Güncel Haberler

ANALİZ: Belçika – Türkiye

2022 FIBA EuroBasket‘te Tiflis’de oynanacak A grubu 4. maçında A Milli Takımımız, kendisi 2 galibiyete sahip olan Belçika ile karşılaşacak.

2 gün önce Belçika’nın İspanya’yı yenmesi ve bizim olaylı maçta Gürcistan’a 2 uzatma sonuda yenilmemizle beraber grupta işler karıştı, artık Gürcistan da potaya girdi ve tam 4 takımın, Karadağ, Belçika, Türkiye, İspanya’nın ikişer galibiyeti var. Dolayısıyla kalan 3 maçta adeta grup yeniden başlıyor olacak.

Bu nedenle de artık millilerimizin gruptan çıkamama durumu bile gündeme gelmiş durumda. İşte bu zorlu senaryoda Belçika ile çok ama çok kritik bir maç oynayacağız. Gelin her zamanki gibi bu maçı nasıl kazanırız, galibiyetin anahtarları neler olur birlikte inceleyelim. Keyifli okumalar.

Tempo

Belçika çokiyi bir savunma takımı, bu turnuvada oynadıkları 3 maça baktığımızda ortalamada sadece 75 sayıya izin verdiklerini görüyoruz ki son maçta güçlü İspanya’yı sadece 73 sayıda tutarak kazanmışlardı. Düşük tempoda oynamayı ve maçı genelde yarı sahada tutmayı seviyorlar. Ama buna karşın savunma kaynaklı hızlı hücumları da Obasohan, Lecomte, Tabu gibi etkili guardlarla affetmiyorlar ki maç başına 11.0 sayı hızlı hücum sayıları var. Biz ise açık sahayı seven bir takımız ve bu nedenle de yarı sahada Belçika’nın sert ve disiplinli savunmasına yakalanmamak adına önce savunma ribaundunu net çekip sonrasında da tempoyu forse etmeliyiz, hatta koç Ataman’ın sevdiği gibi gerekirse erken toplar kullanıp kaos basketbolunu tercih etmeliyiz. Şuana kadar ortalama 9 hızlı hücum sayısı bulabildik, Belçika karşısında bu istatistiği yukarı çekmemiz şart. Larkin, Cedi, Furkan ve Buğrahan’a çok iş düşüyor, topu hızlıca ortaya vurmalılar ve takım olarak onlara eşlik etmeliyiz. Bu arada geçiş hücumlarında da savunma yerleşmeden Alperen ile alçak posttan, Sertaç ile yüksek posttan daha net fırsatlar bulacağımızın da altını çizelim.

İç-Dış Dengesi

Hazır uzunlardan bahsetmişken bu turnuvada en iyi yaptığımız şey boyalı alanı verimli kullanmak oldu, maç başına 39.3 sayı üretiyoruz çember altındaki bu alanda Belçika sadece 28 sayıda kalmış durumda. Zaten Bako dışında da bizim uzunlarımızın kalitesinde bir isim yok ellerinde. Hatta Ercan’ı da daha verimli kullanıp özellikle yarı sahada sete kaldığımızda onların savunmasını akordiyon şeklinde kapatıp açmaki yormak adına mutlaka her fırsatta topu içeri indirmeliyiz. Gürcistan maçında toparlanan Sertaç’ın bu seviyede kalmasına çok ihtiyacımız olacak yine. Diğer taraftan içeri inen toplarda gömülmek ve genelde 4 numaradan Bako’ya yardım getirmek zorunda kalacak Belçika savunmasının dengesini bozacak en önemli etken ise bu turnuvada zorlandığımız konulardan biri olan dış şutlar olacak elbette. Kısalara baskıyı azaltmak için forvetten şutları sokmamız şart. Ortalamamız maalesef sadece %30.4 ve bu potansiyelimizin altında. Furkan ile Cedi’nin yanı sıra oyuna girdikleri kısa sürelerde dahi Onuralp, Yiğitcan ve Buğrahan’dan bu katkıyı almalıyız. Özellikle Şehmus ya da Buğrahan ile beraber oynadığında Larkin’in de perdelerden çıkarak şutlar sokması şart. Çünkü Belçika’nın sert kısa savunmacıları onu maç boyunca faullerle de yıpratmak isteyecek, şutlarını sokması işini kolayaştırır. Umarız koç Ataman’ın bahsettiği elindeki sakatlık ciddi değildir ve onu bu kritik maçta etkilemez.

Bench Katkısı

Turnuvada iyi yaptığımız işlerden biri de benchten verimli katkı almamız oldu. Şuana kadar ortalama 34.3 sayılık bir üretim geldi kenardan gelen isimlerden. Gürcistan karşısında da bu konuda başı çeken isimler Sertaç (15 sayı), Melih (11 sayı) ve Buğrahan (7 sayı) olmuşlardı. Tabi koç Ataman’ın belirttiği üzere belinden sakatlığı bulunan ve tam iyileşemeyen Furkan’ın kenardan gelerek sadece 4 sayıda kalması belki de galibiyete ulaşamamızın temel nedeniydi. Gürcistan maçında ve sonrasında yaşanan olaylar kaptan Melih’in ve Furkan’ın yaptığı açıklamalara da bakınca takımı daha fazla birleştirmiş görünüyor. Bu hırsı ve agresifliği mutlaka sahaya olumlu şekilde yansıtmalıyız. Halen önümüzde grup liderliği için önemli bir fırsat var. Bu maçta yine Sertaç’dan çift haneli katkıya, Furkan’ın kendisine gelmesine ve Buğrahan, Melih, Ercan gibi isimlerden en az ikisinin x-faktör katkısına ihtiyacımız var. Belçika gibi yoğun ve fiziksel oynayan bir takıma karşı yıldızlarımızı diri tutmak adına alternatif isimlerin aldığı dakikalarda verimli oynaması galibiyeti getirecektir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …