Güncel Haberler

ANALİZ: Gürcistan’a 2 Uzatma Sonunda Kaybedip Grup Liderliğini Kaçırdık! (Furkan ve koç Ataman atıldı)

2022 FIBA EuroBasket’te Tiflis’de oynanan A grubu 3. maçında A Milli Takımımız, ev sahibi Gürcistan‘a 2 uzatma sonunda 83-88’lik skorla kaybederek ispanya’nın Belçika’ya kaybettiği bir günde liderlik fırsatını tepti.

Bu sonuçla beraber Gürcistan ilk galibiyetini alırken, milli takımımız, Belçika, İspanya ve Karadağ 2 galibiyet, 1 mağlubiyet ile durumları eşitlediler.

Gürcistan’da Sandro Mamukelashvili 20 sayı, 12 ribaund ile maçın yıldızı olurken, Thad McFadden 17 sayı, 4-19 3sayı, 4 ribaund, 6 asist, Rati Andronikashvili 15 sayı, 3 ribaund, 3 asist, 3 top çalma, Giorgi Shermadini 15 sayı, 7 ribaund ve Duda Sanadze 13 sayı, 8 ribaund ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Ay-yıldızlılarda ise Alperen Şengün 21 sayı, 9 ribaund ile en skorer isim olurken, Sertaç Şanlı 15 sayı, 9 ribaund, 2 asist, Cedi Osman 13 sayı, 6 ribaund ve Melih Mahmutoğlu 11 sayı ile direnen başlıca isimlerdi. Larkin ise 9 sayı, 8 ribaund, 7 asist ike katkı verebildi.

EDİTÖR YORUMU:

Milliler maça Gürcistan’ın tuzaklı ve agresif savunması karşısında kötü bir başlangıç yaptı, hücumda zorlandık. Koç Ataman’ın molası ve ardından Sertaç ile Furkan’ın oyuna girmesi, Cedi’nin de 4 numaraya geçmesiyle 10-2’lik bir seri yakalayıp geç olmadan kendimize geldik ve skoru lehimize çevirdi. Maç önündeki analizimde de belirttiğim gibi kendisine gelmesi gereken Sertaç bekleneni ve verdi skora yaptığı katkıyla farkı açmaya başadık ki Sertaç ilk çeyreği 10 sayı, 5 ribaund ile tamamladı sadece 6 dakika sahada kalmasına rağmen. İlk çeyreği 25-19 geçtik. İkinci çeyreğin başında da savunmada vidaları sıkmamız ve hücumda verimliliği sürdürmemiz sayesinde farkı ilk kez çift hanelere çıkardık ama sonrasında adeta 29 sayıda kitlendik. Hücumdaki basit top kayıplarımızı hızlı hücumlarla değerlendiren Gürcistan karşısında organize olamadık ve oyundak düştük. Sadece 8 sayı üretebildiğimiz ikinci çeyreğin ardından soyunma odasına da 36-33 geride girdik.

İkinci yarıda ise Melih ve Larkin’in üçlüklerle hesabı açmaları sayesinde maçta kaldık. Ama hücumdaki bu sekansı fazla sürdüremedik ve oyunun kontolünün tekrar Gürcistan’a geçmesine engel olamadık. Shermadini ve Mamukelashvili ile pota altında canımızı çok yaktılar ve son çeyreğe de 53-49 önde girmeyi başardılar. Final çeyreğine ise agresif başlayan taraf biz olduk. Nihayet savunmada kendimize geldik ve savunma kaynaklı sayılarla maça eşşitliği de getirdik. Özelikle Alperen’in hücumda öne çıkmasıyla rahatladık. Bitime 6 dakika kala Sanadze’nin yaptığı sert faul sonrası bir de Furkan’a doğru giderek küfürler savurması sonucu maalesef NBA oyuncusu tahriklere cevap vermiş oldu ve ikili arasında kavga çıkmasına ramak kala yükselen tartışma sonucu karşılıklı diskalifiye kararı çıktı, Furkan’ı kaybetmiş olduk. Bu anlarda ise Gürcistan masa yetkililerinin tam 22 saniye süreyi devam ettirdiğini gördük. Ama maalesef Haluk Yıldırım’ın itirazlarına sonra maçın hakemleri süreyi kontrol etmediler. 10 dakikalık duraksamanın ardından maç devam etti ve istediğimiz oldu Shermadini erken 5 faulle oyun dışı kaldı. Son dakikaya 66-66 beraberlikle girdik. Bitime 11 saniye kala da Alperen’in smacı ile öne geçtik ama ardından Mamukelashvili bulduğu zor bir orta mesafe ile skoru eşitledi ve sonrasında Cedi’nin uzaklardan şutu başarısız olunca uzatmaya gittik.

Uzatmaya Sertaç’dan gelen ekstra bir üçlükle başladık ve sonrasında farkı 5 sayıya kadar da çıkardık. Ama 35 yaşındaki McFadden’dan üst üste gelen çok zor iki üçlüğe engel olamayınca öne geçtiler. Alperen çizgiden 1-2 atınca skor 75-75 eşitlendi ve sonrasında McFadden üçlüğü kaçırınca ikinci uzatmaya gittik. İkinci uzatmada da maç dengede giderken bitime 2:20 kala Aperen’in smacı ile skoru eşitledik 81-81. Sonrasında Gürcistan 84-81 öne geçti ve Larkin ile üçlüğü kaçırdık. Bitime 28 saniye kala Cedi’ye çalınan “ucuz” sportmenlik dışı faulün ardından koç Ataman sert itirazlarını sürdürence üst üste 2 teknik faulle diskalifiye edildi. Karşılaşmayı Gürcistan 88-83 ile kazandı.

Karşımızda Shengelia ve Bitadze’den yoksun, Shermadini’yi son çeyreğin yarısında ve uzatmalarda kullanamayan ki onlar olsa bile bizim sikletimizde olmayan bir takım vardı. İlk 2 maçını kaybetmiş ve son bir umutla maça çıkan bu takıma karşı bir türlü maç içerisinde darbeyi vuramadık. Özellikle ikinci çeyrekte farkı 10 sayıya çıkarmışken yapamadığımız o son dokunuş sonrasında canımızı çok yaktı. Yine dış şut tehditi olan ve yüzü dönük silahları olan bir uzun, Mamukelashvili canımızı çok yaktı. McFadden’a tam 19 üçlük deneme şansı verdik ki çok kritik yerlerde üçlükler buldu. Evet zor üçlüklerdi ama yine de önlem alınabilirdi. Özetle kural hatası beklentisiyle itiraz ettik, en sakin dediğimiz oyunculardan biri tahrike kapılarak diskalifiye oldu ve İspanya’nın yenildiği bir günde biz gücümüzü ve kalitemizi gösterip şu maçı kazanamadık… Yani milli takım yine tat vermedi ki bu sefer şansımız da yanımızda değildi…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …