Güncel Haberler

Koç Ataman’dan Eski Milli Oyuncu Kutluay’a Sert Yanıt!

2022 FIBA EuroBasket‘te Tiflis’de oynanan A grubu 3. maçında A Milli Takımımız 2 uzatma sonunda Gürcistan’a kaybetmişti.

Koç Ergin Ataman diskalifiye olduğu için maç sonrasında basın toplantısında yer almamıştı. Tecrübeli koç maç içerisinde ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarını yaparken eski milli oyuncu İbrahim Kutluay‘ın eleştirilerine sert bir dille cevap verdi.

Eski oyuncuların ekranlarda çıkıp ‘Yüreksizsiniz’ demesini kınadığını ifade eden Ataman, İbrahim Kutluay’ın eleştirilerine cevap verdi ve “Benim burada bir beklentim de burada bir milli takım var. Türk Basketbol Milli Takımı var. Buna herkesin destek olması lazım. Turnuva bittikten sonra eleştiriler olabilir. Buyursunlar beni eleştirsinler, ben Ergin Ataman olarak dimdik herkesin karşısındayım. Beni eleştirilebilir ama burada Türkiye’de nam salmış eski ünlü basketbolcuların sosyete kulüplerinde maçları izleyerek bu çocuklara ‘siz yüreksizsiniz, utanmıyor musunuz’ diye ithamda bulunmasını kınıyorum. Bu çocukların hepsi yüreklerini koyuyorlar ortaya. Sonunda bir performans gösteremeyebilirler. Dün Shane Larkin 10’da 2 attı. Elinde ciddi bir sakatlık var ve tedavi oluyor, bugün de idmana gelemedi. Cedi Osman için de dün devre arasında doktorlar devam edemeyebilir dediler ama oynatmak zorunda kaldık. O da hücumda performans gösteremedi ama hiç kimse bu çocuklara yüreksiz diyemez. Bu çocuklar yüreğini koyuyor, ay-yıldızlı bayrağı en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyor. Başarısız olursak bunun sorumlusu benimdir, oyuncular değildir. Geçmişte milli takımlarda kendi aralarında kavga edip hiçbir sonuç elde edememiş bazı eski oyuncuların ekranlarda burada rakiple kavga eden oyunculara yüreksiz denmesi beni çok yaraladı ve oyuncuları da yaralıyor. Genç bir takımız biz. Alperen Şengün bugün idmana gelemedi. Sabah 8’e kadar uyuyamadı. Çocuk Türkiye’de ne oluyor diye bakıyor. Baş ağrısı ve bir hastalığı var şu anda. Bu çocukları tedirgin etmeyelim.” dedi.

İbrahim Kutluay, youtube’da katıldığı programda, “Gürcistan’a kaybediyoruz. İnsan utanır. Bir tane yürek oyuncu olacak.” yorumunu yapmıştı.

Koç Ataman olaylarla ilgili açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Birçok pozisyonda boş şutları değerlendiremedik. Onlar da inanılmaz dış atışlar soktular. Uzatmada Alperen Şengün’ün 4’te 1 attığı faul atışları vardı. Ama ben takımımın mücadelesi ile gurur duyuyorum. Kolay değil yani rakip kim olursa olsun. Bu takım genç bir takım. Bu takımda ilk kez Milli takım forması giyen 4-5 oyuncu var, tabii ki tecrübeli oyuncularımız da var ama dün burada çok ağır bir atmosfer vardı. O ağır atmosferde ikinci uzatma sonuna kadar kazanmak için çaba sarf ettik, olmadı. Sonda bir iki tane saçma sapan hakem kararı da eklenince kazanan Gürcistan oldu. Fakat tabi maçın son çeyreğinde 22 saniyesininin oynatılmaması da skandal. Hele ki maçın uzatmaya gittiğini ve son topun bizde olduğunu, 2 saniye kaldığını düşünürsek o 22 saniyeyi koyduğunuz zaman 24 saniyelik top kullanma hakkımız olacaktı. Bu konuda biz gerekli hukuki itirazımızı yaptık. Bu hukuki kurallara göre kural hatası oluyor. Biz maç oynanırken itirazımızı yaptık ama bizi masadan püskürttüler, yok öyle bir şey diye. Maç bitiminde hemen kaptanımız imzalı şekilde maçın skoruna itiraz etti. Bu konuda FIBA’dan maçın tekrarını veyahut en azından o kalan 4.5 dakikalık sürenin tekrar oynanmasını beklemekteyiz.

FIBA burada öyle saçma sapan, öyle çağ dışı bir organizasyon ile karşı karşıyayız ki sonunda da dünkü olaylarla da skandal bir görüntü ortaya çıkmış oldu.

Şimdi burada Gürcistan polisinden önce tamam oyuncumuz Furkan Korkmaz diskalifye edildi. Furkan soyunma odasına giderken rakip takım benchinden Shengelia, Bitadze ve atılan oyuncu direkt kapıda Furkan’a saldırıda bulunuyorlar. Orada Furkan’ı korumaya çalışan kondisyonerimiz darbe alıp yere düşüyor. O arada bizim ekibiz içeri girip Furkan’ı koç odasına saklıyorlar. Burası FIBA yani uluslararası organizasyon. Böyle bir şeye izin verilmesi çok büyük saçmalık. Olay koridorda geliştiği için bizim o anda haberimiz yoktu. Biz o anda maçın içindeydik. Bunların hepsi görüntülerle ortaya çıkacaktır.

Bugüne kadar o kadar maç yönetiyoruz. Son 10 saniye içinde Cedi Osman’ın yaptığı yumuşak taktik faule sportmenlik dışı faulle maçı sonuçlandırmasıyla maç bitmişti. Ben de hakeme çok yoğun itirazlarda bulundu. Diskalifiye oldum. Ben koç soyunma odasına gittim. Dışarı çıkıp gürültüleri duyduğumda Gürcistan polisinin takımı tartaklaması, Ömer Onan ve Hüseyin Beşok’u tartaklamaları FIBA’nın organizasyonuna gölge düşürdü. Geldiğimiz günden beri 45 dakika yol gidiyoruz. Doğru düzgün bir polis koruması yok. Otelde oyuncularımız aç durumdalar. Bunlara rağmen mücadele etmeye çalışıyoruz. Dün iyi oynamadık, hatalar yaptık, mucizevi şekilde maçı kaybettik ama olaylar son derece tatsız.

Ben çok şaşkınlık içerisindeyim. Uzun yıllardır FIBA organizasyonlarında görev almıyordum. Hem hakem kararlarından dolayı hem de bu tarz olaylardan dolayı şaşkınlık içerisindeyim. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Turnuva devam ediyor. Turnuvada şu an kaybedilmiş bir şey yok. Dün Belçika, İspanya’yı yendi, bir önce de bizim yendiğimiz Karadağ, Belçika’yı yendi. Bir gün önce bizim yendiğimiz Karadağ, Belçika’yı yendi. Yani herkes herkesi yenebiliyor. Burada biz takım olarak bu olaylardan kurtulup önümüzdeki maçlara konsantre olmalıyız. Çıkıp aslanlar gibi mücadele edeceğiz.

Biz bu turnuvada sonuna kadar gitmeye devam edeceğiz. Sonuçta başarısız olursak da ben dimdik ayaktayım, kimseden çekinecek bir şeyim yok. Bu takımın başarılı olacağına dair bir söz verdim ama spor bu. Eğer olmazsa da gereğini yaparız.

Eurohoops

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …