Güncel Haberler

ANALİZ: Türkiye – Bulgaristan

2022 FIBA EuroBasket A grubu 2. maçında A Milli Takımımız yine Tiflis’de Bulgaristan ile karşılaşacak.

İlk maçımızda Karadağ’ı 72-68’lik skorla epey zorlanarak yenmiş ama koç Ataman’ın da yaptığı özeleştiride altını çizdiği gibi felaket bir oyun ortaya koymuştu. Şimdi toparlanıp Bulgaristan maçına konsantre olmanın zamanı geldi.

Gelin Bulgaristan maçında bizi galibiyete götürecek faktörleri mercek altına alalım.

Bu Kez Forvet Savunması

Turnuva öncesinde de turnuva içerisinde de sizlerle her paylaştığım analizde savunma savunma savunma diyorum farkındaysınız… Evet Karadağ maçının skoruna bakan birisi sadece 68 sayı yemiş bir takımın neden savunmasından şikayet ediyoruz diyebilir ama maalesef maçı izleyen tüm basketbolseverler özellikle ikinci yarıda Dubljevic’in neredeyse bizi tek başına yıkabilecek olduğunu görmüşlerdir mutlaka. Özellikle dışa açılarak gönderdiği üçlüklerle canımızı çok yakmkştı. Şimdi ise karşımızda skorer bir forvet olacak, dolayısıyla bu kez uzunlarımızın değil, başta Cedi olmak üzere forvetlerimizin fazla mesai yapması gerekecek. Euroleague’de sezonun en iyi beşine seçilen Vezenkov, her ne kadar takımı ilk maçta İspanya karşısında tam 27 sayı farkla hezimete uğramış olsa da bireysel performansından hiç ödün vermemiş, İspanya savunmasını en çok zorlayan isim olmuştu. 26 sayı üreten ve altısı hücum ribaundlu olmak üzere tam 11 ribaund alarak double-double yapan solak forvet bizim de mutlaka önlem almamız gereken bir isim. Cedi kenardayken de Sadık Emir, Yiğitcan, Onuralp gibi isimlerin ona dikkat etmesi şart. Sadece üçlüklerle değil, potaya gidip bulduğu hareketli atışlar artı ribaundlardaki katkısıyla Buylgaristan’ın en formda silahı. Dolayısyla bu kez de forvet savunması diyoruz.

3 Sayı Savunması

Sanırım bunu turnuva boyunca her maçta kritik faktör ve galibiyetin anahtarı diye yazacağız. Her ne kadar Karadağ %29.2 gibi çok kötü bir yüzdeyle oynamış olsa da 24 denemeye izin vermemiz ve iki uzun Simonovic ile Dubljevic’den toplamda 6-10 isabetle üçlük yememiz can sıkıcıydı. Bulgarlar da İspanya karşısında %33.3 ile takım olarak ortalamanın altında bir yüzdeyle üçlük isabetleri buldular. Ama Bost, Kostov, Marinov gibi şutörlerin gününde olmadığını buna karşın Ivanov ile Vezenkov’un toplamda 7-9 ile üçlük kullandığının da altını sertçe çizelim. Özetle sadece Vezenkov’un adamının değil, takım olarak neredeyse tüm oyuncuların yay gerisindeki atışlarını engellememiz, en azından bozmamız gerekiyor.

Larkin x Bost

Evet Bost demişken… Bulgaristan’ın devşirme guardı geçen sezon temsilcimzi Galatasaray’ın lideriydi ve çok iyi performanslara imza attı, ritmini bulduğu zaman, özellikle yüksek tempoda hücuma hızlı çıktığı anlarda dribbling üstünden bulduğu üçlüklerle çok takımın canını yakmış bir isim. Ayrıca üstün saha görüşü ve pas yetenekleriyle artı ribaundlara katkısyla triple-double potansiyeli olan bir guard. Furkan’ın hafif denilen sakatlığnın onu Karadağ karşısında epey rahatsız ettiğini gördük, dolayısıyla bu maçta onu dinlendirebiliriz. Onun yokluğunda Larkin’i savunmada dinlendirip Bost ile eşleştirmemek mantıklı, bu görevi Şehmus ya da Melih’e veririz muhtemelen. Ama diğer potada Bost’un Larkin’in karşısında olma ihtimali çok yüksek çünkü aynı zamanda etkili bir savunmacı, topa baskı konusunda da güvenilir ve istikrarlı bir isim. Dolayısıyla Karadağ maçının formda ismi Larkin’in canını sıkabilir. Burada Furkan’ın da olmayacağını düşünürsek zaten topa yön vermekte ve yaratmakta zorlanan milli takımımızın Cedi, Melih, Şehmuz, Onuralp gibi isimler üzerinden birebirlerle, dribbling üstü çembere ataklarla Larkin’i yardımcı olması şart. Yoksa Karadağ maçından daha kolay bir rakip olarak gördüğümüz Bulgaristan karşısında soğuk bir duş alabiliriz…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …