Güncel Haberler

ANALİZ: İspanya, Fransa’yı Yenip Şampiyon Oldu! (MVP ödülleri Hernangomez kardeşlere)

2022 FIBA EuroBasket final maçında Fransa‘yı 88-76’lık skorla geçen İspanya altın madalyanın sahibi oldu.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

İspanya’da Juancho Hernangomez 27 sayı, 7-9 3sayı, 5 ribaund ile maçın MVP’si seçilirken, 14 sayı, 8 ribaund ile oynayan Willy Hernangomez ise 17.2 sayı, 6.9 ribaund, 19.7 verimlilik puanı ortalamalarıyla tüm turnuvanın MVP’si seçildi. Lorenzo Brown 14 sayı, 11 asist ve Jaime Fernandez 13 sayı, 3-4 3sayı, 2 asist, 4 top çalma ile onlara destek olan diğer isimler oldular.

Fransa cephesinde ise Evan Fournier 23 sayı, 4-8 3sayı, 3 ribaund, 2 asist ile en skorer isim olurken, Thomas Heurtel 16 sayı, 7 asist ve Guerschon Yabusele 13 sayı, 2 ribaund, 6 asist ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

İki takım da maça ikili oyunlarda devrilen uzunları verimli kullanarak başladı. Ama sonrasında İspanya Brown ile beraber bu turnuvada ilk defa bu kadar aktif kullandığı Jaime Fernandez’den x-faktör katkısı almaya başladı. Fransa turnuva boyunca olduğu gibi top kayıpları hastalığını sürdürünce bunu çok iyi değerlendiren İspanya ilk çeyreği 23-14 gibi net bir skorla önde tamamldı. İkinci çeyrekle beraber İspanya’nın üçlüklerine çözüm bulamadı Fransa, Juancho alev alarak üçlüklerle skoru 35-16 gibi Fransa adına çok zor bir noktaya taşıdı. Fransa tam sahada baskı ile beraber sürekli penetre ederek momentumu eline aldı ve 11-0’lık önemli bir seri yakalayarak maça ortak oldu. Hernangomez’in 6-7 isabetle gönderdiği üçlükler ilk devrenin özetiydi adeta ve İspanya soyunma odasına 47-37 önde girdi.

İkinci yarıya da Fransa iyi başladı ve ilk yarıdan gelen seriyi 16-0 ile devam ettirince farkı 3 sayıya kadar çekti. Ama İspanya hücumda çok verimli oynamaya devam etti ve Jaime Fernandez’den gelen kritik üçlükle farkı yeniden çift hanelere çıkardılar ve karar verilecek çeyreğe 66-57 önde girdiler. Son çeyreğin başında yine hakem hataları geldi ve koç Scariolo’ya çalına gereksiz teknik faulün de etkisiyle Fransa farkı 7 sayıya kadar çekti. Ama Juancho tekrar sahneye çıktı ve gönderdiği kritik üçlükle farkı 10 sayıya kadar çekti. İspanya bitime 4 dakika kala farkı 12 sayıya çıkardı. Son bölümde bir hakem hatası da Fransa aleyhine çıktı ve Heurtel’e çalınan haksız faul üstüne de teknik faul alması ile İspanya farkı 15 sayıya kadar çıkardı ve maçı da 12 sayı farkla tamamlayarak şampiyonluğa ulaştılar.

Turnuva boyunca İspanya maç ve maç gelişerek kendisini kanıtlamış, onlara tecrübesiz diyen, önceki jenerasyondan daha zayıf bir takım diyen herkese cevabını vermişti zaten. Brown’un turnuva öncesi devşirilmesinin ne kadar doğru bir karar olduğunu da herkese kanıtladılar. Ayrıca Hernangomez kardeşler de Gasol kardeşlerden bayrağı aldıklarının altını kalın şekilde çizdiler, tam olarak kendilerini ıspatladılar. Bir kez daha gördük ki “Basketbol 10 kişinin 40 dakika boyunca bir topun peşinden koştuğu sonunda ise İspanyollar’ın kazandığı bir spor!”. En azından son 10 yılda aldıkları madalyalarla bu sözün altını doldurdular:

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Anadolu Efes, Fransa’dan Galibiyetle Dönmek İstiyor

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde Anadolu Efes, Fransa’da LDLC Asvel Villeurbanne’a konuk oluyor. 24 …