Güncel Haberler

2022 EuroBasket Öncesinde Güç Sıralaması Güncellendi

2022 FIBA EuroBasket‘in başlamasına sayılı saatler kala FIBA’nın son olarak 30 Ağustos’da yayınladığı güç sıralamasına bir göz atalım.

1.SIRBİSTAN

Sırbistan turnuva öncesinde yayınlanan 2. güç sıralamasında 5. sıradaydı. Ama Dünya Kupası eleme maçlarında Yunanistan ve Türkiye gibi iki güçlü rakibi devirmeleriyle beraber tam 4 sıra yükselerek listenin zirvesine yerleştiler. Belgrad’da Yunanistan’ı uzatma sonunda geçerken, millilerimiz karşısında ise İstanbul’da özellikle ikinci yarıda zor anlar yaşamışlardı. Ama NBA’de son 2 sezonun üst üste MVP’si seçilmiş olan Jokic klasını göstermişti ve kuşkusuz onun ve Euroleague Final Four’un son 2 sezon MVP ödülünü kazanan Efes’in yıldızı Micic’in liderliğinde de EuroBasket’in en güçlü madalya adaylarından biri konumundalar.

2.SLOVENYA

Doncic’in kadroda olmasıyla beraber Slovenya’nın kafası rahat diyebiliriz. Ancak son şampiyon Dünya Kupası elemelerinde Estonya’yı farklı geçtikten sonra Almanya karşısında soğuk bir duş almış, farklı bir mağlubiyet yaşamıştı. Bu nedenle de bir sıra gerileyerek Sırbistan’ın arkasında ikinci sırada yer aldılar. Ama tabiki bu onların halen en güçlü şampiyonluk adaylarından biri olduklarını değiştirmez. Yeniden bir araya gelen Doncic-Dragic ikilisinin sürükleyeceği Slovenya, ünvanını korumak için elinden geleni yapacaktır.

3.YUNANİSTAN

Yunanistan’ın önceki sıralamadaki yeri değişmedi, yine 3. sırada yer alıyorlar. Evet Dünya Kupası elemelerinde Belgrad deplasmanından uzatmada çıkamadılar ama Giannis takımdaki önemli eksiklere rağmen tam 40 sayı atarak ne kadar dominant bir oyuncu olduğunu tekrar gösterdi. Açıkçası koç Itoudis’in de sürekli altını çizdiği üzere Yunanistan’ın hangi madalyayı alacağı Papapetrou, Sloukas, Papagiannis, K.Antetokounmpo gibi önemli isimlerden kaç tanesinin forma giyebileceğine bağlı diyebiliriz.

4.LİTVANYA

Litvanya da sıralamada yeri değişmeyen ülkelerden, bu listede de 4. sıradalar ve bana göre madalyayı en çok zorlayacak takımlardan biri olacaklar. Sabonis ve Valanciunas gibi iki yıldız uzuna sahipler ama Dünya Kupası elemelerinde onlara fazla ihtiyaç duymadan Macaristan ve Karadağ engellerini geçerek ne kadar komple bir takım olduklarını gösterdiler. Slovenya ve Fransa ile beraber çok zor bir grupta yer alıyorlar ama bu aynı zamanda bir avantaj, bu ekiplerle yarı final öncesi karşılaşmayacaklar.

5.FRANSA

Fransa tecrübeli koç Collet yönetiminde bu tarz üst düzey turnuvaları nasıl oynanmasını gerektiğini bilen oyunculardan kurulu güçlü bir takım. Ancak onların 3 basamak birden düşerek 5. sıraya gelmelerine neden olan konu, Dünya Kupası elemelerinde 2 uzatma sonunda Bosna’ya kaybetmiş olmaları. Elbette Bosna gibi kendi sikletlerinde olmayan bir takıma kaybetmeleri kafalarda soru işaretleri bırakmış durumda. Yine de Fournier, Luwawu-Cabarrott, Gobert gibi silahlarıyla tabiki güçlü madalya adaylarından biri konumundalar elbette.

6.ALMANYA

Almanya özellikle uzun rotasyonunda önemli isimlerinden yoksun olsa da Schröder, F.Wagner ve sakatlıktan dönen Theis liderliğinde kesinlikle hafife alınmaması gereken bir rakip ki zaten Dünya Kupası elemelerinde de son EuroBasket şampiyonu Slovenya’yı farklı yenerek bunu kanıtladılar. İşte bu galibiyet de onları sıralamada tam 2 basamak yükseltti, güç sıralamasında kendilerine 6. sırada yer buldular.İlk tur grubunda ev sahibi avantajlarının da olacağını belirtelim tekrar.

7.İSPANYA

İspanyollar kesinlikle eski güçlerinde değiller. Hatta son yılların kendi adlarına en tecrübesiz milli takımı ile bu turnuvaya geldiklerini söyleyebiliriz. Rudy’i bir kenara koyarsak diğer oyuncuların hiç biri üst düzey turnuvalarda kadroda yer almış, alsa da sorumluluk ve süre bulabilmiş isimler değil. Ama yine de Hernangomez kardeşler, Rudy ve yeni devşirme Lorenzo Brown liderliğinde çeyrek finali göreceklerini düşünüyorum.

8.İTALYA

İtalya her ne kadar Gallinari’yi kaybetmiş olsa da Dünya Kupası elemelerinde üst üste Ukrayna ve Gürcistan’ı yenerek istikrarlı bir performans sergiledi, bu nedenle de bir basamak yükselerek 8. sırada yer aldılar. Fontecchio ve Melli gibi kaliteli isimlerle beraber, tabi onlara Datome’yi de ekleyebiliriz, Gallinari’nin yokluğunu aratmayacaklarını ve en azından çeyrek finali göreceklerini tahmin ediyorum. Hatta Mannion ve diğer kısalardan biraz katkı alabilirlerse farklı sürprizlere de imza atabilirler.

9.TÜRKİYE

12 Dev Adam, bir çok takımın aksine elinde 3 NBA oyuncusu artı bir tane Euroleague şampiyonu yıldız olmasına rağmen maalesef kendisine ancak 9. sırada yer bulabildi. Aslında 2. kez düzenlenen güç sıralamasında 6. sıradaydık ama Dünya Kupası elemelerinde hem Letonya’ya farklı kaybetmemiz hem de Sırplar’a dirensek de sonunu getiremeyeek üst üste 2 mağlubiyet almamızdan dolayı tam 3 sıra geriledik. Açıkçası gruptan çıkacağımıza kesin gözüyle bakıyorum ama çapraz eşleşme çok önemli. Çeyrek finale gidip gidemeyeceğimizi bence Almanya ile eşleşip eşleşemeyeceğimiz belirleyecek. Çünkü Litvanya, Fransa ya da Slovenya ile eşleşirsek turnuvaya top 16’da veda edeceğimizi düşünüyorum gerçekçi bir yaklaşımla!

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Sırbistan, EuroBasket Elemeleri İçin Kadrosunu Açıkladı

Avrupa’da yer liglerdeki kupa mücadelesinin tamamlanmasının ardından artık koçlar ve oyuncular milli takımdaki görevlerine başlıyorlar. …