, Hadi de tecrübesi ve çalışkanlığı ile 4 numarada süre bulacak ismler olacaklar.

5 numarada da takımın yeni bir ismi var. Monaco’dan gelen Fransız uzun Boutsiele takımın yeni as pivotu. Güçlü fiziği ile potaya yakın pozisyonlardaki verimliliğinin yanı sıra orta mesafe hatta dış şut tehditinin olması da önemli bir artı olacak kuşkusuz. Savunmada ise yanal hareketkiliği ve devamlılığı iyi seviyede değil, bu da adam değişmelerde onları zorlayabilir çünkü genelde onun yanında oynayacak Brodziansky de çabukluğu ya da atletizmi ile bilinen bir uzun değil. Diğer taraftan Boutsiele, gerek geçen sezon Monaco gerekse daha önceki kariyerinde sürekli sakatlıklar yaşamış bir isim. Dolayısıyla sağlıklı kalabilmesi koç Ernak en çok istediği noktalardan biri olabilir. Onunla beraber geçen sezon da takımda bulunan kaptan Oğuz süreleri paylaşacak diyebiliriz. Her ne kadar onun da ağırlıktan kaynaklı savunmada defoları olsa da orta mesafe şut tehditi ve alçak posttaki birebirleri halen yüksek bir değere sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca tam anlamıyla ayaklı bir tecrübe, pozisyon bilgisi ve takım arkadaşarını yönlendirmesiyle koç Ernak’ın sahadaki en önemli yardımcılarından biri. Görkem de bu iki ismi dinlendirmek adına kadroda yer alacak 3. uzun olacak.

Özetleyecek olursak Bahçeşehir geçen sezona göre güç kazandı diyebiliriz. Blazic ve Brodziansky, Jones ve Dekker’a göre daha komple oyuncular, Boutsiele de sağlıklı kalabildiği sürece 5 numarada sırıtmayacaktır. Yerli rotasyonları da yine çok iyi ki onları play-off yarışçısı yapan da bu artıları zaten. Geçen olduğu gibi play-off bileti kapacaklarını ve normal sezonu 6-8. sıralarda bir noktada bitireceklerini düşünüyorum. Tabi kariyerlerinde sakatlıkları ile gündeme gelen Hall ile Boutsiele’nin bu konuda sorun yaşayıp yaşamayacakları ciddi anlamda belirleyici faktörlerden biri olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …