Güncel Haberler

ANALİZ: Slovenya – Belçika

2022 FIBA EuroBasket‘de grup müsabakaları tamamlandı ve 16 takım Berlin’de kozlarını paylaşarak çeyrek final bileti kapmaya çalışacaklar.

Son 16 eşleşmelerinde ilk maçta millilerimiz Fransa’yla karşılaşacakken günün ikinci maçında ise B grubunu, yani diğer adıyla ölüm grubunu lider olarak tamamlayan son şampiyon Slovenya ile bizim yer aldığımız A grubunu 4. ve son sırada tamamlayan Belçika karşılaşacaklar.

2017’de şampiyon olan Slovenya’da sonrasında pandemi nedeniyle turnuva oynanamadığı için 5 yılın ardından ünvanınını korumak için turnuvaya başlamıştı. O kadrodaki en önemli iki isim Doncic ve G.Dragic’in tekrar bir araya gelmesiyle beraber de taraflı tarafsız tüm basketbol severlerin madalya favorileri arasına girdiler. Açıkçası bu beklentiyi şuana kadar karşıladılar ve turnuvanın tartışmasız en zor grubu olan B grubunda 3 güçlü rakibi ev sahibi, Almanya, Olimpiyat finalisti Fransa ve Litvanya’yı artı zayıf rakip Macaristan’ı yendiler, tek kazayı dişli bir rakip olan Bosna’yı hafife aldıkları için yaşadılar. Luka Doncic elbette turnuvanın MVP yarışındaki olağan şüphelilerinden birisi. Gruptaki 5 maçta 26.6 sayı, 26.2 verimlilik puanı ile mücadele etti ve son 16’da yer alan oyuncular arasında onun önünde sadece iki 2 isim var, Joker ve Giannis. Bu maç özelinde konuşursak daha yeni, Fransa karşısında tam 47 sayı atarak turnuva tarihinin bir maçta en fazla skor üreten ikinci oyuncusu olan, tam anlamıyla alev almış bir Doncic’in şu maçı tek başına alabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Belçika özelinde diyebileceğimiz pek olumlu ya da olumsuz bir şey yok bana sorarsanız. Sonuçta İspanya ve Türkiye hariç denk bir grupta mücadele ettiler ki İspanya’ya da soğuk bir duş aldırmayı başarmışlardı. Ama hücumda Lecomte ve Obasohan gibi bitirici, skor yönü kuvvetli kısaların yanında bir organizatöre sahip olmamaları onları hücumda sınırlı bir takım yaptı. Öyleki turnuvada yer alan 24 takıma arasında en az asist yapan 2. takım konumundalar! Bunun yanında boyalı alan savunmaları da ciddi sıkıntılı. Bako bu sezon Manresa sistemindeki caydırıcılıktan çok uzak, formsuz ve blok tehditi konusunda etki gösteremedi bu turnuvada. Evet karşılarında öyle dominant bir uzun olmayacak ki Fransa maçının başındaki hava atışında talihsiz şekilde ayağı burkulan Tobey’nin de oynasa bile turnuvanın ilerleyen maçları düşünülerek süresinin sınırlandırılması yüksek bir ihtimal. Ama bu demek değil ki boyalı alanda sorun yaşamayacaklar… Slovenya, son maçta Fransa gibi güçlü ve atlet uzunları olan bir takıma karşı bile zaman zaman Doncic’i zaman zaman da Muric ve Cancar gibi farklı özellikleri bulunan uzunları kullanarak rakibe dert açan, ikili oyunlardaki tüm kısa-uzun eşleşmelerine cezayı kesen bir takım. Düşünün ki Doncic, Gobert ve arkadaşlarının Fransa’sına bile sürekli potaya giderek 47 sayı atabiliyorsa Belçika savunmasının başına neler gelmez!

Özetle grubu 4. sırada bitiren Belçika için her eşleşme zor ve imkansıza yakın olacaktı zaten. Ama bu kadar formda bir Doncic karşılarında olacağı için de ekstra şanssız olacaklarını belirtmek lazım. Yani son 16 turunun en kolay maçlarından biri olacağını düşünüyorum, Belçika’nın sürpriz yapma ihtimali %1 bile değil.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Maç Analizi: Efes, Bayern Karşısında 16 Sayılık Farkı Koruyamadı!

Turkish Airlines Euroleague 20. hafta mücadelesinde temsilcimzi Anadolu Efes konuk ettiği FC Bayern Munich karşısında …