Güncel Haberler

Takım Analizi: Beşiktaş Emlakjet

Yeni adıyla Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunun başlamasına artık sayılı saatler kaldı.

Ben de sizler için takım analizlerini yapmaya devam ediyorum. Bu bölümdeki konuğumuz Beşiktaş Emlakjet olacak. Keyifli okumalar.

2 sezon önce genç oyuncuları Banvit ve diğer takımlardan toplayarak bir proje ile yola çıkan siyah beyazlılar koç Kandemir ile yola devam ederek bu projeyi ayakta tutmaya çalışıyorlar. Sadece yerli oyuncuları değil, yabancı oyuncuları da çaylak isimlerden seçmeye çalışıyorlar. Yeni sezonda da 4 çaylak ve bir tecrübeli yabancı olacak ellerindeki yerli rotasyonunda ise 3 tecrübeli isim dışından yine gençlerden kurulu bir kadroyla mücadele edecekler.

Takımın dümeninde geçen sezonda da olduğu gibi yine çaylak bir Amerikalı guard Matt Coleman olacak. Coleman, koç Kandemir’in daha önceki seçimlerine benzer özelliklere sahip bir guard. Atletik, yetenekli, hücum portföyü geniş ve bir takıma liderlik edebilecek oyun kurucu özelliklerine sahip. G-League’de skor performansı biraz beklentilerin altındaydı ama Beşiktaş’da ona verilecek özgürlük ile daha skorer bir oyun sergileyeceğini düşünüyorum. Tabi adaptasyon süreci önemli olacak, sonuçta ülkesinden ilk kez dışarı çıkacak. Onunla beraber genç Yağız ve Emir 1 numaraya destek olmaya çalışacaklar. 2 numarada ise Bryce Brown takımın çok şey beklediği skor opsiyonlarından biri konumunda. Pozisyonuna göre fiziksel sorunlar yaşayabilir ama koç Kandemir’in böyle skorer guardları ne kadar yüksek verimle kullanabildiğini geçtiğimiz yıllardan biliyoruz. Alacağı özgürlük ve açık çek sayesinde özellikle dış şutlar konusunda potansiyelini ortaya koyacaktır ama hazırlık maçlarında henüz adaptasyonu sağlayamadığını gördük. Onunla beraber 2 numarada Okben olacak. Altyapılarda yeteneği ile adından çokça söz ettiren ama A takım seviyesinde bir türlü beklentileri karşılayamayan, kariyeri hızla düşüşte olan bir isim. Burası onun adına son rehabilitasyon merkezi olacak diyebiliriz. Bu kadroda, bu şartlar altında kendisine verilen süreleri değerlendiremezse gelecek sezon TBL takımlarında kendisini bulması hiç de şaşırtıcı olmayacaktır…

Forvet rotasyonunun Beşiktaş adına güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer çaylak Usher, şuana kadar diğer isimlerin aksine adaptasyon sürecini çok daha hızlı tamamladı ve takıma hücumda liderlik edebileceğini de gösterdi. Atletik özellikleri ve yüksek enerjisi ile ön plana çıkan, henüz ham ama potansiyeli yüksek bir isim. Yani tam koç Kandemir’in tarzında bir çaylak. Özellikle dış şutlarda istikrarı bulabilirse atletik özellikleri ile farklı yerlere gelebilecek bir isim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Onunla beraber ligimizin en iyi görev adamlarından biri olan, takıma geri dönen Burak Can olacak. Savunma, ribaundlar ve enerji kısmında faydalı bir isiam ama hücumdaki kısır performansı kariyerinde yükselmesini engelledi şuana kadar. 4 numarada ise takımın ruhani lideri, ağabeyi Gediminas Orelik var. 32 yaşındaki tecrübeli forvet sahada oyunun iki tarafında da, her pozisyonda takım arkadaşlarına yardım etmeyi isteyen çok iyi bir takım oyuncusu. Dış şutlar ile beraber takıma skor katkısı sağladığı gibi garanti ve net pasları sayesinde takım organizasyonu adına da çok faydalı bir isim. Beşiktaş adına, kurulan genç takıma tecrübesi, pozisyon bilgisi ve tamamlayıcı özellikleri ile liderlik edebilecek en doğru isimlerden birisi ki ligimizi ve ülkemizi de Banvit günlerinden tanıyor olması önemli bir artı. Onunla beraber 4 numarada Sırbistan Ligi’nde gelişimini sürdürmüş bir isim, Yiğit Onan yer alacak. Gelişimine hızlanarak devam etmesi beklenen, milli takım potansiyeline sahip bir genç oyuncu.

Pota altında ise takımın en güvendiği isim olacak çaylak David McCormack. Geçen sezon Kansas ile NCAA şampiyonluğu yaşamış olan 23 yaşındaki genç uzun, Avrupa seviyesi için tahmin edeceğiniz üzere henüz ham bir uzun. Beşiktaş her zaman olduğu gibi gelişime açık ve potansiyeli yüksek olan ham bir çaylakla risk alıyor ama McCormack mevcut yetenekleri ile bu riske değer bir isim. Güçlü fiziği, mobilitesi, boyalı alandaki etkinliği ve ikili oyunlarda iyi bir bitirici olmasıyla yüksek potansiyele sahip. Savummada gelişimini sürdürebilirse Euroleague seviyesine kadar çıkabilir önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde. 5 numarayı onunla beraber paylaşacak isim Furkan olacak. Savaşçı kimliği, ribaundlardaki katkısı ve pota altındaki etkinliği ile iyi bir yedek uzuna dönüştü son yıllarda. Ancak gelişiminin yavaşladığını, özellikle hücumda kısır kalmasının ciddi bir sorun olmaya başladığını belirtelim.

Özetleyecek olursak Beşiktaş yine 4 çaylak yabancı ve çoğunluğu genç ya da genç ile tecrübeli isimler arasında kalmış Türk oyunculardan kurulu kadrosuyla potansiyeli ve riski de aynı oranda yüksek bir kadroya sahip. Play-off hedefinin bu takım için pek gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Öncelik düşme hattından olabildiğince uzak kalmak olacak, sonrasında da play-off’a yaklaşmak olacak. Sezonu 10-12. sıra civarlarında bitirmelerini bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …