Güncel Haberler

Takım Analizi: Darüşşafaka

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 2022-23 sezonunun başlamasına artık sayılı saatler kaldı.

Ben de sizler için takımlarımızı mercek altına almaya devam ediyorum, bu bölümdeki konuğumuz Darüşşafaka olacak.

Koç Ernak ile yola devam ederek tercihini istikrardan yana kullanan Daçka, ülkemizi BCL’de temsil edecek 5 takımdan biri. BSL’de de geçen sezon olduğu gibi ilk 4 yarışına dahil olmaya çalışacaklar. Türk oyunculara yatırım yapacakları, onlara süre ve sorumluluk verecekleri bir kadro kurdular ki bu doğrultuda sezona 4 yabancı ile başladıklarının da altını çizelim.

Takımın yeni isimlerinden biri olan, geçen sezon ortasında Fenerbahçe ile ülkemize ilk kez gelmiş olan Markel Starks hazırlık maçlarında da gördüğümüz üzere takımın yeni lideri konumunda. Elbette buradaki rolü sarı lacivertlilerdekinden çok daha farklı. Orada bir tamamlayıcı oyuncu, alternatif guardken burada takımın genelde 1 numaralı skor opsiyonu ve ana top yönlendiricisi olacak. Igokea’dan bu role alışkın ve hazırlık maçlarında da iyi işlere imza attığını, bu rolde başarılı olduğunu da gördük zaten. Onunla beraber ligimizin tecrübeli yedek guardlarından Can Korkmaz ve genç Doruk da 1 numarada süre alacaklar. Tabiki geçen sezonki gelişimi ile beraber artık milli takımın da bir parçası olmaya başlayan Doğuş da hem 1 numaraya katkı verecek hem de genelde 2 numarada illk beş başlayan isim olacak. Dış şutlardaki yüzdesini arttırması ve elit bir savunmacı seviyesine çıkmasıyla beraber artık çift yönlü bir guard. Gerektiğinde BSL seviyesinde takımın 1 numaralı skor opsiyonu bile olabileceğini kanıtladı. Genelde kenardan gelerek takıma enerji katan ve tempoyu yukarı çeken McCullough da koç Ernak’ın jokerlerinden biri. Geçen sezondan bu yana her maç istikrarını koruyan, oyunun iki alanında da savaşçı kimliği ve profesyonel karakteri ile alkışları toplayan bir isim, koç Ataman’ın en güvendiği oyunculardan biri. Genç Ege de zaman zaman bu isimlere destek olacak.

Forvet rotasyonunda ise ciddi bir değişim yaşadıklarını söyleyebiliriz. 3 numarada yeni transfer Yeboah öne çıkan isim konumunda. Fransa Pro B’den geldiği ve ilk kez ülkemizde forma giyeceği için elbette adaptasyon süreci biraz uzun oldu ki hazırlık maçlarında da pek beklentileri karşılamayadı sergilediği performansla. Elbette koç Ernak’ın mütevazi bütçeyle beraber böyle isimleri risk alarak denediğini, genelde de olumlu sonuçlar aldığını biliyoruz ama ligin başlamasıyla beraber adaptasyon sürecini hızlandırıp daha iyi katkı vermeye başlaması şart. Hücumda etkisiz kaldığı anlarda skor yükü tamamen Starks ve Doğuş’un omuzlarında kalıyor. Atletizmi ve güçlü fiziğini de savunma ve ribaundlar konusunda daha fazla kullanmalı, ondan beklenti özellikle bu iki alanda yüksek. Keskin şutör Canberk ve genç yetenek Eray da ona burada destek olmaya çalışacaklar. 4 numarada da değişim gerçekleşti ve artık burada formayı yerli bir isme, Ercan Osmani‘ye emanet ettiler. Geçtiğimiz sezonlarda yabancı statüsünde oynayan yetenekli uzun TBF ve Arnavutluk arasında yapılan görüşmelerin FIBA nezdinde sonuçlanması ile artık Türk statüsünde oynayacak. Onun dış şut tehditi, topu yere vurabilmesi ve aynı zamanda boyalı alandaki savaşçı kimliği ile ribaundlara verdiği katkı koç Ernak’ın sisteminde çok değerli olacak. 4 numarada ters eşleşme yaratabilecek, özellikle hücumda takıma değer katabilecek, yüksek potansiyelli bir isim. Kısa beşlerde pivot pozisyonuna da kayabilmesi çeşitlilik adına çok önemli. Ligimizde artık istikrarlı bir görev adamı olarak kendisini kanıtlamış olan Hakan Sayılı ve genç Bora da ona 4 numarada destek olacaklar.

Uzun rotasyonunda da ise bir değişiklik yaşanmadı. Tecrübeli pivot Olaseni yine koç Ernak’ın en güvendiği, sezon boyunca en çok süre vereceği isimlerden biri olacak. Onun boyalı alandaki etkinliği, ribaundlara katkısı ve son yıllarda geliştirdiği orta mesafe tehditi hücumda Daçka’nın sisteminde çok önemli bir parça olmasına neden oluyor. Ayrıca ikili oyunlarda da çabuk ayakları ile potaya devrilip bulduğu sayılar kısaların elini güçlendiren, şutörlerin daha fazla boş atış bulmasını sağlayan bir faktör. Ancak savunmadaki zaaflarının da altını çizmek lazım, yanal hareketliliği ağır kalıyor ve adam değişme savunmalarında sorun yaiayabiliyor ki genel anlamda da iyi bir çember koruyucu değil. Bu nedenle Yeboah ve Ercan gibi isimlerin ona bu alanda destek olmaarı gerekecek. Artık ikinci pivot olarak kendisini kanıtlayan Ragıp Berke ve hazırlık maçlarında iyi bir görüntü veren Kılıçarslan da onun sürelerini dengelemeye çalışacaklar sezon boyunca.

Özetleyecek olursak Daçka geçen sezona göre daha mütevazi bir kadroyla yola çıkıyor, daha fazla yerli oyunculara odaklanacaklar ki ellerindeki oyuncular daha da genç ve tecrübesiz. Bu nedenle koç Ernak’ın işi zor olacak. 4 yabancıları olması da en azından sezon başlangıcından onları bir kat daha zorlayabilir. Ben geçen sezonki gibi ilk 4 sırayı zorlayabileceklerini düşünmüyorum ama play-off potasına girmeye çalışacaklardır ve normal sezonu 7-9. sıralar bandında bitirmelerini bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …