Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Fenerbahçe Beko – Anadolu Efes

36. Cumhurbaşkanlığı Kupası 28 Eylül Çarşamba saat 19:00’da Ankara Spor Salonu’nda sahibini bulacak.

Geçen sezon sezon BSL’nin şampiyonu olan Fenerbahçe Beko ile Türkiye Kupası’nın son sahibi Anadolu Efes‘in karşılaşacağı bu elit karşılaşmanın önizlemesini gelin birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Öncelikle her iki takımda da önemli eksikler olduğunun altını çizelim. Sarı lacivertlilerde Bjelica, Jekiri ve Biberovic, lacivert beyazlılarda ise Larkin sakatlıkları nedeniyle forma giyemeyecekler.

Bir tarafta koç Itoudis, diğer tarafta koç Ataman… İki koç da son yıllarda Euroleague’de elde ettikleri başarılarla ve oynattıkları modern basketbolla adlarından sıkça söz ettirdiler. Daha koç Itoudis Banvit’i çalıştırırken karşı karşıya gelmiş olsalar da bu onların derbideki ilk karşılaşması olacak. İkili arasında tüm kulvarlarda yaşanan 19 karşılaşmanın 13 tanesini Itoudis, 6 tanesini ise Ataman kazandı.

Öncelikle Efes’de Larkin’in eksikliğinin anlamı oldukça büyük çünkü yıldız skorer ülkemizde yerli statüsünde oynuyor ki Fenerbahçe de benzer şekilde Scottie Wilbekin‘i kullanıyor. Yani aslında sarı lacivertlilere maça 6 yabancı ile çıkabilecekken Efes 5 yabancı ile mücadele etmek durumunda oalcak. Ayrıca guard rotasyonunda da önemli bir eksi tabiki bu Efes adına. Wilbekin dışında koç Itoudis’in Edwards’ı da sahaya sürmesi yüksek ihtimal, hazırlık döneminde iyi işlere imza atmıştı. Bu iki deli dolu skorer guardın yanına bir de onları derleyip toplayacak tecrübeli bir isim olan Calathes’i ekleyecektir Yunan koç. Efes ise Micic, Beaubois, Buğrahan ve Erten ile 1-2 numaralı pozisyonu doldurmaya çalışacak. Micic-Calathes ve Beaubois-Edwards eşleşmelerini izlemek keyifli olacak kuşkusuz ve burada Larkin’in yokluğunda belirleyici konu Wilbekin’in performansı olacak. Onun hücumda ne kadar dengeli ve disiplinli olabileceği, bir başka deyişle Efes savunmasının onun aklına girip giremeyeceği kritik faktörlerden biri. Efes’de ise Larkin’in yokluğunda Vasilije Micic‘in organizasyon dışında skora da katkı vermesi gerekecek ki Fenerbahçe’nin hücum gücü karşısında geri adım atmasınlar. Ayrıca Sırp yıldız takımını da derleyip toplamak, organize etmek zorunda. Rakip takımda Wilbekina artı Calathes’den beklenen performansı Larkin’in yokluğunda tek başına yapmaya çalışacak. Bu nedenle de sahada ne kadar diri ve sağlıklı kalabileceği çok ama çok önemli olacak.

Forvetler tarafında ise Fenerbahçe’nin 3 numarada Dyshawn Pierre‘e güvenmesi yüksek ihtimal ki son hazırlık maçlarında sergilediği istikrarlı ve efektif oyunla, sahanın iki alanında da koç Itoudis’in beğenesini toplamıştı. Onun hücumdaki çok yönlü katkısı ve savunmada adam değişmelerde herkesin karşısında kalması geçtiğimiz yıllarda olduğu yine bir joker olmasına neden oluyor. Ancak bu sefer Avrupa’da bu işleri kendisinden bir kademe yukarıda da yapabilen, hatta pozisyonunda en iyi isim diyebileceğimiz Will Clyburn olacak. Bu sezon tüm Euroleague transferlerine baktığımızda taraflı tarafsız herkesin en iyi ilk 3 transfer arasına yazdığı bir isimden bahsediyoruz. Pierre’e göre hücumda çok daha komple bir silah, müthiş bir birebirci ve savunmada da enaz Pierre kadar çok yönlü bir oyuncu. Bu maçta en çok merak ettiğim eşleşmelerden biri olacak ki burada kimin üstünlük sağlayacağı bana göre direkt olarak maçın sonucuna etki edecek. Ufak bir noktayı da hatırlatalım, tabi koç Itoudis CSKA günlerinden Clyburn’ü çok iyi tanıyor, bu bir avantaj olabilir sarı lacivertliler adına.

Uzun rotasyonuna gelecek olursak… Fenerbahçe’nin Bjelica ve Jekiri’nin yokluğunda Motley-Booker ikilisini kullanması gerektiğini biliyoruz. Johnathan Motley, Kuban’da macerası yarım kalmış olsa da EuroCup sahnesinde net bir MVP performansı sergilemiş, kendisini kanıtlamıştı. Nitekim sarı lacivertlilerle çıktığı hazırlık maçlarında da adeta Kuban’da kaldığı yerden devam etti. Müthiş bir profesyonel ve sahada kaldığı her anını veren, bir uzun olmasına rağmen her işi yapabilen bir yıldız. Ne Wilbekin, ne Edwards hatta ne de Bjelica kesinlikle sarı lacivertlilerin en iyi transferi. Özellikle Calathes ile beraber sahada olduklarında Motley’nin katkısı bir kat daha yukarı çıkacaktır, oyunu bilen, IQ’su yüksek ve yeteneklerini savunmalara göre iyi kulanan bir uzun. Efes ise iki yeni 4 numarasından birini kullanabilecek yabancı sınırlaması nedeniyle. Ben koç Ataman’ın Achille Polonara‘yı sahaya sürmesini bekliyorum. Hem bireysel anlamda M’Baye’e göre İtalya ile daha iyi bir Eurobasket geçirdi hem de Fenerbahçe’de kötü ayrıldığını biliyoruz ve koç Ataman’ın bu tarz akıl oyunlarını kullanmayı sevdiğini biliyoruz. İtalyan forvetin bu ekstra motivasyonundan faydalanmak isteyecektir. Ayrıca atletizmi, ribaundlardaki etkinliği ve tam sahadaki verimliliği ile bu maçta ona daha fazla iş düşeceğini de söyleyebiliriz. Tabi şunu da belirtmek lazım Motley 4 numarada yer aldığı zamanlarda alçak postta onun arkasında durmakta zorlanabilir Polonara, kalınlık ve postta yer tutma gibi eksiler nedeniyle Fenerbahçe üstünlük kurabilir. Ama o da yüzü dönük silaharıyla Moltey gibi çabuk ayaklı bir uzuna bile perimetrede sorun yaşatabilir aynı şekilde. Fenerbahçe Motley ve Booker ikilisini değişmeli olarak 4-5 numaralarda oynatabilir. Efes’in ise bu isimlere ters gelecek bir isim olan Pleiss’ı kullanacağını düşünüyorum. Dev uzun hem fiziksel olarak üstünlük sağlayabilir hem de dış şut tehditi ile onları potadan uzak tutabilir, ikili oyunlarda kısa devrilmeler sonrası orta mesafe şutlarla savunmanın dengesini bozabilir.

İki koç da tempoyu seviyorlar ve ellerinde Wilbekin, Edwards, Micic, Clyburn gibi açık alanda çok etkili silahlar var. Elbette hazırladığımız bu önizlemede koçların yerlerine 5 yabancı haklarını, seçimleri biz yaptık aslında biraz tahmin etmeye çalıştık. Dolayısıyla bu isimlerden farklı seçimler yapmaları işleri değiştirebilir. Ama ben her şekilde guard rotasyonunda Micic ve Wilbekin’in forvetlerde de Clyburn ile Pierre’in de kesin olarak sahada olacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla bu eşleşmeler ya da bir başka deyişle bu isimlerin performansı belirleyici olacak. Diğer taraftan Efes’in elinde Zizic ve Pleiss gibi iki geleneksel uzun varken Fenerbahçe’nin daha altetik ve mobil uzunlarla oynayacak olması koç Ataman’ın yapacağı seçimin sonuca direkt etki etmesini sağlayacak 5 numarada. Her ne kadar Larkin’den yoksun bir Efes olsa da Micic ve Clyburn’ün liderliğinde inbrenin onlara biraz daha kaydığını belirtebilirim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe, Manisa’yı Güle Oynaya Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik …