Güncel Haberler

Takım Analizi: Aliağa Petkim Spor

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonu 30 Eylül Cuma günü başlıyor.

Ben de sizler için takım analizlerine devam ediyorum. Bu bölümdeki konuğumuz Aliağa Petkim Spor olacak. Keyifli okumalar.

Geçen sezon düşme tehlikesini son haftalarda kıl payı atlatan İzmir ekibi yola koç Gören ile devam etmeyi seçti. Geçen sezon olduğu gibi yine mütevazi bir bütçeyle, sınırlı bir kadro kurdular ve hedef yine düşme potasından uzak kalmak olacak. Tecrübeli ve ligimizi tanıyan yabancıların yanı sıra yerli rotasyonunda da katkı verebilecek isimlere sahipler.

Takımın direksiyonunda Galatasaray’dan ve Yeniz Zelanda milli takımından hatırlayacağınız Tai Webster olacak. Onun temel görevi takımı derleyip, toplamak, organize etmek ve paslarıyla takımdaki skorerleri beslemek olacak. Zaten ondan skor üretimini birinci önceliğe koymasını istediğinizde, beklediğinizde sıkıntı yaşadığını kariyeri boyunca gördük. Ayrıca savunmada da onun takıma yapacağı liderlik çok önemli olacak, topa baskı konusunda koç Gören’in en güvendiği isim. Özellikle Gaziantep’deki performansı ile kendisini kanıtlamış olan, ligimizin en faydalı ve verimli yedek guardlarında olan İsmail Cem de onun sürelerini dengeleyecek. İki numarada ise çok şey bekledikleri skorer bir isim Silas Melson var. Hazırlık maçlarında da çok iyi bir görüntü verdi, adaptasyon sorunu yaşamadığını gösterdi. Özellikle üçlükleri ile Petkim’in hücumdaki bir ya da ikinci skor opsiyonu olacak maçına göre. Kaliteli kumaşı ve yüksek potansiyeli ile heyecan verici bir isim. Dribbling üstünden her pozisyonda skor üretebilmesi, iki guard pozisyonunda da görev alabilmesi önemli artıları arasında yer alıyor. Eğer geçen sezon Kalev’de yaşadığı istikrar problemini tekrarlamazsa, Petkim’in ligde kalma hedefine liderlik edecek 2 isimden biri olur. Tecrübeli şutör Dorukhan da ona 2 numarada eşlik edecek isim olacak.

Hazırlık maçlarında da gördük ki Petkim’in 1 numaralı skor opsiyonu eski Banvitli, ligimizi yakından tanıyan bir isim olan Omar Prewitt olacak. Özellikle Bamberg tecrübesiyle beraber artık dribbling üstünden üretebilen, komple bir skorere dönüşmüş durumda. Zaten hazırlık maçlarında da skor potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdi, neredeyse her maçta istikrarlı bir şekilde çift haneli skorlar üretti, takıma hücumda liderlik etti. Yaratıcılık konusunda sadece kendi hesabına değil, organizasyona da katkı sağlayan bir kanat oyuncusu, pasör özellikleri de iyi seviyede. Dolayısıyla özellikle Webster kenardayken onun sahada olması takımın derli toplu bir şekilde oynaması adına önemli olacak. Onun sürelerini ise Ömercan ve genç Yiğit ile dengelemeye çalışacaklar ama tabi iki ismin de dakikaları sınırlı olacaktır, BSL seviyesi için yetersiz kalacaklarını söylemek yanlış olmaz. 4 numarada ise artık bizden biri diyebileceğimiz, 2019’dan beri ülkemizde forma giyen Aldridge olacak. Aslında geçen sezon beklentileri pek karşılayamamıştı ama kaliteli karakteri, dış şutlardaki etkinliği ve ribaundlardaki savaşçı kimliği koç Gören’in vazgeçemediği parçalardan biri konumunda. Prewitt’in gelişiyle hücumda üstündeki yük ve stres azalacağı için verimi de artabilir, özellikle ceza şutlarında güvenilir bir isim. Onunla beraber hem burada 4 numarada hem de zaman 3 numarada görev alacak isim ise kaptan Nusret olacak. Geçtiğimiz sezonla beraber skor üretimine de önemli katkı vermeye başlayan, dış şutladaki yüzdesini arttıran tecrübeli forvet, takımın en güvendiği yerli oyuncu konumunda.

5 numaraya baktığımızda ise görev adamlarını, “pis” işleri yapmayı seven pivotları görüyoruz. Ligimizi yakından tanıyan Simmons takımın as pivotu konumunda. Onun fiziksel oyunu, ribaundlardaki etkinliği, ikili oyunları yüzdeli bitirebilmesi ve çember koruma gibi özellikleri koç Gören’in sisteminde oyunun iki alanında da çok önemli. Skor üretimi anlamında her maç çift haneli skor katkısı beklemek haksızlık olur ama ribaundlarda 7-10 rakamlarına her maç çıkması, 1-2 kritik blok yapması hatta adam değişmelerde ya da uzunların paslarına yaptığı müdahelerle 1-2 top çalması ise beklenmesi beklenen istatistikler. Onun dakikalarını ise artık ligimizin değerli yedek pivotlarından biri olan Ege paylaşacak. Solak uzun, giderek kalınlaşan fiziği ile artık her iki pota altında kolay geri adım atmayan, sert ve mücadeleci bir isim. Sırtı dönük silahlarını da geliştirmeye devam ediyor.

Özeteyecek olursak… Petkim geçen sezon olduğu gibi yine düşme potasından kaçmaya çalışacak. Ancak onlar adına belirleyici nokta Webster, Aldridge, Simmons üçlüsünden nasıl bir katkı alacakları olacak. Çünkü 3 isim de yıldız seviyesindeki yabancılar değil. Dolayısıyla oyunun skor üretimi dışında kalan diğer alanlarında ekstra işler yapmaları şart. Ayrıca yerli rotasyonunda da İsmail Cem, Nusret, Dorukhan ve Ege’den maksimum verim almak durumundalar. Özetle işleri kolay olmayacak ve düşme potasından uzak kalabilseler de fazla yukarılara çıkabileceklerini sanmıyorum, 13-15.sıralarda yer almalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …