Güncel Haberler

Analiz: Milliler, Riga’da Hayal Kırıklığı Yarattı!

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri I grubu ilk maçında A Milli Takımımız, Riga’da konuk olduğu Letonya karşısında beklentilerin çok altında bir performans sergileyerek 111-85’lik skorla kaybetmekten kurtulamadı.

Bu sonuçla Letonya galibiyet sayısını 4 maça çıkardı ve liderlik koltuğunda oturmaya devam etti. Millilerimiz ise 2 galibiyette kaldı ve averaja 5. sırada konumlandı.

MAÇIN İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Letonya’da Kristaps Porzingis 22 sayı, 14 ribaund, 3 asist, 6 blok ile yıldızlaşırken, Rihards Lomazs 15 sayı, 3-6 3sayı, 3 ribaund, 3 asist, Davis Bertans 17 sayı, 5-7 3sayı, 2 ribaund, 3 asist ve Rolands Smits 11 sayı, 3 ribaund ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Ay-yıldızlılarda ise Shane Larkin 15 sayı, 3-4 3sayı, 2 ribaund, 3 asist, Cedi Osman 15 sayı, 4 ribaund, 3 asist, Şehmus Hazer 12 sayı, 3 ribaund, 3 asist, Ercan Osmani 12 sayı ve Furkan Korkmaz 10 sayı, 2 asist ile direnen başlıca isimlerdi.

EDİTÖR YORUMU:

İki takım da maça tutuk başladılar. Millilerimiz adına Ercan’dan üst üste gelen üçlüklerle aslında moralimiz yükseldi ve Letonya’yı şaşırtmayı da başardık. Sonrasında ona Larkin de eşlik etti ancak Porzingis’in çemberi kapatmasıyla beraber üretimde zorlanmaya başladık. Aynı Porzingis’i bizim pota altımızda verimli kullandılar ve öne geçtiler. Letonya sadece içeriden değil, yay gerisinden de yüzdeli atmaya başlayınca farkın çift hanelere çıkması kaçınılmaz oldu. Letonya ilk çeyreği 31-20 önde tamamladı. İkinci çeyrekte de ev sahibinin tepeden Porzingis üzerinden kurduğu ikili oyunlara bir türlü çözüm üretemedik ve Alperen de ilk 4 dakikanın ardından erken 3 faulle kenera gitmek zorunda kaldı, fark tam 17 sayıya çıktı. Yarı saha hücumlarında setleti oynayamadık, Letonya’nın savunmasını kıramadık. Bunun üzerine birebirler üzerinden çözüm üretme yoluna gittik. Savunmada biraz vidaları sıkıp Cedi liderliğinde hızlı hücum sayıları bularak farkı ve Larkin’in dış şut katkısıyla farkı tek hanelere inirdik. Ama 3 sayı savunmasındaki zaaflarımızı iyi değerlendiren, pas trafiğini doğru kuran Letonya’yı yavaşlatamadık ve soyunma odasına 56-47 geride girdik.

İkinci yarıya da savunma direncimiz düşük başladık. Letonya içeriden-dışarıdan istediği gibi skor üretmeye devam etti. Bununla beraber hücumda ise Letonya uzunlarının üzerine atak etmeye çalışmamız nedeniyle istediğimizi alamadık. Savunmada tam anlamıyla dağıldığımız dakikalardı bunlar ve daha 3. çeyreğin 5. dakikası geride kalmışken tam 20 sayı farkla geriye düşmüştük. Pota altında Alperen’i yeniden kullanmaya çalıştık ama yardımlı savunma karşısında o da beklentileri karşılayamadı. Lomazs’dan üst üste gelen üçlüklerle Letonya farkı iyice açtı. Son çeyrekte de oyun disiplinininde kopmayan, farka rağmen agresifliğini sürdüren Letonya daha bitime 4 dakika varken 100 baremini geçmişti. Sonrasında vites düşürdüler ve karşılaşmayı maalesef 111-85 gibi can sıkıcı bir skorla kaybettik.

Öncelikle hazırlık döneminin hemen ardından herkesin hem fikir olduğu üzere milli takımımızın bu seviyeler için yetersiz olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Ne çember altı savunması ne de üçlük savunmasında olumlu sinyaller vermedi millilerimiz. Letonya Porzingis’in de takıma katılmasıyla oyunun iki tarafında komple performans sergileyebilen bir ekip ve açıkçası bu zorlu sınavda çok ama çok başarısız bir puan aldık. Hücum performansımıza güveniyorduk ama açıkçası savunmada o kadar disiplinsiz ve kötü oynadık ki savunma odaklı hızlı hücumlarımızı kullanamadığımız gibi tempo kontrolünü de tamamen rakibe vermiş olduk. Yarı sahada Larkin birebirde etkili oldu zaman zaman ama çok şey beklediğimiz, özellikle topla yaratma konusunda takımdaki en güvendiğimiz isimlerden biri olan Furkan’ın sınıfta kalması hücum düzenlerimizi de bozdu. Çember altında da Sertaç ve Alperen savunmadaki kötü performanslarını açıkçası hücumda da gösterdiler. Ercan zaman zaman onlara sürpriz dış şutlarla eşlik etmeye çalıştı ama neredeyse Porzingis tek başına tüm uzunlarımıza üstünlük kurdu. Elbette bu maç geride kaldı ve önümüzde çok ama çok daha zor bir Sırbistan maçı var artık. Bu maçtan çıkarılacak çok ders var ama zaman da bir hayli kısıtlı. Öncelikle koç Ataman ve yıldız oyuncularımızın takımı derleyip toplayıp mental olarak yükseltmesi lazım. Evet biz bir hücum takımıyız ve çok önemli silahlarımız var ama savunma direncimizi yükseltmemiz, özellikle pota altında bu kadar kolay sayı yemememiz lazım. Aksi halde atarak gelebildiğimiz yer işte Letonya maçındaki durum…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …