Güncel Haberler

Takım Analizi: Fenerbahçe Beko

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunun başlamasına artık sayılı günler kaldı.

Takımları mercek altına aldığımız yazı dizimizin bu bölümünde konuğumuz geçen sezonun şampiyonu Fenerbahçe Beko olacak. Keyifli okumalar.

Fenerbahçe Beko geçen sezon gelen şampiyonluğa rağmen Euroleague’deki başarısız sonuçların faturasını koç Djordjevic’e kesti ve Sırp hoca ile yollar ayrıldı. Onun yerine son yıllarda Euroleague’de CSKA’nın başında elde ettiği başarılarla kendisini kanıtlamış Yunan koç Itoudis getirildi. Onun belirlediği isimleri transfer ederek neredeyse kadroyu tamamen yeniledi sarı lacivertliler. Hedef elbette yine BSL’de şampiyonluk olacak.

Yenilenen kadroda takımın direksiyonunda Scottie Wilbekin oturacak ki bildiğiniz gibi ligimizde devşirme statüsünde oynayabiliyor. Skorer özellikleri üst seviyede olan, birebirde her pozisyonda, her mesafeden kendi skorunu yaratabilen bir isim. Ancak organizasyon ve pasör özelliklerinin Maccabi’deki performansına bakılınca soru işaretleri yarattığını, savunmada da istediğinde çok yüksek seviyeye çıkabildiğini ama istikrarlı olmadığını gördük. İşte bu eksiler ya da soru işaretleri nedeniyle de koç Itoudis, milli takımda da beraber çalışma fırsatı bulduğu tecrübeli maestro Calathes’i de 1 numaraya eklemeyi tercih etti. Gerektiğinde onu sahaya sürerek hem pas trafiğini kurup Wilbekin’i bitirici olarak kullanabilecekler hem de Yunan guardın savunmadaki fiziksel artılarından ve tecrübesinden faydalanabilecekler. Koç Djordjevic ile beraber 1 numarada görev alan, sonrasında koç Ataman’ın da milli takımda bu pozisyonda kullandığı Şehmus da özellikle BSL maçlarında değerli bir parça olacak yerli rotasyonunda. Onun deliciliği, patlayıcılığı yarı sahada önemli olacağı gibi tam sahadaki bitiriciliği ve savunmadaki enerjisi de koç Itoudis’in elini güçlendirecektir. Ayrıca yine yerli olarak forma giyebilen İsmet de dış şutları ve organizasyon becerisi ile combo guard olarak süre bulacak.

2-3 numarada yani, kanat rotasyonunda yer alan isimlere baktığımızda geçen sezon da takımın en önemli parçalarından biri olan Guduric ön plana çıkıyor elbette. Onu her iki kanat pozisyonunda da kullanacaktır koç Itoudis. Özellikle savunmada kendisini geliştirmesi ve organizasyona da katkı vermesiyle tam bir joker oldu. Her ne kadar Eurobasket’de pek beklentileri karşılayamamış olsa da Fenerbahçe’de özellikle dış şutları ve tecrübesi ile değerli bir parça olacak. Yeni transferlerden Edwards da gerçekten heyecan verici bir oyuncu. Mesafe tanımayan şutları, müthiş sürati ve deliciliği ile rakip savunmaların önlem alması gerçekten zor olan bir oyuncu. Elbette 2 numara için fiziksel dezavantajlarının bulunması ve 1 numara için organizasyon becerilerinin vasat olması ile beraber savunmada rakiplerin hedef olarak seçeceği bir isim olacak, dolayısıyla takım olarak onu koruyup hücumdaki artılarından daha fazla kullanmanın yollarını bulmaları gerekecek, burada tabiki en büyük görev koç Itoudis’e düşecek. Onu Calathes ile beraber aynı beşlerde kullanmak, Guduric ile de Wilbekin’i birlikte kullanıp Sırp oyuncunun organizasyon becerilerini Wilbekin’i dengelemek için kullanmak doğru bir seçim olabilir. Kaptan Melih de 2 numarada özellikle BSL maçlarında kenardan getirdiği enerji ve üçlük katkısı ile yine değerli bir parça olacak. 3 numarada ise iki istikrarlı ve benzer özelliklere sahip isim var ellerinde. Pierre de geçen sezondan kalan isimlerden biri. Kanadalı forvet dış şutlarda kendisini geliştirdi, ceza şutlarında önemli katkı verebildiği gibi sırtı dönük oyunlarla üretebilmesi artı alçak posttan pas dağıtımı yapabilmesi, ribaundlara verdiği katkı ve çabuk ayakları ile savunmada birden fazla pozisyonda görev alabilmesiyle jokerleden biri olacak. Barça’dan ayrılan ve takıma eklenen Hayes-Davis de ona benzer özelliklere sahip, dolayısıyla koç Itoudis’in 3 numaradan istikrarlı şekilde ribaund, dış şut, sırtı dönük üretim ve savunma sertliği gibi konularda katkı alacağını söylemek yanlış olmaz. Tabi bu iki oyuncunun da zaman zaman kısa beşlerde 4 numaraya da kayabileceğinin altını çizmek lazım. Bu isimlere ek olarak ligimizde yerli statüsünde sayılan Tarik da 3 numarada süre bulacak bir isim, artık bu sezon gelişimini gösterip kendisini kanıtlaması lazım. Aksi durumda artık bir alt seviye takımlara gitme zamanı geldi.

Yenilenen kadroda uzun rotasyonunu da olabildiğince geniş tutmaya çalıştılar. Eski oyuncuları, tecrübeli uzun Nemanja Bjelica takıma geri döndü. Sakatlığı nedeniyle sezonun ilk 2 haftasını kaçıracak büyük olasılıkla. Ama yüzde yüzüne kavuştuğunda sadece BSL’de değil, Euroleague seviyesinde de yıldız statüsünde olan bir uzun. Dış şut tehditi, topu yere vurabilmesi, güçlenen fiziği ile alçak posttan üretebilmesi, ribaundlardaki sezgisi ve yüksek basketbol IQ’su ile komple bir oyuncu. Profesör ile beraber belirttiğim gibi zaman zaman Pierre ve Hayes-Davies de 4 numarada görev alabilecekler. Aynı şekilde Metecan da özellikle BSL maçlarında her iki forvet pozisyonunda da koç Itoudis’in benche baktığında rahatlıkla görev vereceği isimlerden biri olacak. Dış şut tehditi, ribaundlardaki savaşçı kimliği ve savunmadaki enerjisi artı sertliği ile değerli bir görev adamı. Gelelilim 5 numaralara. Geçen sezon da kadroda bulunan Booker, şut tehditi, hem sırtı dönük hem de yüzü dönük birebiri olması ve ribaundlardaki katkısı ile kendisine zaman zaman ilk beşte hem 4 hem de 5 numarada yer bulabilecek bir isim. Ama onun savunmadaki zaafları geçen sezon da gördük sıkıntı yaratabiliyor. Zaten bu nedenle de geçen sezon eksikliği hissedilen, sert, atletik ve çember koruma konusunda güvenilir bir isim olan Jekiri kadroya dahil edildi. Hazırlık döneminde genelde sakatlığı nedeniyle forma giyemedi ama ülkemizi Gaziantep günlerinden tanıyan bir uzun, iyileştiğinde adaptasyon sürecini hızlıca atlatacaktır ve bu belirttiğim departmanlarda alternatif uzun olarak çok faydalı olacaktır. Samet de Telekom’da geçirdiği verimli sezonun ardından tekrar büyük takıma transfer oldu, Efes’de yaşadığı kötü günleri tekrar yaşamak istemeyecektir. Hücumdaki çok yönlü oyunu ve hatta dış şut tehditi ile BSL rotasyonunda kendisine süre bulacaktır. Uzun rotasyonundaki en önemli isim bana göre Johnathan Motley olacak. Kuban’da geçirdiği MVP seviyesindeki sezonun ardından Euroleague’deki çaylak sezonuna girecek sarı lacivertli forma ile. Ama oynadığı hazırlık maçlarında da gördük ki hiç de çaylak seviyesinde değil, Euroleague’de elit uzunlar arasına girebilecek, komple bir hücum silahı ve savunmada da kesinlikle geri adım atmayan, çalışkan ve savaşçı bir isim. Onun sahada olduğu dakikalarda her hücumda topun ona inmesi çok kritik olacak. Alçak posttan bu kadar verimli olan, aynı zamanda yüzü dönük silahları da olan bir uzununuz varken onu kullanmamak basketbola ve takımınıza ihanet olur adeta.

Özetleyecek olursak BSL’nin son şampiyonu Fenerbahçe, bu ünvanını korumak adına koç Itoudis yönetiminde yine kaliteli ve derin bir kadro kurdu. Elbette yeni bir takım olmaları, Eurobasket ve sakatlıklar nedeniyle hazırlık döneminde genelde eksik kadrolarla maçlara ve antrenmalara çıkmaları özellikle ilk hafatlarda bir dezavantaj yaratabilir ama tecrübeli oyuncuların gereken yerlerde bireysel olarak insiyatif alarak bu dönemin kayıpsız geçilmesini sağlayacaklarını düşünüyorum. Yeni sezonda play-off’lara ilk 2 sıradan girmelerini bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …